Przetestowanie/obejrzenie sprzętu Szczecin

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Przetestowanie/obejrzenie sprzętu Szczecin

Postprzez kerry123 » 01 Sty 2012, 15:18

Witam,

Mam pytanie czy ktoś tutaj orientuję się czy w Szczecinie można gdzieś trafić stabilizaje obrazu w jakimś sklepie ? Chciałbym sobie sprawdzić i porównać glidecam'y i inne duperele. Generalnie jestem prawie zdecydowany na HD-2000, ale nie wiem czy naprawdę warto wydać aż tyle kasy na to, bo są dużo tańsze wersje.

Mam nadzieje ze cos takiego znajde :)

Pozdr !
kerry123
Just Arrived

Re: Przetestowanie/obejrzenie sprzętu Szczecin

Postprzez ngc » 01 Sty 2012, 15:48

W szczecinie nie ma żadnego sklepu z akcesoriami. Może ci pomóc wycieczka do Poznania, do winmaru.
Jeśli chciałbyś przetestować hd-2000 to odezwij się na PM - mam ten glidecam.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez imeil » 01 Sty 2012, 16:43

Dokładnie .. jeśli chcesz potestować sprzęt to poznań będzie dobrym miejscem... masz tu do odwiedzenia już wspomniany Winmar oraz nie za mocno znany digital 24.pl - sklep niezbyt duży, ale możesz również potestować zabawki, a poza tym ostatnio gdy z nimi gadałem zapowiadali że będą również otwierali wypożyczalnie szkieł i sprzętu (głównie Canona).... nie wiem czy już mają wypożyczalnie, ale nawet jeśli nie to i tak jest co dotykać.
http://splaszfx.pl - praca
http://motionfreaks.pl - Newsy i After Effects
25fps.pl - relaks i filmiki
http://www.dslry.pl - kamery i filmowanie
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez maviozo » 01 Sty 2012, 20:53

A czy ktoś wie, gdzie mógłbym "pobawić się" kranem? Chcę wyrobić sobie jakąkolwiek opinię - o tym, co oferuje taki za 12k i taki za 2k, oraz czy faktycznie tego potrzebuję. W ogóle korci mnie na inwestowanie w kran, ale nigdy z nim nie pracowałem - wiem, jaki daje efekt, ale nie miałem okazji poznać pracy z kranem. Czy ktoś z Was, posiadaczy jakiegokolwiek byłby w stanie poświęcić dla mnie kilka godzin, by pokazać z czym to się je? Nie mówię, że dziś, jutro, tydzień. Zupełnie orientacyjnie.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez imeil » 01 Sty 2012, 22:29

Co prawda za bardzo nie będę Ci w stanie pomóc maviozo w "podotykaniu" kranów, ale wydaje mi się że wychodzisz z trochę złego założenia myśląc o inwestycjach. Z resztą to nie tylko Twoje podejście... wiele osób tak do inwestycji podchodzi a potem ma problemy. Dobra.. ale o cyzm mówię? - bo zaczynam się rozwlekać w tej mojej dygresji.
Chodzi o to że chcesz zainwestować, ale nie wiesz czy urządzenie Ci się przyda, czy da Ci jakieś nowe możliwości i czy się opłaci. Myślę że przed inwestycją powinieneś nie tyle podotykać kran, ale sprawdzić czy Twoi klienci potrzebują takiego rodzaju ujęć, czy Twoi klienci sa w stanie za kran zapłacić, czy uda Ci się zdobyć zlecenia w których wykorzystywany jest kran. Myślę że w tej chwili - czytając to pomyślisz: No oczywiście że znajdę klientów, no oczywiście że będą chcieli zapłacić!
Może i tak będzie, ale co jeśli kupisz wydasz czy 2 czy 12, czy 22 tys. pln. i nie znajdą się klienci, nie będą chcieli dopłacić za "latające ujęcia"... co wtedy - będziesz miał fajny kran który wykorzystasz przez rok 2 razy z czego jeden raz będzie dla fanu i za free. Niby fajnie, ale tego typu sprzęt w ostatnich latach starzeje się bardzo szybko i po roku będziesz miał ochotę na nowy super kran.
Taka moja mała biznesowa rada: znajdź najpierw klientów którzy będą potrzebowali kranu, znajdź takich którzy za niego zapłacą... zdobądź takie zlecenia... i na realizacje tychże zleceń wynajmij taki kran... i wynajmuj go dopóty dopóki nie okaże się że masz dużo zapytań o kran i opłaci Ci się jego kupowanie.
To tyle ode mnie.
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez MMirek » 02 Sty 2012, 00:31

Absolutnie złe podejście. Przy takim podejściu filmowałbym jeszcze VHSem. To po co bawicie się lustrzankami ? Czy klienci tego chcą ? 90 % jak spytasz czy chce nagranie lustrzanką to powie - panie a co to jest ?
Podstawowa zasada MUSISZ POKAZAĆ CO OFERUJESZ ! Jak wchodziłem w HD (Ex1, Nx5) koledzy z uśmieszkiem pytali kto ci to weźmie... W całym sezonie tylko 2 pary nie chciały dopłacić do HD ( wszystkie umowy były na SD) . Kupiłem kran Herkulesa - zwrócił się w niespełna sezon. Musisz pokazać jakie są różnice między opcjami i podkreślić zalety tej droższej.
Oczywiście podstawowa zasada- jak coś kupujesz to musisz mieć koncepcję wykorzystania tego.

