Witajcie.
Niestety prawdopodobnie mam problem z swoim niedawno kupionym GH2.
Podczas nagrywania sekwencji przy wysokim ISO (problem widoczny już od wartości 1600) przy czasie otwarcia migawki 1/40, 1/50 (i krótszych) i szybkości 24p, na nagranym materiale pojawia się nieruchoma pozioma krecha (grubości kilkudziesięciu pikseli -wygląda jak zaciemniony obszar, w stosunku do reszty).
Krecha zmienia swoje położenie w zależności od tego jaką szybkość migawki ustawię -przy 1/50s jest w dolnej części kadru i pozostaje tam nieruchomo aż do momentu zmiany szybkości migawki.
Przy ustawieniu 1/25 lub 1/30s krecha znika.
Pytałem już o to na forum Olympusa -wyszło na to, że niestety czeka mnie zabawa w serwisowanie sprzętu. Mimo wszystko zapytam też tutaj -bo może jest to jednak "normalny" objaw przy takich parametrach rejestracji obrazu. Możecie sprawdzić jak to jest z Waszymi GH2 ?
Soft oryginalny, zHackowany -a także w najnowszej wersji 1.1 -bez zmian, krecha widoczna.....
link do klatki filmu z "krechą" (zaznaczone na czerwono miejsce -oczywiście biegnie przez cały kadr od brzegu do brzegu -na filmie z racji ruchu widoczna dużo lepiej):
http://img35.imageshack.us/img35/7571/krecha.jpg
Pozdrawiam.