Przegrzewanie siÄ™ sprztu

Przegrzewanie siÄ™ sprztu

Postprzez psychoraper » 15 Cze 2010, 20:06

Jeśli temat jest w złym miejscu to proszę o przeniesienie. Jako posiadacz 7D spotkałem sie z tym problemem więc zaatakowałem akurat ten dział ;)

Przegrzewanie się sprztu moze być powaznym problem podczas realizacji powazniejszych projektów jak i podczas wzykłych letnich spacerów. Zbliza sie lato, ładna pogoda a co za tym idzie wysokie temperatury. Ostatnio sam zastałem zaatakowany przez ikonkę czerwonego termometru na wyswietlaczu i dało sie nagrać tylko po kilka sekund materiału.
Boję sie, ze taka sytuacja moze mnie spotkać podczas konkretnej roboty czy kręcenia jakiegos klipu.
Powstaje więc pytanie: Czy jest jakis sposob, sprzęt czy trik na zabezpieczenie sprzętu przed wysokimi temperaturami/przegrzewaniem sie matrycy?
Takie przygody mogą sie wiązać z uszkodzeniem sprzętu, wypalonymi pikselami czy innymi nie zdrowymi dla naszych zabawek chorobami.
Kilka dni temu robiliśmy probne zdjęcia ze znajomymi i rozwiązaliśmy problem montując na prędce zestwa chłodzący z kilku wentylatorów komputerowych no i oczywiście wentylatora scenicznego :)
Ma ktos jakies pomysły jak sobie z tym radzić?

Mam tez pytanie czy parametry nagrywania wpływają na grzanie sięsprzętu. W sensie czy podczas kręcenie np. w HD 50kl sprzęt mniej sie grzeje niz przy FullHD 24 kl? Czy ewentualne "przesadzone" Picture style itp. tez mają na to wpływ?
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Re: Przegrzewanie siÄ™ sprztu

Postprzez Artsalah » 15 Cze 2010, 21:17

Ostatnio nagrywalem material przez bite 6 godzin, nie zaobserwowalem zadnego nagrzewania sie sprzetu. Jednak byla to noc, wiec trudno powiedziec jesli dzialo by to sie w sloncu. Napewno bede monitorowal sprawe, dam znac jak by co.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Postprzez MarcinM » 15 Cze 2010, 21:20

niestety mam ten sam problem. 30 minut nagrywania 1080 w pełnym słońcu i pojawiła się ikonka :(((
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez psychoraper » 15 Cze 2010, 21:25

Własnie problem polega na tym, ze w dobrych warunkach ani razu nie miałem tego problemu. Boje sie po prostu, ze kiedyś w letni dzień, nawet w pomieszczeniu lampy zrobią swoje i nagrzeją scenę. nie chciałbym wtedy świecić oczami przed klejentem, ze mi sie sprzęt jebie.
Poki co to mam przygotowany zasilacz komputerowy z zestawem 4 wiatraczków i rame którą podepnędo Riga, a niech mu ziębi :D
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 15 Cze 2010, 21:29

U mnie pod koniec 4-godzinnego grania w upalnym plenerze kontrolka wyskoczyła. Na szczęście zostało nam jedno ujęcie do końca. Sprzęt przeżył.
Sposobu na chłodzenie nie mam, może warto by zamiast torby na aparat używać torby-chłodziarki takiej piknikowej ? :D Tylko baterię wyjmować, co by się nie rozładowała od mrozu.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez donbal » 15 Cze 2010, 21:35

tak jeszcze lodowke bede wozil obok browarkow :D body sobie lezy,mi jeszcze si nie pokazala ale bateria czasmi goraca i karta tez
Canon EOS 550D
Awatar użytkownika
donbal
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Opolskie

Postprzez Artsalah » 15 Cze 2010, 21:44

Amadi napisał(a):Sposobu na chłodzenie nie mam, może warto by zamiast torby na aparat używać torby-chłodziarki takiej piknikowej ? :D Tylko baterię wyjmować, co by się nie rozładowała od mrozu.

Obawiam sie, ze te ciagle nagle rozprezenia zniszczyly by sprzet momentalnie. Nie polecam. Pozatym wilgoc pojdzie natychmiast w elektronike i uszkodzimy sprzet.

Chyba najlepszy sposob to wetylator :(
Ostatnio edytowany przez Artsalah, 15 Cze 2010, 23:25, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Postprzez superdol » 15 Cze 2010, 22:00

Cały dzień filmowania w dużym upale i nie pojawiła się kontrolka, u kolegi z drugim 7d pojawiła się w którymś tam momencie, ale po chwili odpoczynku potem też chyba nie miał problemów. Przed zdjęciami zainstalowałem najnowszy firmware, który niby wydłuża czas pracy bez przegrzewania. Martwi mnie za to co innego, tego samego dnia już pod koniec filmowania wyskoczył mi "error", aparat zaczął zachowywać się bardzo dziwnie, mogłem go włączyć, na mini wyświetlaczu pojawiał się czas, przysłona itp. ale nie reagował na żadne przyciski. Po jakimś czasie nagle znowu zaczął działać. Nie wiem teraz czy powinienem się tym przejmować i coś kombinować póki jest jeszcze na gwarancji.
superdol
Pro Member
Pro Member

Postprzez trialskings19 » 15 Cze 2010, 22:16

tak to prawda.. najnowszy firmware wydluza czas nagrywania bez przegrzewania ... ale nie wydaje mi sie zeby sprzet sie niszczyl.. poniewaz aparat sie wylacza kiedy jest za bardzo nagrzany ;> chyba ze jestem w bledzie?:P
trialskings19
New Member
New Member

Miejscowość: Oleśnica/ Wrocław

Postprzez Arsen » 15 Cze 2010, 22:19

Pomalować na biało.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Następna

Wróć do Canon 7D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości