Program podróżniczy

Program podróżniczy

Postprzez Peciu » 31 Sty 2012, 23:01

Po pierwsze chciałbym się przywitać - Witam Szanownych forumowiczów!

Po drugie - jak w temacie. Zamierzam w najbliższej przyszłości wyruszyć w drogę i zacząć kręcić program podróżniczy. Po przewertowaniu kilkuset postów na przeróżnych forach doszedłem do następujących wniosków:

Planowałem przeznaczyć 25 tysięcy złotych na zakup sprzętu. Będąc totalnie zielonym w temacie filmowania czymkolwiek. Wraz ze wzrostem mojej wiedzy, kwota to zaczęła maleć proporcojonalnie. W tym momecnie oscyluje w okolicach 9-10 tysięcy złotych. Różnicę od 25 k zł przeznaczę na urozmaicenie programu;) Jako że na dniach będę zabierać się za finalizację zakupów, chciałbym poprosić o Wasze opinie:

aparat - canon 550 d
oczywiście z najnowszym ML
do tego battery grip delta
4 baterie
2 karty 16 gb 20 mb/s
lapma led do doświetlania
LCD Viewfinder

obiektywy
TOKINA 11-16mm/f2,8 AT-X PRO DX - używka z allegro, specyfika programu wymaga posiadania dobrego szerokiego
SMC Takumar 135mm 2.5
SMC Takumar 50/1.4
do tego jeszcze chcę wyłapać 35 takumara - jak się gdzieś pojawi

filtry:
CP na tokinę głównie
fader ND - na takumary

dźwięk -
rode video mic pro

kręcenie chcę oprzeć głównie na statywie, chociaż zastanawiam się nad rigiem na ramię. Posiadam możliwości techniczne do zrobienia czegoś w miarę przyzwoitego samemu (tylko że będą to dodatkowe kg). Statyw pewnie ze stajni Manfrotto

dodatkowo kamerka go pro - wymagana ze względu na ujęcia adrenalinowe, np. sporty ekstremalne.

w drogę zabieram laptopa z premiere cs 5.5
dysk zewnętrzny 500 bg lub 1 tb - zależy ile kasy zostanie
montować będę po drodze.

plecak - coś lowepro

Teraz pytanie - czego Waszym zdaniem mogę jeszcze potrzebować?

Z racji że wybieram się początkowo w rejony centralnej Azji, mogę mieć "pewne problemy" z dostępnością sprzętu.
Jeżeli macie jakieś uwagi na temat dobranego sprzętu chętnie posłucham konstruktywnych opinii.
Peciu
Just Arrived

Re: Program podróżniczy

Postprzez rav27 » 31 Sty 2012, 23:22

Masz ogromną dziurę w ogniskowych.
Proponujesz: 11-16, (ew. 35), 50, a to trochę mało. Osobiście uważam, że ogniskowe 17-50 są najprzydatniejsze, Więc zainwestowałbym w Tamrona 17-50 VC
http://www.ceneo.pl/4584923
Tamron ma wbudowaną stabilizacje, która zawsze się może przydać. Nie oszczędzałbym na wersji bez VC (jest około 400zł tańsza). No i jest jasny.

Co do riga:
http://allegro.pl/dslr-rig-model-spider ... 91030.html
Sam mam i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o wykonanie to chińszczyzna, ale nic w tej cenie lepszego nie znajdziesz. No i jest poręczny, mały, dosyć lekki - idealny w podróż.

No i to starczy. Masz kogoś do pomocy? Będzie ciężko to wszystko samemu targać.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez Peciu » 31 Sty 2012, 23:41

Hej,

Myślałem kiedyś o Tamronie, tylko że za jego cenę mogę mieć 4 takumary. Tą 35 mm upoluję na pewno więc, jeżeli coś to pewnie bym się jeszcze zastanawiał dodatkowo nad jakąś 28. Chodzi o to że nie chcę kupować sprzętu za niewiadomoile, jak nie potrafię jeszcze dobrze kręcić. Do tego jedziemy w rejony w których bardzo łatwo "zgubić" tego typu dobra.

O rigu myślałem bardziej żeby zrobić kopię tego http://www.letusdirect.com/cart/k1-shoulder-mount.html
Widziałem zresztą gdzieś na forum podobne projekty z cyklu DIY.

Mam jeszcze jednego do targania sprzętu, więc nie powinno być ciężko. Dodatkowo kilka miesięcy pozostałych do wyjazdu planujemy spędzić na intensywnych przygotowaniach zarówno fizycznych jak i operatorskich.
Peciu
Just Arrived

Postprzez thomson » 31 Sty 2012, 23:49

Moim zdaniem dwie karty 16GB to zdecydowanie za mało. Nie znam specyfiki programu, ale przypuszczam, że na zgrywanie materiału nie zawsze będzie czas/miejsce/prąd i w ten sposób mogą uciec ci niepowtarzalne ujęcia tylko z powodu braku miejsca na karcie. Zapełnić dwie szesnastki w ciągu dnia to na prawdę żaden problem.
Pomijam już kwestię że kartę stosunkowo łatwo zgubić, a z dostępnością SDHC class10 w środkowej Azji może być różnie.

Riga bym sobie podarował. Za dużo z tym roboty - rozkładanie,składanie,noszenie. Mając aparat z gripem i viewfinderem da się nagrać w miarę stabilne ujęcia. Myślę, że w programie podróżniczym będzie to nawet naturalniej wyglądać niż jakieś super stabilne zdjęcia. Tak jak kolega wyżej wspominał, pomocny może być obiektyw ze stabilizacją. Tamron VC jest ok chociaż pewnie przydałoby się coś lepiej uszczelnionego.
Tokina fajna jeżeli na prawdę potrzebujesz szerokiego kąta, ale może GoPro do tego celu wystarczy, a zamiast Tokiny wrzucić do plecaka jakieś 70-200?

Wracając jeszcze do riga - coś takiego często wzbudza niepotrzebne zainteresowanie, a do widoku samego aparatu większość ludności jest już przyzwyczajona. Gdy kręcisz aparatem ludzie często myślą, że tylko robisz zdjęcie i zachowują się zupełnie inaczej niż przed kamerą.
Canon 60D
Awatar użytkownika
thomson
Member
Member

Miejscowość: Gniezno

Postprzez fancy » 01 Lut 2012, 00:39

Planujesz zakup wielu szkieł a jedziesz w podróż gdzie jak sam pisałeś zależy Ci na zabranie jak najmniejszej ilości rzeczy. Moim zdaniem najlepiej w takim wypadku zainwestować z w zmiennoogniskowe obiektywy np. 18-50, 70-200. Czasami szybkość też jest ważna, a zmiana obiektywów trochę zajmuje. Tak samo czasem pewnie będziesz je zmieniać w niechlujnych warunkach co jest ryzykiem zabrudzenia sprzętu. W jedną stałkę warto zainwestować jakąś 50 albo coś szerszego.

Co do samego aparatu to wiedz że 550D kiepsko nadaje się do nagrywania w późnym zmierzchu, nocy. Jego rozpiętość tonalna jest tak niska że nie będziesz miał szczegółów w czerniach i ogólnie obrazek nie zbyt korzystnie wygląda. To tylko taka drobna informacja jakbyś miał nagrywać w skrajnych ciemnościach. Oczywiście w dobrym świetle radzi sobie jak każdy inny aparat w tej klasie.

Rig spider jest ciekawą opcją gdyż jest to w miarę najtańszy dostępny rig, o najmniejszej wadze i wielkości po złożeniu. Lecz thomson dobrze zauważył że taki zestaw może powodować różne zainteresowanie. Jednak myślę że warto w niego zainwestować, duży pieniądz to nie jest, dużo miejsca też nie zajmuje a może się przydać.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez BartekLecki » 01 Lut 2012, 00:48

Peciu napisał(a):Hej,

Myślałem kiedyś o Tamronie, tylko że za jego cenę mogę mieć 4 takumary. Tą 35 mm upoluję na pewno więc, jeżeli coś to pewnie bym się jeszcze zastanawiał dodatkowo nad jakąś 28. Chodzi o to że nie chcę kupować sprzętu za niewiadomoile, jak nie potrafię jeszcze dobrze kręcić. Do tego jedziemy w rejony w których bardzo łatwo "zgubić" tego typu dobra.

O rigu myślałem bardziej żeby zrobić kopię tego http://www.letusdirect.com/cart/k1-shoulder-mount.html
Widziałem zresztą gdzieś na forum podobne projekty z cyklu DIY.

Mam jeszcze jednego do targania sprzętu, więc nie powinno być ciężko. Dodatkowo kilka miesięcy pozostałych do wyjazdu planujemy spędzić na intensywnych przygotowaniach zarówno fizycznych jak i operatorskich.

Ok, weź tylko pod uwagę, że 35mm to ledwie na standard się załapuje dla APS-C. Brakuje "reporterskiego standardu" czyli szerokiego konta np. 24mm bo potem masz już tylko tokinę, a przy 16mm i jakaś beczka się pojawia i przy UWA świat nie wygląda to już tak naturalnie.

Druga sprawa to skoro będziesz w podróży zoom będzie wygodniejszy bo ciągła zmiana stałek jest upierdliwa gdy temat zdjęć Ci ucieka. Plus wspomniana stabilizacja i stałe światło 2.8.

Po trzecie Takumar SMC ma bardzo ładny ale jednocześnie bardzo specyficzny rekder kolorów i bokeh - jesteś pewien, że będzie Ci się to montowało z resztą? Może jednak warto pomyśleć o innej lini stałek.

Bardzo fajne są obiektywy manualne olimpusa (system OM), gdzie masz ogniskowe 21mm f2.0, 24mm f2.0, 28mm f2.0, 35mm f2.0, 40mm f2.0, 50mm f1.2 f1.4 f1.8, 85mm f2.0, .... 250mm f2.0 ;) Bardzo ostre, świetny render kolorów, KOMPAKTOWE, w mojej opinii przebijają w jakości takumary (ocena bokehu to kwestia subiektywna). Sam poluje na taki komplet na ebay.com
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez Peciu » 01 Lut 2012, 09:52

fancy napisał(a):Planujesz zakup wielu szkieł a jedziesz w podróż gdzie jak sam pisałeś zależy Ci na zabranie jak najmniejszej ilości rzeczy. Moim zdaniem najlepiej w takim wypadku zainwestować z w zmiennoogniskowe obiektywy np. 18-50, 70-200. Czasami szybkość też jest ważna, a zmiana obiektywów trochę zajmuje. Tak samo czasem pewnie będziesz je zmieniać w niechlujnych warunkach co jest ryzykiem zabrudzenia sprzętu. W jedną stałkę warto zainwestować jakąś 50 albo coś szerszego.

Co do samego aparatu to wiedz że 550D kiepsko nadaje się do nagrywania w późnym zmierzchu, nocy. Jego rozpiętość tonalna jest tak niska że nie będziesz miał szczegółów w czerniach i ogólnie obrazek nie zbyt korzystnie wygląda. To tylko taka drobna informacja jakbyś miał nagrywać w skrajnych ciemnościach. Oczywiście w dobrym świetle radzi sobie jak każdy inny aparat w tej klasie.

Rig spider jest ciekawą opcją gdyż jest to w miarę najtańszy dostępny rig, o najmniejszej wadze i wielkości po złożeniu. Lecz thomson dobrze zauważył że taki zestaw może powodować różne zainteresowanie. Jednak myślę że warto w niego zainwestować, duży pieniądz to nie jest, dużo miejsca też nie zajmuje a może się przydać.

Dzięki za odpowiedź. W przypadku jak najmniejszej ilości rzeczy chodziło mi głównie o problem z rigiem. Obiektywy i aparat będą priorytetem.

Kurka wodna, nie odczytałem o tej niskiej rozpiętości tonalnej 550. Czy w przypadku 600 jest podobnie? Bo taką opcję też brałem pod uwagę. Tylko że w tym przypadku dojdzie mi zakup jakiegoś rejestratora dźwięku, bo 600 nie ma manualnych nastawów dźwięku na ML. Myślałem nad jakimś tańszym zoomem. A nie ukrywając planuję przynajmniej kilka ujęć wieczorno-nocnych. Szczególnie w miejscach gdzie ludzie wychodzą podjeść co nieco na ulicznych restauracjach.

Tylko tera jest pytanie - raczej wstępnie nie planuję z tego robić DVD. Materiał będzie trafiać głównie na YT i na Vimeo. Teraz czy ta niska rozpiętość będzie aż tak dawać po oczach?

Tokiny będę używać głównie do kręcenia krajobrazu, w bardzo skrajnych przypadkach będę lądować jako prowadzący w planie.

Ogólnie chodzi o to że nie będzie to typowa reporterka. Odcinki i tematy będą bardzo mocno reżyserowane. Dlatego będę miał czas na spokojne ustawienie sprzętu itp. Chociaż pewnie jak to w życiu bywa pojawi się mnóstwo momentów w których będę musiał szybko zmieniać szkła - to się pewnie da wyćwiczyć. :D z drugiej strony jak będę łaził z założonym 35mm to zawsze mogę podbiec lub odskoczyć. Zresztą jak dobrze wiemy aparat to nie kamera i nie wystarczy go włączyć żeby zrobił w miarę przyzwoity film. A może jestem w błędzie? Niestety są to ograniczenia na które sam się zdecydowałem - wolę wydać więcej pieniędzy np. płacąc kucharzowi żeby wystąpił w programie pokazując jak przygotować jakąś potrawę, lub skacząc z najwyższego bungee z wieży w Macao. Myślę że ciekawe tematy wynagrodzą niedociągnięcia w technice i sprzęcie filmowym.
Peciu
Just Arrived

Postprzez Peciu » 01 Lut 2012, 10:07

BartekLecki napisał(a):Ok, weź tylko pod uwagę, że 35mm to ledwie na standard się załapuje dla APS-C. Brakuje "reporterskiego standardu" czyli szerokiego konta np. 24mm bo potem masz już tylko tokinę, a przy 16mm i jakaś beczka się pojawia i przy UWA świat nie wygląda to już tak naturalnie.

Druga sprawa to skoro będziesz w podróży zoom będzie wygodniejszy bo ciągła zmiana stałek jest upierdliwa gdy temat zdjęć Ci ucieka. Plus wspomniana stabilizacja i stałe światło 2.8.

Po trzecie Takumar SMC ma bardzo ładny ale jednocześnie bardzo specyficzny rekder kolorów i bokeh - jesteś pewien, że będzie Ci się to montowało z resztą? Może jednak warto pomyśleć o innej lini stałek.

Bardzo fajne są obiektywy manualne olimpusa (system OM), gdzie masz ogniskowe 21mm f2.0, 24mm f2.0, 28mm f2.0, 35mm f2.0, 40mm f2.0, 50mm f1.2 f1.4 f1.8, 85mm f2.0, .... 250mm f2.0 ;) Bardzo ostre, świetny render kolorów, KOMPAKTOWE, w mojej opinii przebijają w jakości takumary (ocena bokehu to kwestia subiektywna). Sam poluje na taki komplet na ebay.com

Zainteresowałeś mnie tym olimpusem. Z tego co widzę jest ich wiele więcej na ebay'u i w interesujących mnie rozpiętościach ogniskowych. Rzeczywiście nie mam nic odpowiadającego standartowej 35 mm. W wyborze stałek chodziło mi głównie o trzymanie się jednej linii, by właśnie nie mieć problemów z kompatybilnością.

chociaż z drugiej strony - tutaj jest fajny post w którym panowie opisują kręcenie filmu dokumentalnego, prawie takim zestawem który ja mam w głowie.

http://www.dslrnewsshooter.com/2011/04/ ... nk-trotta/

Proszę zwrócić uwagę na obiektywy jakich używają:

Pentax Super Takumar 50mm/1.4 (Interviews)
Sigma 30mm/1.4 (Low Light Run and Gun)
Sigma 20mm/1.8 (Low Light Run and Gun)
Tokina 11‐16/2.8 (Timelapse, Interior Handheld Action)
Canon 17‐55/2.8 EFS IS (Go to lens)

Jak widać wszystko z różnych stajni. I jakoś udało im się to zmontować ;) Moim zdaniem wygląda to bardzo przyzwoicie. Jeżeli mi się uda osiągnąć taki efekt, będę baaaardzo zadowolony.
Peciu
Just Arrived

Postprzez Peciu » 01 Lut 2012, 10:28

thomson napisał(a):Moim zdaniem dwie karty 16GB to zdecydowanie za mało. Nie znam specyfiki programu, ale przypuszczam, że na zgrywanie materiału nie zawsze będzie czas/miejsce/prąd i w ten sposób mogą uciec ci niepowtarzalne ujęcia tylko z powodu braku miejsca na karcie. Zapełnić dwie szesnastki w ciągu dnia to na prawdę żaden problem.
Pomijam już kwestię że kartę stosunkowo łatwo zgubić, a z dostępnością SDHC class10 w środkowej Azji może być różnie.

Riga bym sobie podarował. Za dużo z tym roboty - rozkładanie,składanie,noszenie. Mając aparat z gripem i viewfinderem da się nagrać w miarę stabilne ujęcia. Myślę, że w programie podróżniczym będzie to nawet naturalniej wyglądać niż jakieś super stabilne zdjęcia. Tak jak kolega wyżej wspominał, pomocny może być obiektyw ze stabilizacją. Tamron VC jest ok chociaż pewnie przydałoby się coś lepiej uszczelnionego.
Tokina fajna jeżeli na prawdę potrzebujesz szerokiego kąta, ale może GoPro do tego celu wystarczy, a zamiast Tokiny wrzucić do plecaka jakieś 70-200?

Wracając jeszcze do riga - coś takiego często wzbudza niepotrzebne zainteresowanie, a do widoku samego aparatu większość ludności jest już przyzwyczajona. Gdy kręcisz aparatem ludzie często myślą, że tylko robisz zdjęcie i zachowują się zupełnie inaczej niż przed kamerą.

Hej, dzięki za odpowiedź. Też się nad tym zastanawiałem i chyba rzeczywiście dokupię jeszcze z dwie. Zakładając, że na jedną kartę wchodzi 48 minut filmu. Powinno mi to razem dać z 3 godziny materiału. Tylko z drugiej strony czy nakręcę tyle na 4 bateriach? Czy zastanowić się także nad dokupieniem jeszcze z kilku baterii?

Dzięki za info o rigu, rzeczywiście może przyciągać niepotrzebną uwagę. Zważając na fakt że są to dodatkowe kilogramy raczej z niego zrezygnuję.

Co do 70-200 to będę mieć 135 mm 2,5 co z cropem daje mi 216 mm. Wiadomo że będzie używany tylko ze statywu.

Co do gopro to z tego co widzę to ma 170, 127 i 90 stopni. Czyli dobrze rozumiem że to 170 stopni odpowiada UWA jakim jest tokina?

Ponownie zaznaczę że chodzi mi o wydanie jak najmniejszej kasy na optymalny sprzęt. Po prostu nie stać mnie na stablizajce obrazu, kilka obiektywów za 1,5 k, super uszczelnianie itp. Oczywiście super jak bym miał 5dm2, do tego kilka L, pewnie nazbierałbym na to kasę. Tylko co z tego, kiedy na sens programu którym są podróże zostałoby mi kilkanaście k zł. Tokinę biorę tylko dlatego że nie znalazłem nic podobnego co spełniałoby moje wymagania. Jeżeli go pro rzeczywiście jest w stanie ładnie ogarnąć podobny zakres ogniskowych to tokina wypadnie z mojej kolekcji. Tylko pytanie brzmi czy jest w stanie? Bo Tokinę biorę z allegro za 1,8 zł używkę i będzie to mój najdroższy obiektyw.
Peciu
Just Arrived

Postprzez soulz » 01 Lut 2012, 10:52

Nie wiem czy ktoś o tym wspominał, ale wszystkie obiektywy M42 krótsze niż 50mm, może max < 35mm, będą mydlić. Nie rozpisując się chodzi o kąt padania światłą na matrycę, nie jest to w nich 90st.
Sam mam 28mm na M42 i nie nadaję się do niczego, dlatego teraz planuję zakup Sigmy 20mm i 30mm (mam też Sigmę 18-50 2.8 ale czasami trzeba jaśniejszego stąd te dwie ww.), ale to już większa kasa niż M42.

Taka mała sugestia.
filmowanie lustrzanką, nawet nie jedną :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Następna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości