prośba o ocenę komputera

jaki komputer, karta, procesor, itp...

prośba o ocenę komputera

Postprzez jaca » 29 Sie 2011, 21:24

Wertując to forum i kilka innych, skłaniam się do kupna tego czegoś:

Procesor Intel Core i7 2600k 3.4GHz LGA1155 BOX [1103,00 zł]
- no nie pogadasz;
Płyta główna Asrock Z68 Extreme4 Intel Z68 LGA1155 [615,51 zł]
- wg tego http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_ ... age=0%2C15 nie pogadasz również; także wiele opinii z forów stawiało to na pierwszym miejscu;
Pamięć DDR3 Kingston 8GB PC1600 2x4GB CL9 HyperX [363,50 zł]
- ponoć dobry wybór; konkurencja 2x4GB przy 1600 w tej cenie to ponoć jedno i to samo tak naprawdę;
Dysk HDD 2 x Seagate 1TB ST31000524AS SATA III [369,96 zł]
- niektórzy stawiają to na równi z Samsungiem F3; w sklepie komputerowym powiedziano mi, że dokładnie z taką samą częstotliwością przychodzą zwroty/reklamacje Samsungów, WD-ków, jak i tych Seagatów - rzekomo to niby "jeden pies";
Dysk SSD Crucial m4 64 GB [390 zł]
- mawiają, że to i tylko to;
Karta graficzna Asus GeForce GTX 460 1GB DDR5/256b D/H PCI-E DC V2 [612,98 zł]
- spotkałem się z wieloma pochwałami tej kartki; nie uzasadniam jakoś szczególniej swojego wyboru;
Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 64-bit OEM SP1 [331,99 zł]
- microsoft... mały i miękki - cały Billy :)
Obudowa ATX Midi CoolerMaster Elite 430 bez zas. [153,00 zł]
- powiedziano mi w sklepie, że "spoko, starczy"; w necie też bez przeciwwskazań;
Zasilacz Chieftec CFT-600-14CS [284,99 zł]
- czarna magia; biorÄ™ "bo tak".

Wszystko poza dyskiem SSD biorę z ram.net.pl. Taniej nigdzie nie znalazłem. SSD kupuję u siebie na miejscu w Bydgoszczy (najtaniej znalazłem w Art-Magu jakby co).

CENA - 3834,93 zł + 30 zł (przesyłka) + 390 zł = 4254,93 zł

A) Obudowa będzie dobra?
B) Zasilacz będzie dobry?
C) Dodatkowe chłodzenie chcę kupić wtedy, gdy okaże się, że jest za gorąco. Mądrze?
Ostatnio edytowany przez jaca 29 Sie 2011, 22:23, edytowano w sumie 2 razy
jaca
Just Arrived

Re: prośba o ocenę komputera

Postprzez kawalek » 29 Sie 2011, 21:45

też jestem ciekaw czy taki sprzęt daje radę ?
fotografia ślubna warszawa
FOTOGRAFIA: 2x 5D | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 |
FILMOWANIE: ale o co chodzi ???
kawalek
Just Arrived

Miejscowość: Warszawa

Postprzez FatAlbert » 29 Sie 2011, 22:42

obudowa git, ja bym dorzucił jakieś tanie i w miare ciche wentyle na front i tył. ja osobiscie chieftecom nie ufam, co nie zmienia faktu, ze są to dobre i w miare tanie konstrukcje.

zestaw bez wÄ…tpienia da rade ;)
FatAlbert
New Member
New Member

Postprzez jaca » 29 Sie 2011, 22:51

Czemu temu chieftecom nie ufać? Jakie są solidne i sprawdzone alternatywy?
jaca
Just Arrived

Postprzez de_grasso » 29 Sie 2011, 22:52

Jestem zielony jeżeli chodzi o komputery, ale też zabieram się za kupno takowego. Dlatego trochę wertuję tematów o różnych kartach, procesorach itp. Nie wiem jednak, czy ta obudowa będzie dobra - po prostu nie mam pojęcia, dla mnie to tylko trochę blachy, ale niektóre takie "blachy" kosztują dużo - pewnie mają jakieś magiczne chłodzenie komputera, lepsza cyrkulacja powietrza. Natomiast w sprawie zasilacza mogę polecić Ci temat na pececik.com. Tam masz listę bardziej "wiarygodnych" zasilaczy. A co do chłodzenia, to tak według mnie ona się przyda tylko wtedy, gdy będziesz chciał podkręcić kartę graficzną / procesor. Jeżeli nie będziesz miał ochoty, to nie powinno się robić za gorąco (chyba że komputer będzie przy grzejniku - autopsja). Ale równie dobrze mogę się mylić.
Pochodzę z wymiaru, którego możesz nie zrozumieć
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez rav27 » 30 Sie 2011, 09:25

Pierwsza i najważniejsza sprawa - nie kupuj w ram.net.pl - ostatnio są jakieś tragiczne historie z tym sklepem. Ja osobiście zamawiałem w Morele.net i byłem zadowolony, polecam.

