Problem z ekranem LCD i balansem bieli

Problem z ekranem LCD i balansem bieli

Postprzez rav27 » 02 Lis 2011, 21:43

Mam dziwny problem.

Otóż:
Na ekranie LCD w Canonie wszystko wygląda pięknie tj. - ekspozycja odpowiednia, balans bieli także - wszystko idealnie. Natomiast po przerzuceniu na komputer okazuje się, że ekspozycja jest nie tak dobra, natomiast balans bieli jest zupełnie inny! To co wyglądało świetnie na LCD wygląda tragicznie na komputerze :( Co jest nie tak? Jak w takim razie mam balansować biel?

Chciałbym zaznaczyć że problem występuję także przy odtwarzaniu już nagranych plików - na aparacie cacy, a na komputerze dramat...

Docenię szybką pomoc bo jutro mam kręcić i nie wiem co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Re: Problem z ekranem LCD i balansem bieli

Postprzez Amadi » 02 Lis 2011, 21:51

Prawdopodobnie masz monitor, który nie oddaje kolorów we właściwy sposób. Zrób sobie też testy z ustawieniami aparatu na sRGB i AdobeRGB, sprawdź jak Ci się wyświetla jedno a jak drugie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez rav27 » 02 Lis 2011, 21:59

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tymi testami, jeśli możesz szerzej lub jakiś link?

A co do monitora:
Faktycznie, monitor nie jest z górnej półki, zupełnie przeciętny Samsung, natomiast przeciętny odbiorca nie ma high endowych monitorów, a zależy mi na dobrym odbiorze u zwykłego odbiorcy.
Poza tym różnica naprawdę jest ogromna.
Zamieszczam klatkÄ™ z filmu:
http://i43.tinypic.com/2qcqf6b.png

Czy u Was kolory są w porządku? U mnie są przeżółcone, a na ekranie aparatu wszystko pięknie, idealny WB.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez motionPL » 02 Lis 2011, 23:35

u mnie wygląda ok, oczywiście jest trochę żółto/czerwono ale to wina oświetlenia jest raczej, masz pomarańczowe ściany które po odbiciu światła nadają ci taki kolor ujęciu.
motionPL
Just Arrived

Postprzez rav27 » 03 Lis 2011, 00:18

W tym rzecz, że na ekranie w Canonie kolory skóry są praktycznie idealnie oddane, nie ma żadnej żółci/pomarańczy.

Zwariować z tym idzie. Pogrzebałem w ustawieniach monitora i przy wyłączeniu jakiejś durnej opcji "Magic Color" jest lepiej. Żeby zrównać to co widzę na Canonie z tym co widzę na monitorze muszę podbić w ustawieniach monitora mocno niebieski i trochę zmniejszyć czerwony. Natomiast wtedy wszystkie strony internetowe wyglądają durnie, a zamiast białego mam jakiś niebieskawo szary kolor. Gorsza sprawa, ale wina chyba ewidentnie marnego monitora. Jutro jeszcze postaram się sprawdzić na laptopie jaka będzie różnica.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez VLF » 03 Lis 2011, 08:05

Ja bym zaczal od poczytania o kalibracji monitorow. To nie tylko monitor, ale tez kwestia jak twoja karta graficzna wspolpracuje z monitorem.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez charakter » 03 Lis 2011, 11:14

Ten sam plik (czyli ta sama zawartość graficzna) może być różnie wyświetlany, w zależności od tego jaki profil kolorystyczny zostanie mu przypisany.

Udostępnij kilka sekund surowego tj. niezmienianego przez komputer (dobrze lub źle zbalansowanego kolorystycznie) pliku ze swojego aparatu, to ocenimy czy problem leży po stronie pliku i aparatu, czy też po stronie komputera/komputerów, które ów plik wyświetlają.
charakter
Just Arrived

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości