Prawa autorskie do utworu

Prawa autorskie do utworu

Postprzez qbek77 » 25 Paź 2010, 09:27

Najprawdopodobniej zwiastun mojego filmu poleci na extreme sports i pojawia się pytanie o prawa autorskie do kawałka Breakoutu & Miry Kubasińskej z 71r. Gdzieś słyszałem, że po 25 latach te prawa się przedawniają, ale ile w tym prawdy?
Gdzie się najlepiej dowiadywać takich rzeczy i ile ewentualnie może kosztować wykupienie takich praw?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qbek77
New Member
New Member

Re: Prawa autorskie do utworu

Postprzez Amadi » 25 Paź 2010, 09:38

Niestety trochę się w międzyczasie zmieniło i te 25 lat to już historia.

ustawa o prawie autorskim napisał(a):Art. 36.
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:

1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych,
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość,
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia,
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.

Co do samego utworu to spróbuj wygooglać jaka wytwórnia to wydała, ewentualnie sprawdź listę muzyków i spróbuj znaleźć kontakt do tych co jeszcze żyją. No i spytaj.
Od razu mówię, że prawdopodobnie koszty wyjdą takie że lepiej już teraz zacznij innej muzy szukać.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez qbek77 » 25 Paź 2010, 09:59

a przez zaiks warto coś załatwiać?
Awatar użytkownika
qbek77
New Member
New Member

Postprzez Amadi » 25 Paź 2010, 10:07

Raz próbowałem, okazało się że sam koszt przygotowania umowy był wyższy niż mój budżet na muzykę. Ale może coś się zmieniło od tego czasu.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez qbek77 » 25 Paź 2010, 10:24

Wnioskując po głosie i grzeczności mojego telefonicznego rozmówcy z ZAIKSU to tam nic od dawna się raczej nie zmieniło ;) No, ale maila zapytaniem wysłałem.
Awatar użytkownika
qbek77
New Member
New Member

Postprzez bArT » 25 Paź 2010, 11:25

qbek77 napisał(a):Wnioskując po głosie i grzeczności mojego telefonicznego rozmówcy z ZAIKSU to tam nic od dawna się raczej nie zmieniło ;) No, ale maila zapytaniem wysłałem.

To napisz jak w końcu z zaiksem i jak rozwiązałeś sprawę jak możesz.
Awatar użytkownika
bArT
VIP Member
VIP Member

Postprzez qbek77 » 25 Paź 2010, 11:32

Jak dostanÄ™ odpowiedz to napiszÄ™.
Zadzwoniłem jeszcze do wytwórni "Muza" gdzie bardzo miła pani mnie uspokoiła i powiedziała, żebym się nie martwił, że koszty wcale nie są duże. Tak więc, do niej też napisałem maila ze szczegółami i teraz spokojnie czekam na konkrety ;)
Awatar użytkownika
qbek77
New Member
New Member

Postprzez qbek77 » 26 Paź 2010, 13:38

Pani z wytworni "Muza" wyceniła wykorzystanie utworu na 1500zł netto. Tak więc ustaliłem ze sponsorem, że lepiej będzie poszukać na potrzeby telewizji jakiegoś kawałka z jamendo, a te pieniądze przeznaczyć na wyjazdy zdjęciowe do właściwego filmu. ZAIKS nie odpisał póki co, ale penie będą chcieli jeszcze więcej ;)
Awatar użytkownika
qbek77
New Member
New Member

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości