Po pierwsze chciałbym się przywitać - Witam Szanownych forumowiczów!
Po drugie - jak w temacie. Zamierzam w najbliższej przyszłości wyruszyć w drogę i zacząć kręcić program podróżniczy. Po przewertowaniu kilkuset postów na przeróżnych forach doszedłem do następujących wniosków:
Planowałem przeznaczyć 25 tysięcy złotych na zakup sprzętu. Będąc totalnie zielonym w temacie filmowania czymkolwiek. Wraz ze wzrostem mojej wiedzy, kwota to zaczęła maleć proporcojonalnie. W tym momecnie oscyluje w okolicach 9-10 tysięcy złotych. Różnicę od 25 k zł przeznaczę na urozmaicenie programu;) Jako że na dniach będę zabierać się za finalizację zakupów, chciałbym poprosić o Wasze opinie:
aparat - canon 550 d
oczywiście z najnowszym ML
do tego battery grip delta
4 baterie
2 karty 16 gb 20 mb/s
lapma led do doświetlania
LCD Viewfinder
obiektywy
TOKINA 11-16mm/f2,8 AT-X PRO DX - używka z allegro, specyfika programu wymaga posiadania dobrego szerokiego
SMC Takumar 135mm 2.5
SMC Takumar 50/1.4
do tego jeszcze chcę wyłapać 35 takumara - jak się gdzieś pojawi
filtry:
CP na tokinę głównie
fader ND - na takumary
dźwięk -
rode video mic pro
kręcenie chcę oprzeć głównie na statywie, chociaż zastanawiam się nad rigiem na ramię. Posiadam możliwości techniczne do zrobienia czegoś w miarę przyzwoitego samemu (tylko że będą to dodatkowe kg). Statyw pewnie ze stajni Manfrotto
dodatkowo kamerka go pro - wymagana ze względu na ujęcia adrenalinowe, np. sporty ekstremalne.
w drogę zabieram laptopa z premiere cs 5.5
dysk zewnętrzny 500 bg lub 1 tb - zależy ile kasy zostanie
montować będę po drodze.
plecak - coś lowepro
Teraz pytanie - czego Waszym zdaniem mogę jeszcze potrzebować?
Z racji że wybieram się początkowo w rejony centralnej Azji, mogę mieć "pewne problemy" z dostępnością sprzętu.
Jeżeli macie jakieś uwagi na temat dobranego sprzętu chętnie posłucham konstruktywnych opinii.