Kupiłem właśnie kartę żeby przyśpieszyć sobie pracę z Premierą (mimo, że z obecnej jestem zadowolony). Przeprowadziłem kilka prostych testów.
1. Konfiguracja bez karty:
PLIK: 102MB (bez dźwięku), 20sek
Włożony plik z 5D chodzi płynnie (żółty pasek). Po dodaniu jednego efektu (LEVELS) i poprzesuwaniu wszystkich suwaczków pasek zmienia się na czerwony ale odtwarzanie jest dalej płynne. Następnie po dodaniu efektów:
Brightness & contrast, channel mixer, equalize i poprzesuwaniu wszystkich dostępnych suwaczków plik nadal chodzi płynnie z minimalnymi zwolnieniami (ciężko widoczne). Dodanie kolejnych dwóch: gamma correction i
shadow/highlight (z przesuwaniem wszystkich suwaczków) potrafi zamulić mi całego kompa.
2. Konfiguracja z kartÄ… GTX 260 896MB 216CUDA:
PLIK: 102MB (bez dźwięku), 20sek
Włożony plik z 5D chodzi płynnie (żółty pasek). Po dodaniu jednego efektu (LEVELS) i poprzesuwaniu wszystkich suwaczków pasek nie zmienia się, nadal jest żółty a odtwarzanie jest oczywiście w pełni płynne.
Następnie po dodaniu efektów:
Brightness & contrast, channel mixer, equalize i poprzesuwaniu wszystkich dostępnych suwaczków plik nadal chodzi płynnie pasek zmienia się na czerwony. Dodanie kolejnych dwóch: gamma correction i
shadow/highlight (z przesuwaniem wszystkich suwaczków) potrafi mi zamulić całego kompa.
Czynności te powtarzałem także z innymi efektami. Odpowiedź dla mnie jest jedna. Używając wyłącznie efektów, które mają przyspieszenie GPU (są oznaczone symbolem w premierze), przynosi lekki komfort pracy (ot można władować więcej tych efektów bez utraty żółtego paska). Reszta rzeczy i efektów jak np. Magic Bullet jest kompletnie bez zmian i nic nie działa szybciej, renderowanie, eksportowanie itd.
I tak dla przykładu:
Plik 102MB 20sek z Magic bullet (jakimÅ› zrobionym efektem) renderuje siÄ™:
- 2:33min bez wspomagania GPU
- 2:36min z akceleracjÄ… GPU
Plik 102MB 20sek z efektami: Levels, brightness&contrast, Fast color correction, noise:
- 42sek (bez wspomagania GPU), muszę jednak zaznaczyć, że przed renderowaniem całość chodzi płynnie, jedynie pasek zmienił się z żółtego na czerwony
- rendering jest nie potrzebny (cały czas żółty pasek), akceleracja GPU
Nie mam możliwości sprawdzenia kart z wyższej półki quadro itp. więc opieram się jedynie na tym co posiadam. Nie zachwyciło mnie bardzo to całe wspomaganie GPU. Trochę żałuję wydanej kasy. Ale przynajmniej przekonałem się jak niewiele więcej otrzymuję

Także dalej jestem zdania, że zamiast kupować Quadro czy inne gtx'y za 1000-5000zł wolałbym dołożyć na 2 albo 4 procesory do stacji roboczej.
Pozdrawiam
Marek