Przegrzewanie się sprztu moze być powaznym problem podczas realizacji powazniejszych projektów jak i podczas wzykłych letnich spacerów. Zbliza sie lato, ładna pogoda a co za tym idzie wysokie temperatury. Ostatnio sam zastałem zaatakowany przez ikonkę czerwonego termometru na wyswietlaczu i dało sie nagrać tylko po kilka sekund materiału.
Boję sie, ze taka sytuacja moze mnie spotkać podczas konkretnej roboty czy kręcenia jakiegos klipu.
Powstaje więc pytanie: Czy jest jakis sposob, sprzęt czy trik na zabezpieczenie sprzętu przed wysokimi temperaturami/przegrzewaniem sie matrycy?
Takie przygody mogą sie wiązać z uszkodzeniem sprzętu, wypalonymi pikselami czy innymi nie zdrowymi dla naszych zabawek chorobami.
Kilka dni temu robiliśmy probne zdjęcia ze znajomymi i rozwiązaliśmy problem montując na prędce zestwa chłodzący z kilku wentylatorów komputerowych no i oczywiście wentylatora scenicznego
Ma ktos jakies pomysły jak sobie z tym radzić?
Mam tez pytanie czy parametry nagrywania wpływają na grzanie sięsprzętu. W sensie czy podczas kręcenie np. w HD 50kl sprzęt mniej sie grzeje niz przy FullHD 24 kl? Czy ewentualne "przesadzone" Picture style itp. tez mają na to wpływ?