Krany indyjskie te w granicach 4-5 tys to złom. Lepiej za te pieniądze zrobić samemu. Herkules jest w miarę dobry, chociaż nie jest bez wad.
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez imeil » 02 Sty 2012, 00:45

MMirek... nie do końca dobrze mnie zrozumiałeś. Oczywiście że należy pokazać klientowi różnicę pomięzy zdjęciami z ręki, a zdjęciami z dobrego statywu, zdjęciami z kranu kontra zdjęciami z np. drona/coptera, ale aby pokazać klientowi jak coś działa - nie musisz tego kupować.
Z tego co napisałeś Ty mówisz o rynku weselnym - osobiście nie pracuję w tym zakresie więc nie do końca mam prawo odnosić się do wesel, ale myślę że z przekonaniem weselnych klientów jest trudniejsze od klientów korporacyjnych, eventowych czy produkcji filmu... dlatego tez uważam że należy mierzyć siły na zamiary i najpierw sprawdzić czy klient będzie zainteresowany... tzn... zainteresowany z pewnością będzie, ale czy będzie gotów za tę nową jakość dopłacić - z tym już może być różnie.
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez rafilm » 02 Sty 2012, 01:01

MMirek napisał(a):Absolutnie złe podejście. Przy takim podejściu filmowałbym jeszcze VHSem.

Według mnie imeil ma dużo racji.
Nikt nie powiedział, abyś się nie rozwijał, ale aby podchodzić rozsądnie do biznesu.

Chodzi o zimną kalkulacje...z której jasno wynika,
że przy danej ilości zleceń i zarobku jaki z niego mamy,
bardziej opłaca się wypożyczać sprzęt, lub nawet wynająć kogoś jako podwykonawce,
niż w niego inwestować...natomiast przy większej już lepiej jest go zakupić.

Czasami też spotyka się taki model, że firmy zamiast wypożyczać sprzęt,
biorą go celowo w leasing i nie spłacają ostatniej raty.
Po tym okresie znów biorą w ten sam sposób nowszy.

Ale o tym się nie uczy w szkole...i później takie są efekty,
że większość nowo powstających firm upada
w ciągu pierwszych 24 miesięcy od otwarcia działalności.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez MMirek » 02 Sty 2012, 01:10

Z tego co napisałeś Ty mówisz o rynku weselnym - osobiście nie pracuję w tym zakresie więc nie do końca mam prawo odnosić się do wesel, ale myślę że z przekonaniem weselnych klientów jest trudniejsze od klientów korporacyjnych, eventowych czy produkcji filmu..

Jeśli chodzi o corporate to oczywiście można się podeprzeć sprzętem wypożyczonym. Czasami nawet trzeba bo nie będe się zbroił w sprzęt np do zdjęć lotniczych aby wykorzystać go 1 raz na rok. Rynek weselny to troszkę inna sprawa. Nie odważył bym się proponować komuś że za rok zrobię mu zlecenie takim sprzętem nie mając go na stanie. A jak się okaże że w tym terminie nie uda się wypożyczyć ? Poza tym nauka obsługi - nie wystarczy 5 min, trzeba troszkę potrenować.
Chcesz się rozwijać - musisz inwestować. Zastanawiałbym się jeśli miałbym nabyć ten sprzęt jako pierwszy w Polsce ... :D
Albo jakby kosztował 100 000 ...
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez MMirek » 02 Sty 2012, 01:39

rafilm napisał(a):Nikt nie powiedział, abyś się nie rozwijał, ale aby podchodzić rozsądnie do biznesu.

Do odważnych świat należy :) Co to za biznes jeśli problemem jest wydanie na użyteczny sprzęt 12 tys, złotych ?
To czy się sprzeda czy nie to sprawa Twojego markietingu. Zakup kranu to nie jest jakieś nowatorstwo. Tym sprzętem pracują dziesiątki firm i jakoś się sprzedaje.
Ryzyko ? Jakie ? Jak się nie przyjmie to sprzedasz sprzęt i stracisz MNIEJ NIŻ NA LEASINGU. Leasin dobry jest dla dużych firm a nie dla małych często jednoosobowych. Już lepszy kredyt.
Nierozsądny by był np. zakup kamery F3 na wesela dlatego że nikt nie zapłaci za to że masz takową .
Kran daje Ci nowe zauważlne możliwości i podnosi konkurencyjność. Przykład : kolega z sąsiedniego miasteczka zakupił kran, ale cenę poniósł nieznacznie . Efekt - Rok 2012 ma już dawno zajęty a takzę dużo na 2013.
Ja podniosłem ceny dość znacznie - sprzęt zwrócił się w dokładnie 5 miesięcy , a na ilość zamówień nie narzekam (co prawda nie mam tyle co kolega z przykładu).

Ale co tam .. Każdy jest kowalem swego losu :D To by było na tyle. Każdy z nas ma swoje racje.

Pozdrawiam
Mirek
MMirek
Pro Member
Pro Member

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości