Premiere, czy AEffects? Zasadnicze różnice i ich użyteczność

Premiere, czy AEffects? Zasadnicze różnice i ich użyteczność

Postprzez kamtar2 » 26 Sty 2012, 21:59

Witam, tak przeglądam i przeglądam ten internet i nie za bardzo mogę skumać. Dowiedziałem się jedynie tego, że Premiere służy do montażu, cięcia, synchronizowania ze ścieżką dźwiękową materiału itd., a AfterEffects służy do nakładania efektów na(tu jest właśnie pytanie): poszczególne klipy, czy cały film, czy jak? Z tego co czytałem, najpierw robi się cały klip(mam na myśli głównie teledyski) w Premierze, a później poszczególne ujęcia przenosi się do AE, edytuje, po czym znów wrzuca do Premierki, tak?
No i na koniec, w Premiere też jest trochę efektów użytecznych jak 3-way color corection itp. i teoretycznie jeśli ktoś chce tylko dodawać do filmów podstawowe efekty, to nie musi korzystać z AE, tak? AE służy do dodawania bardziej zaawansowanych efektów, dobrze myślę? :)
Przepraszam za zaniżanie poziomu forum, ale ciężko jest mi się w tym wszystkim połapać... z góry dzięki.
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Re: Premiere, czy AEffects? Zasadnicze różnice i ich użyteczność

Postprzez peter221 » 26 Sty 2012, 22:23

To nie jest złe pytanie. Tylko sprecyzuj może trochę konkretniej o co chciałbyś nas zapytać.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez kamtar2 » 26 Sty 2012, 23:02

AfterEffects służy do nakładania efektów na poszczególne klipy, czy cały film, czy jak?

Najpierw robi się cały klip w Premierze, a później poszczególne ujęcia przenosi się do AE, edytuje, po czym znów wrzuca do Premierki?
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Postprzez greg » 26 Sty 2012, 23:10

Warto zaczac od tego, ze premiere do "codziennych prac" w zupelnosci wystarcza. W bardzo wielu przypadkach odpalanie AE jest zupelnie niepotrzebne.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez kamtar2 » 26 Sty 2012, 23:33

Ok, a jeśli zapragnę dodać jakieś "super efekty" do filmu, to mam najpierw wyrenderować ten cały skończony w premierze i wrzucić do AE, czy innym sposobem?
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Postprzez Amadi » 26 Sty 2012, 23:36

Jest coÅ› takiego jak Dynamic Link. Poczytaj sobie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez macusek » 26 Sty 2012, 23:38

te programy sa tak zrobione ze mozna z latwoscia przechodzic z jednego do drugiego z projektami, caly pakie adobe jest tak skonstruowany, uzaleznia po czesci dlatego uzytkownikow od calego pakietu. mozesz eksportowac projekty np z premiera do aftera i spowrotem, wygodnie i plynnie, tylko ze sa lepsze programy np od premiare, a after jest czesto nie zastapiony. nie mowiaz o grafice 3D gdzie pracuje sie w kilku roznych i srednio kompatybilnych ze soba programach i trzeba wiedziec jak eksportowac poszczegolne elementy grafiki np. jako obiekty itp.

zalap jakies podstawy, zrob pare projektow w premierze i w afterze o bedziesz wiedzial ocb, z samego czytania i gadania nic sie nie dowiesz, trzeba praktyki. masz mase tutoriali w necie. np video copilot.
macusek
Member
Member

Postprzez kamtar2 » 27 Sty 2012, 00:24

ok, dziękówka

jednak jest jeszcze jeden problem, pomimo pisania przez autorów tutoriali o dynamic link na youtubie, że nie wymagana jest wersja premium do używania tej funkcji to i tak mi wyskakuje komunikat(gdy chcę użyć dynamic link), że potrzebna jest wersja premium, co zrobić?
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Wróć do Na PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości