Problem z GH2 -krecha na nagranym materiale

Problem z GH2 -krecha na nagranym materiale

Postprzez Fatman73 » 07 Gru 2011, 23:01

Witajcie.

Niestety prawdopodobnie mam problem z swoim niedawno kupionym GH2.
Podczas nagrywania sekwencji przy wysokim ISO (problem widoczny już od wartości 1600) przy czasie otwarcia migawki 1/40, 1/50 (i krótszych) i szybkości 24p, na nagranym materiale pojawia się nieruchoma pozioma krecha (grubości kilkudziesięciu pikseli -wygląda jak zaciemniony obszar, w stosunku do reszty).
Krecha zmienia swoje położenie w zależności od tego jaką szybkość migawki ustawię -przy 1/50s jest w dolnej części kadru i pozostaje tam nieruchomo aż do momentu zmiany szybkości migawki.
Przy ustawieniu 1/25 lub 1/30s krecha znika.
Pytałem już o to na forum Olympusa -wyszło na to, że niestety czeka mnie zabawa w serwisowanie sprzętu. Mimo wszystko zapytam też tutaj -bo może jest to jednak "normalny" objaw przy takich parametrach rejestracji obrazu. Możecie sprawdzić jak to jest z Waszymi GH2 ?

Soft oryginalny, zHackowany -a także w najnowszej wersji 1.1 -bez zmian, krecha widoczna.....

link do klatki filmu z "krechą" (zaznaczone na czerwono miejsce -oczywiście biegnie przez cały kadr od brzegu do brzegu -na filmie z racji ruchu widoczna dużo lepiej):

http://img35.imageshack.us/img35/7571/krecha.jpg

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fatman73
Pro Member
Pro Member

Re: Problem z GH2 -krecha na nagranym materiale

Postprzez Sylwek » 07 Gru 2011, 23:19

Fatman73 napisał(a):Witajcie.

Niestety prawdopodobnie mam problem z swoim niedawno kupionym GH2.
Podczas nagrywania sekwencji przy wysokim ISO (problem widoczny już od wartości 1600) przy czasie otwarcia migawki 1/40, 1/50 (i krótszych) i szybkości 24p, na nagranym materiale pojawia się nieruchoma pozioma krecha (grubości kilkudziesięciu pikseli -wygląda jak zaciemniony obszar, w stosunku do reszty).
Krecha zmienia swoje położenie w zależności od tego jaką szybkość migawki ustawię -przy 1/50s jest w dolnej części kadru i pozostaje tam nieruchomo aż do momentu zmiany szybkości migawki.
Przy ustawieniu 1/25 lub 1/30s krecha znika.
Pytałem już o to na forum Olympusa -wyszło na to, że niestety czeka mnie zabawa w serwisowanie sprzętu. Mimo wszystko zapytam też tutaj -bo może jest to jednak "normalny" objaw przy takich parametrach rejestracji obrazu. Możecie sprawdzić jak to jest z Waszymi GH2 ?

Soft oryginalny, zHackowany -a także w najnowszej wersji 1.1 -bez zmian, krecha widoczna.....

link do klatki filmu z "krechą" (zaznaczone na czerwono miejsce -oczywiście biegnie przez cały kadr od brzegu do brzegu -na filmie z racji ruchu widoczna dużo lepiej):

http://img35.imageshack.us/img35/7571/krecha.jpg

Pozdrawiam.

Serwis.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez Fatman73 » 09 Gru 2011, 00:07

Dzięki za info. Aparat już w serwisie............... ale widzę, że nie tylko ja mam taki problem:

http://vimeo.com/31974392 -krechę (taka sama jak u mnie) widać dobrze ok 18 sekundy

http://vimeo.com/31996003 -od 4 sekundy (lewa strona kadru)
Awatar użytkownika
Fatman73
Pro Member
Pro Member

Postprzez Fatman73 » 12 Gru 2011, 12:26

Mam wielką prośbę -czy któryś z posiadaczy GH2 może dla mnie wykonać kilkusekundową sekwencję filmową (i wstawić oryginalny plik na jakiś serwer) przy parametrach: światło dzienne (koniecznie), tryb 24p lub 25p, iso 3200, migawka 1/50s. Najlepiej jeśli to będzie powolny ruch aparatem z góry na dół, w kadrze cokolwiek, byle obszary były jasne i ciemne.

Bardzo mi jest to potrzebne do "walki" z serwisem, ponieważ opisany przeze mnie w tym wątku problem z "krechą", prawdopodobnie będą próbowali przedstawić jako -cytuję "normalną pracę przetwornika MOS".

Z góry bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
Fatman73
Pro Member
Pro Member

Postprzez fransua » 12 Gru 2011, 13:16

Kuźwa przy tych parametrach mam to samo co ty :evil: Radzę sprawdzić czy u was jest to samo. Widać, że jest z tym problem i to nie jednostkowy.
Image
Ewidentnie widać ciemniejszy pasek. Później wstawię nagranie bo obecnie muszę wyjść. Czyżby powtórzyła się historia z GH1 gdzie pierwsze przetworniki były gorszej jakości niż wydane w późniejszym okresie ?
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50
Awatar użytkownika
fransua
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez hubiii » 12 Gru 2011, 13:36

heheh nie chcialem nic pisac ... ale czulem ze takie cos bedzie wychodzic .
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez Sylwek » 12 Gru 2011, 14:56

Czyżby powtórzyła się historia z GH1 gdzie pierwsze przetworniki były gorszej jakości niż wydane w późniejszym okresie ?

Ja zamówiłem swojego GH2 w grudniu'2010, a używam od stycznia'11. U mnie ta przypadłość nie występuje. Numer seryjny mojej puszki to 104, więc to początkowa seria. Moim zdaniem to nie jest "przypadłość" matrycy CMOS jako takiej, jeżeli ten pasek jest w tym samym miejscu przy danym klatkarzu (i to na szerokość kilkudziesięciu pikseli). To wada konkretnego egzemplarza matrycy.
Sprawdźcie na załączonym filmiku (żeby zobaczyć trzeba pobrać oryginał - 211MB). Tutaj robiłem test wysokiego ISO, i te linie też występują, ale są ściśle związane z szumem na materiale - nie ma ich w jednym konkretnym miejscu, zmieniają miejsce, są na całym kadrze, poruszają się, znikają i pojawiają się (a klatkarz był ten sam). I to jest przypadłość matryc CMOS, a nie występowanie regularnie krechy w jednym miejscu. Moim zdaniem to jest wada matrycy i serwis powinien się tym zająć, widać, że leci w kulki.

film: http://vimeo.com/26950284

EDIT: Jeszcze poszperałem. Znalazłem kilka przypadków, w których serwis wymieniał w takich przypadkach puszki na nowe (oczywiście nie w Polsce). Więc niech nie ściemniają, bo problem na pewno znają.

EDIT: Jeszcze raz. Może taka krecha/obszar występować przy oświetleniu lampowym, gdzie mogą powstać takie efekty ze względu na częstotliwość pracy oświetlenia, ale nie przy dziennym świetle.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez Levarek » 12 Gru 2011, 15:19

fransua napisał(a): Czyżby powtórzyła się historia z GH1 gdzie pierwsze przetworniki były gorszej jakości niż wydane w późniejszym okresie ?

Jak mozna stwierdzic czy przetwornik jest lepszy/gorszy, jakie sÄ… przywary gorszego przetwornika? Czy da sie to stwierdzic po numerze seryjnym? Chodzi mi o GH1 tylko i wylacznie.
Levarek
New Member
New Member

Postprzez Fatman73 » 12 Gru 2011, 15:45

Sylwek napisał(a):EDIT: Jeszcze poszperałem. Znalazłem kilka przypadków, w których serwis wymieniał w takich przypadkach puszki na nowe (oczywiście nie w Polsce). Więc niech nie ściemniają, bo problem na pewno znają.

EDIT: Jeszcze raz. Może taka krecha/obszar występować przy oświetleniu lampowym, gdzie mogą powstać takie efekty ze względu na częstotliwość pracy oświetlenia, ale nie przy dziennym świetle.

Dzięki jeszcze raz za pomoc -teraz mam jakiś oręż do ewentualnej walki z serwisem. Postaram się jutro zdobyć do nich kontakt i przedstawić jeszcze raz dokładnie całą sytuację.

Tak swoją drogą to latające krechy na Twoim filmie to po prostu banding, rzecz całkowicie normalna.
Awatar użytkownika
Fatman73
Pro Member
Pro Member

Postprzez fransua » 12 Gru 2011, 16:00

Levarek napisał(a):
fransua napisał(a): Czyżby powtórzyła się historia z GH1 gdzie pierwsze przetworniki były gorszej jakości niż wydane w późniejszym okresie ?

Jak mozna stwierdzic czy przetwornik jest lepszy/gorszy, jakie sÄ… przywary gorszego przetwornika? Czy da sie to stwierdzic po numerze seryjnym? Chodzi mi o GH1 tylko i wylacznie.

Po numerze seryjnym swego czasu można było ustalić czy GH1 idzie shakować. Teraz jest to już nieaktualne po Vitek i tak to złamał. Przetworniki do GH1 w pewnym momencie zaczęto produkować w nowej fabryce w Chinach. W przetwornikach tych zmniejszono banding. Po nr seryjnym można ustalić datę produkcji danego egzemplarza i teraz trzeba by było poszperać od kiedy puszki wychodziły z przetwornikami z Chin.

Fatman73 daj znać jaki finał bo możliwe, że będę musiał też powalczyć. Swoją puchę kupiłem bodajże we wrześniu tego roku. Nie pamiętam a nie chce mi się szukać faktury.
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50
Awatar użytkownika
fransua
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości