Przycinanie filmu przy zwolnieniu prędkości podczas montażu.

Przycinanie filmu przy zwolnieniu prędkości podczas montażu.

Postprzez mefior » 19 Sie 2011, 12:19

Witam,
Mam mały problem. Materiał z 60D po przekonwertowaniu poprzez mpeg streamclip (kodek DVCPROHd, 29,7klt/s) jest ok przy współpracy z Final Cut Pro. Jednak problem wystepuje gdy zwolnie materiał do 60-70% Mozna zauważyć wtedy lekkie smużenie
obrazu, średnio ładnie to wygląda. Nie wiem czego jest to wina i czy może tak to już jest z materiałem z lustrzanek ? Korzystam także z canon xh a1 i czegoś takiego nie ma. Będe wdzięczny za podpowiedź co zrobić w tej sytuacji.

ps. srr za skopiowanie tematu, wybrałem błędną kategorie.
mefior
Just Arrived

Re: Przycinanie filmu przy zwolnieniu prędkości podczas montażu.

Postprzez xdcam » 19 Sie 2011, 13:37

Po pierwsze, używając zwykłej zwalniarki w programie montazowym nie powinno się zwalniać filmu o dowolna wartość, lecz o ścisle określone. Do przyjęcia jest wartość np. 50%. Większa dowolność oferują tu specjalistyczne plug-iny, np. słynny Twixtor, lub użycie innego trybu obliczania zwolnień.
Po drugie dobrym sposobem jest nagranie materiału z prędkością 60 fps, a następnie zmiana klatkarzu na odpowienia dla całego projektu, np. 25 fps. To już daje efekty w pełni akceptowalne i nie wyklucza, w razie potrzeby dalszego zwolnienia.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości