[hack]Premiere CS5 i akceleracja na wiekszosci kart CUDA!

Re: [hack]Premiere CS5 i akceleracja na wiekszosci kart CUDA!

Postprzez MarcinM » 29 Lis 2010, 13:10

nie pomyliłeś czasem jednostek? gigaherce czy gigabajty?
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez Larrson » 30 Lis 2010, 16:47

Oczywiście, ale wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
Larrson
Just Arrived

Postprzez mbloch » 01 Gru 2010, 20:31

Larrson napisał(a):... cs5 również nie widzi kart poniżej 864mhz pamięci zatem minimum 1ghz jest tutaj mile widziany
hmmm nie do końca chyba tak jest :roll: rzuć okiem na wykreshttp://ppbm5.com/MPE%20Gains.png a konkretnie na 9800GT karta z 512ram taktowanie rdzenia dużo poniżej 864 a z wykresu wynika, że tylko nieznacznie wolniejsza od GTX 460.

Larrson napisał(a):"... reszta to sprawa sprzetu 4/6core i ramu 4gb i w zwyż. można kupić kartę za 1800 z 460 cudami pod maską, ale wiekszość z tych cudów zwyczajnie będzie sobie chrapać podczas pracy z cs5...
i również rzuć okiem na wykresy GTX 580 (bo ją chyba miałeś na myśli) jest niedościgniona.

Co o tym sÄ…dzicie ?
Cały artykuł http://ppbm5.com/
mbloch
New Member
New Member

Postprzez Larrson » 05 Gru 2010, 23:06

http://www.studio1productions.com/Articles/PremiereCS5.htm <- test o ktorym pisałem. raczej są niezależni więc nie zależy im na wykresach tylko pracy konfiguracji w praktyce.

kazdy kupi to co lubi. tez wole sprzet za 20tys niz za 2tyÅ› :)
Awatar użytkownika
Larrson
Just Arrived

Postprzez y4k » 06 Gru 2010, 12:05

Kupiłem właśnie kartę żeby przyśpieszyć sobie pracę z Premierą (mimo, że z obecnej jestem zadowolony). Przeprowadziłem kilka prostych testów.

1. Konfiguracja bez karty:
PLIK: 102MB (bez dźwięku), 20sek
Włożony plik z 5D chodzi płynnie (żółty pasek). Po dodaniu jednego efektu (LEVELS) i poprzesuwaniu wszystkich suwaczków pasek zmienia się na czerwony ale odtwarzanie jest dalej płynne. Następnie po dodaniu efektów:
Brightness & contrast, channel mixer, equalize i poprzesuwaniu wszystkich dostępnych suwaczków plik nadal chodzi płynnie z minimalnymi zwolnieniami (ciężko widoczne). Dodanie kolejnych dwóch: gamma correction i shadow/highlight (z przesuwaniem wszystkich suwaczków) potrafi zamulić mi całego kompa.

2. Konfiguracja z kartÄ… GTX 260 896MB 216CUDA:
PLIK: 102MB (bez dźwięku), 20sek
Włożony plik z 5D chodzi płynnie (żółty pasek). Po dodaniu jednego efektu (LEVELS) i poprzesuwaniu wszystkich suwaczków pasek nie zmienia się, nadal jest żółty a odtwarzanie jest oczywiście w pełni płynne.
Następnie po dodaniu efektów:
Brightness & contrast, channel mixer, equalize i poprzesuwaniu wszystkich dostępnych suwaczków plik nadal chodzi płynnie pasek zmienia się na czerwony. Dodanie kolejnych dwóch: gamma correction i shadow/highlight (z przesuwaniem wszystkich suwaczków) potrafi mi zamulić całego kompa.

Czynności te powtarzałem także z innymi efektami. Odpowiedź dla mnie jest jedna. Używając wyłącznie efektów, które mają przyspieszenie GPU (są oznaczone symbolem w premierze), przynosi lekki komfort pracy (ot można władować więcej tych efektów bez utraty żółtego paska). Reszta rzeczy i efektów jak np. Magic Bullet jest kompletnie bez zmian i nic nie działa szybciej, renderowanie, eksportowanie itd.

I tak dla przykładu:
Plik 102MB 20sek z Magic bullet (jakimÅ› zrobionym efektem) renderuje siÄ™:
- 2:33min bez wspomagania GPU
- 2:36min z akceleracjÄ… GPU

Plik 102MB 20sek z efektami: Levels, brightness&contrast, Fast color correction, noise:
- 42sek (bez wspomagania GPU), muszę jednak zaznaczyć, że przed renderowaniem całość chodzi płynnie, jedynie pasek zmienił się z żółtego na czerwony
- rendering jest nie potrzebny (cały czas żółty pasek), akceleracja GPU

Nie mam możliwości sprawdzenia kart z wyższej półki quadro itp. więc opieram się jedynie na tym co posiadam. Nie zachwyciło mnie bardzo to całe wspomaganie GPU. Trochę żałuję wydanej kasy. Ale przynajmniej przekonałem się jak niewiele więcej otrzymuję :(
Także dalej jestem zdania, że zamiast kupować Quadro czy inne gtx'y za 1000-5000zł wolałbym dołożyć na 2 albo 4 procesory do stacji roboczej.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
y4k
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez dex » 22 Gru 2010, 12:07

Chcialem zakupic karte graficzna z CUDA, gdyz myslalem ze pomoze to w szybszym renderingu materialu video.
Montuje czasami swoje amatorskie filmiki, i na moim sprzecie Athlon 5000 (2x2600MHz) i zintegrowanej grafice GTS8300, renderowanei trwa czasami dosc dlugo. Filmik w rozdzielczoscie HDyoutube 1024*768, 10 min renderuje sie ok godziny.

Nie uzywam zadnych efektow, po prostu tne , i sklejam rozne pliki, dodaje tylko napisy, i przyciemnienie miedzy przejsciami z jednego ujecia do drugiego.

Po przeczytaniu ostatniego postu wnioskuje ze nic mi taka karta powiedzmy GTX470 nie da? Rozwazalem takze 9800GT Silient. ale chyba lepiej kupic nowa plyte glowna i procek 4rdzeniowy zamiast takiej grafiki. Hmm ?????
dex
Just Arrived

Postprzez mbloch » 22 Gru 2010, 21:36

dex napisał(a):ale chyba lepiej kupić nowa plyte glowna i procek 4rdzeniowy zamiast takiej grafiki. Hmm ?????
też doszedłem do tego samego wniosku :-( choć liczyłem na bóg wie co ...
Porównując jakoś kodeków Mercury h.264 i x264 ten drugi daje lepszą jakość obrazu.
mbloch
New Member
New Member

Postprzez Gapeman » 03 Sty 2011, 11:23

A tak z ciekawostek to 9800Gt da rade podobno przerobic na FX 4600 :)
Gapeman
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Na PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości