Prośba o doradzenie przy wyborze lustrzanki

rozważania na temat zakupu aparatu

Prośba o doradzenie przy wyborze lustrzanki

Postprzez tomo986 » 01 Sty 2012, 13:45

Witam Serdecznie,

Prosiłbym o poradę przy wyborze sprzętu, gdyż czytam już z 3 dni posty i opinie, a tak naprawdę nie wiem jaki sprzęt powinien sprostać moim wymaganiom: Będę filmował głownie ludzi w małych pomieszczeniach przy szczucznym świetle, przeważnie z użyciem statywu.Bardzo zależy mi na ukazaniu szczegołow w dobrej jakości wideo przy szcztucznym oświetleniu, dżwięku również,ale napewno dokupię zewnętrzny mikrofon. Początkowo myślalem o kamerze cyfrowej (rozważałem Panasonic SD900), jednak znieniłem koncepcję, gdy zobaczyłem jak filmują lustrzanki (mają dużo lepszą jakość wideo szczególnie przy słabym świetle, a a to bardzo ważne dla mnie). Również lustrzanką mam możliwość fotografowania dobrych zdjęć a kamerą cyfrową nie bardzo.

Mój budżet w tej chwili to okolo 2500 za korpus i 1000zł za obiektyw. Problem polega na tym iż nie jestem w stanie określić, który zestaw w zupełności wystarczy do moich potrzeb (nie chciał bym kupować czegoś drogiego, co okaże się nie przydatne dla moich zastosowań).

Przejrzałem mnóstwo stron z opiniami i postami i najlepsze noty jak na mój budżet zbierają: Panasonic GH2, Canon 600d, Sony NEX 5N,ewentualnie Pentax Kr-z . Gh2 ma automatycznego focusa (canon 600d nie ma) więc to może przyda się bardziej przy filmowaniu. Zamierzam filmować głownie ze statywu.Sądzę że najlepszym wyborem wśród korpusów będzie Gh2 albo 600d ale testy robione były z obiektywami bardzo drogimi jak na mój budżet w tej chwili. Jenak mógłbym teraz kupić tylko korpus ze standardowym kitem a za jakiś 3 mc dokupie lepszy obiektyw jeżeli moje potrzeby potrzebują takiego sprzętu. Jeśli chodzi o obiektyw to prawdopodobnie potrzebuję takiego co daję dobrą jakość obrazu przy szcztucznym świetle (może dodam również jakiś własne oświetlenie). Sądze że nie potrzebuję jakiegoś wielokrotnego zoomu skoro będę filmował w małych pomieszczeniach i najprawdopodobnie na statywie (więc może jasny stały obiektyw byłby najlepszy???)

Tylko moje pytanie czy potrzebuję do moich potrzeb sprzętu za 3500-4000zł??Bo to spora suma dla mnie.

Proszę was bardzo doradzcie mi jakiś zestaw : korpus + obiektyw który będzie najlepszy do moich zastosowań nie za wygórowaną cenę.

Dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam, Tomasz
tomo986
Just Arrived

Re: Prośba o doradzenie przy wyborze lustrzanki

Postprzez moozg » 01 Sty 2012, 14:24

GH2 i autofocus to tylko drogi i ciemny kit, wiec nielicz zabardzo na to, pozatym lepiej pracowac na manualu
jasnego szkla w tej cenie nie dostaniesz, chyba ze kupisz jakis kit i do tego jasna stalke pod m42, jednak to bedzie dosc waski kat i w ciasnych pomieszczeniach sprawdzi sie tylko do portretu i zblizen. W tej sytuacji zostaje praca na jakims ciemnym standardowym zoomie i zainwestowanie w jakies proste oswietlenie, tu juz duzy wybor, zalezy czego oczekujesz, bo mozna swiecic tak by byla ladna glebia i plastyka (min. 3 swiatla, modyfikatory, duze wydatki) albo poprostu doswietlenie pokoju np jakims setem na zarowkach i sofboxie, albo fresnelem - tu mozna brzydko i ostro swiecic w oczy prosto, albo odbic od bialego sufitu, tylko wtedy jest dosc duza strata swiatla za to bardzi miekkie i przyjemne swiatelko jest.
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez tomo986 » 01 Sty 2012, 14:45

Więc może lepiej by było gdybym zmniejszył przeznaczoną kwotę na korpus a zwiększył na obiektyw .Myslę że szeroki kąt nie będzie dla mnie priorytetowy, gdyż filmując lub fotografując będę się skupiał się ujęciu 1-2 osób jednocześnie. Bardziej zależy mi na jakości wideo zarówno w doświetlonym pomieszczeniu jak i ciemnych. Chciałbym zakupić taki obiektyw, który będzie dobry do moich zastosowań, ale też by był użyteczny przy filmowaniu i fotografowaniu nie w pomieszczeniach, chyba że to zły pomysł to odrazu mi go odradźcie.