Procesor i płyta główna bardzo dobrze.

Pamięć RAM - rozumiem że to 360 zł to za dwa zestawy po 8GB (w sumie 16GB), tak? Bo jeśli 8GB tyle kosztuje to jakieś szaleństwo i szybko zmieniaj.
Dysk HDD - Od siebie mogę tylko powiedzieć, że osobiście mam 3 Samsungi F3 i nie narzekam. Chodzą cicho, zero problemów. Wydaje mi się, że to bardziej sprawdzony sprzęt od tego Seagate.
SSD - sam mam, polecam, wszystko cacy.
Karta graficzna - a może dołożyć trochę i wybrać coś z serii 560? Wydajność podobna, ale mniej się grzeje i dużo mniejszy pobór mocy.
Obudowa - nie orientuje siÄ™ w tym temacie, tu masz polecane przez PurePC:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... ?page=0,17
Zasilacz - Jeśli zostaniesz z GeForcem GTX460 to może być to wąskie gardło, a sam wiem, że nie warto. Osobiście mam bardzo podobną konfiguracje, mam 650W i sam się teraz zastanawiam czy nie za mało. 650 to dla Ciebie minimum, ja dla komfortu psychicznego zastanowiłbym się na 700W. Osobiście polecam zasilacze XFX, mam i działa bez problemowo.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez de_grasso » 30 Sie 2011, 10:20

Mam takie głupie pytanie. Co daje dysk ssd? Że jest szybki i idzie pod system? Nie bardzo się orientuję w tych nowych sprawach.
Pochodzę z wymiaru, którego możesz nie zrozumieć
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez FatAlbert » 30 Sie 2011, 11:05

wcześniejsze urazy z przeszłości i fakty, który wyczytałem siedząc jeszcze w bardzo głęboko w temacie :D corsair robi fajne zasilacze np ale jest droższy nieco ;)
FatAlbert
New Member
New Member

Postprzez jaca » 30 Sie 2011, 12:50

@FatAlbert
Cieszę się, że potwierdzasz skuteczność większości z mojego sprzętu. Dla rozjaśnienia:
Tak, RAM to 2x 2x4, czyli 16 GB.
Te Samsungi F3 mogę jednak dostać w dobrej cenie w Bydgoszczy. Decyduję się na nie.

Generalnie obudowy i zasilacze to w opinii Kowalskiego mało istotne elementy komputera. Oczywiście okazują się bardzo ważne, jednak wiedza o nich nie jest aż tak powszechna, również w necie. Z polecenia internautów i sklepikarza chapnę wspominaną obudowę CoolerMastera Elite, ale w sprawie zasilacza będę polegał już tylko na sklepikarzu, bazując na jego doświadczeniu napraw/zwrotów/reklamacji zasilaczy. Przedstawię mu resztę ułożonego zestawu i on mi dopasuje. Już raz wspominał, że na zasilaczu się nie oszczędza. Tu akurat liczę na jego znajomość tematu.

Dobra, dzięki, Panowie, za pomoc. Jak wrócę ze sklepu z info o zasilaczu, to dam znać.

PS. Apropos ram.net.pl - wykombinowałem trochę lepszy patent - nie zamawiam wszystkiego z jednego sklepu, ale zrobię jeden kurs po Bydgoszczy i zaopatrzę się w cały sprzęt w kilku punktach. Zrobiłem spory wywiad środowiskowy i wiem, gdzie, co jest najtaniej. Wyjdę minimalnie drożej (50-100 zł) niż miałbym brać z neta. Ale:
- nie płacę za przesyłkę przy reklamacji, bo śmigam autem/rowerem i sprzęt dostarczam sam,
- nie ma ryzyka uszkodzenia sprzętu przy transporcie,
- pomogą mi przy montażu, co będzie sporym ułatwieniem i zaoszczędzeniem mojego czasu.
jaca
Just Arrived

Postprzez FatAlbert » 30 Sie 2011, 13:21

rozważ dodatkowe wentylatory, jeżeli płyta płyta obsłuży je automatycznie to w czasie renderu ostudzi nieco proca/grafe ;)

a gdzie w bdg będziesz kupować dyski ?
FatAlbert
New Member
New Member

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości