Witam Serdecznie,
Prosiłbym o poradę przy wyborze sprzętu, gdyż czytam już z 3 dni posty i opinie, a tak naprawdę nie wiem jaki sprzęt powinien sprostać moim wymaganiom: Będę filmował głownie ludzi w małych pomieszczeniach przy szczucznym świetle, przeważnie z użyciem statywu.Bardzo zależy mi na ukazaniu szczegołow w dobrej jakości wideo przy szcztucznym oświetleniu, dżwięku również,ale napewno dokupię zewnętrzny mikrofon. Początkowo myślalem o kamerze cyfrowej (rozważałem Panasonic SD900), jednak znieniłem koncepcję, gdy zobaczyłem jak filmują lustrzanki (mają dużo lepszą jakość wideo szczególnie przy słabym świetle, a a to bardzo ważne dla mnie). Również lustrzanką mam możliwość fotografowania dobrych zdjęć a kamerą cyfrową nie bardzo.
Mój budżet w tej chwili to okolo 2500 za korpus i 1000zł za obiektyw. Problem polega na tym iż nie jestem w stanie określić, który zestaw w zupełności wystarczy do moich potrzeb (nie chciał bym kupować czegoś drogiego, co okaże się nie przydatne dla moich zastosowań).
Przejrzałem mnóstwo stron z opiniami i postami i najlepsze noty jak na mój budżet zbierają: Panasonic GH2, Canon 600d, Sony NEX 5N,ewentualnie Pentax Kr-z . Gh2 ma automatycznego focusa (canon 600d nie ma) więc to może przyda się bardziej przy filmowaniu. Zamierzam filmować głownie ze statywu.Sądzę że najlepszym wyborem wśród korpusów będzie Gh2 albo 600d ale testy robione były z obiektywami bardzo drogimi jak na mój budżet w tej chwili. Jenak mógłbym teraz kupić tylko korpus ze standardowym kitem a za jakiś 3 mc dokupie lepszy obiektyw jeżeli moje potrzeby potrzebują takiego sprzętu. Jeśli chodzi o obiektyw to prawdopodobnie potrzebuję takiego co daję dobrą jakość obrazu przy szcztucznym świetle (może dodam również jakiś własne oświetlenie). Sądze że nie potrzebuję jakiegoś wielokrotnego zoomu skoro będę filmował w małych pomieszczeniach i najprawdopodobnie na statywie (więc może jasny stały obiektyw byłby najlepszy???)
Tylko moje pytanie czy potrzebuję do moich potrzeb sprzętu za 3500-4000zł??Bo to spora suma dla mnie.
Proszę was bardzo doradzcie mi jakiś zestaw : korpus + obiektyw który będzie najlepszy do moich zastosowań nie za wygórowaną cenę.
Dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
Pozdrawiam, Tomasz