Jaki w takim razie model korpusu i obiektywu zakupić by w miarę sprostać tym wymaganiom i bym się zmeścił 3500zł??
tomo986
Just Arrived

Postprzez maviozo » 01 Sty 2012, 14:56

Praca aparatem powyżej 70mm (na pełnej klatce) już rodzi dużo problemów, zwłaszcza jak chcesz pracować na zoomie. Panoramowanie może kołysać.. Miałem okazję pobawić się pożyczakiem kitem EF 70-300 i porównując do światła 2.8 (nie wspominając o jeszcze większych otworach) był ciemny jak noc listopadowa. Wykorzystałem jedno ujęcie, bo jednak ciemność i iso i do tego miałkość obiektywu była zbyt słaba. A było to na 5D, który oferuje duże podbicie, chyba większe niż 600d (nie wiem jak z gh2). Generalnie w pomieszczeniach nie sprawdzi się nic powyżej* światła 2.8 moim zdaniem. No chyba że dowalisz masę światła - ale znowu, skoro chcesz zoomować, to światła będzie trzeba jeszcze więcej.

Jeżeli chcesz filmować na zbliżeniach i to w dodatku w pomieszczeniach, to zastanowiłbym się, czy kupowanie lustrzanki to dobry pomysł. Ewentualnie, można pomyśleć o tańszych obiektywach m42, oferujących np. 135mm f2.8 czy 200mm f3.5 za niewielkie pieniądze. Na allegro widzę nawet jakieś zoomy 80-200 ze stałym światłem 4.5

*światło 1.8 jest poniżej 2.8, czy powyżej? :P
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez peter221 » 01 Sty 2012, 15:09

jak bym ci radził zacząć od 550d z kitem a resztę na oświetlenie to najlepszy wybór na początek. jeszcze nie powiedziałeś jak bardzo to będą ciemne pomieszczenia (jakiś przykłądowy filmik może)?
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez moozg » 01 Sty 2012, 17:09

niestety w tej cenie body + jasne szklo AF (piszesz tez o fotografii) to raczej nieosiagalne
lepiej probowac ugrac wiecej swiatla, niz meczyc sie potem z zaszumionym materialem, czasami warto nawet brac ze soba jakies mocne zarowki na standardowy gwint (w dziale oswietlenie pojawily sie linki do porownania kilku zarowek), ktorymi mozna na czas zdjec zastapic te zainstalowane np w zyrandolach...
zeby bardziej pomoc musisz sprecyzowac warunki czy to pokoj 3x3 czy moze wiekszy salon, jakie oswietlenie zastane jest itp.
a co do jasnej szklarni - w dziale obiektywy masz dokladnie rozpisane jakie sa jasne szkla pod kazdy system, ale to wciaz nie jest tania zabawa z wyjatkiem szkiel m42
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez tomo986 » 01 Sty 2012, 18:51

Kompletnie jestem w tej chwili zmieszany.Napewno zainwestuję w lepsze oświetlenie pomieszczenia (wymiarów nie znam, ale przypuszczam że np. 4m x3 m lub coś podobnego), gdyż wiem że wtedy otrzymam lepszą jakość, jednak nie chciałbym się ograniczać tylko do bardzi dobrych warunków oświetleniowych, gdyż jeśli przyjdzie mi filmować przy gorszym świetle to będę musiał nabyć kolejny sprzęt, czego wolałbym uniknąć.
Muszę kupić taki zestaw który dobrze poradzi sobie przy dobrym oświetleniu oraz przyzwoicie przy słabyszym (np. poziom lampki nocnej, albo inne podobne oświetlenie).
tomo986
Just Arrived

Postprzez peter221 » 01 Sty 2012, 18:56

no to widzisz czy kamera czy aparat to przy oświetleniu lampki nocnej będziesz miał kichę, chyba że doświetlisz zewnętrznym światłem.
Generalnie dość tanim rozwiązaniem jest canonowska 50mm 1.8 (ok. 400zł) ale to się nie nada do filmowania 2 postaci bo jest to wąski obiektyw a jeszcze na cropie będzie jeszcze bardziej wąski.

Pamiętaj, im węższe obiektywy tym jaśniejsze w budżetowym przedziale cenowym. Do takich zastosowań jak twoje potrzebujesz czegoś względnie szerokiego a tego w w/w budżecie nie kupisz.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez theflog » 01 Sty 2012, 19:26

kup 550 i samyanga 14 najlepszy wybór w tym przedziale cenowym, chyba że jakies 28/29 z f/2,8 na m42.
theflog
New Member
New Member

Postprzez tomo986 » 01 Sty 2012, 19:54

Dzięki za konkretny zestaw. Warto dołozyć za nowszy model 600d?Jeśli chodzi o obiektyw samyanga 14, spojrzałem na allegro Samyang 14mm f/2.8mm (cena 1299zł) i bardzo mi się spodobał,jeśli to o ten chodziło? Dla mnie znalezienie odpowiedniego obiektywu to jak szukanie ryby w jeziorze, dlatego bardzo dziękuję za konkretny model kurpusu i obiektywu. Mile widziane inne propozycję.
Ostatnio edytowany przez tomo986 01 Sty 2012, 20:38, edytowano w sumie 2 razy
tomo986
Just Arrived

Następna

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości