Poziomy dźwięku

Poziomy dźwięku

Postprzez thomson » 15 Sty 2012, 22:27

Przyznam, że w temacie "inżynierii" dźwięku jestem raczej zielony, ale pewnie nie tylko ja i taki temat może się przydać.
Jestem nauczony żeby dźwięk wyrównywać do poziomu -12dB i tak wypisywać pliki. Wiem, że np. stacje telewizyjne mogą mieć swoje wymagania, ale czy jest jakaś ogólna zasada? Jak to się ma do eksportu do DVD, a jak np. dla plików na Vimeo ?

Druga sprawa - w regulaminie jednego z festiwali w punkcie dotyczącym wymogów dla zgłaszanych materiałów czytam "...pliku z dźwiękiem znormalizowanym do 89 dB..." i jest to dla mnie czarna magia. Jak to się ma do moich -12dB ustawianych w Vegasie? Dlaczego w Vegasie (i innych) mam skalę od np. -42,0 do 0,0dB (w sensie dlaczego na minusie) ?

Prawdopodobnie pisząc tego posta wykazuje brak jakiejś elementarnej wiedzy, ale w takim razie najwyższy czas ją posiąść. Gdybyście mogli polecić jakieś pozycje literaturowo-internetowe, które mogłyby mi choć trochę rozjaśnić temat to również będę wdzięczny.
Canon 60D
Awatar użytkownika
thomson
Member
Member

Miejscowość: Gniezno

Re: Normalizacja dźwięku

Postprzez Amadi » 15 Sty 2012, 22:32

Na potrzeby komputerowe i domowej archiwizacji ustawiaj do 0 dB. Przyciszyć o 12 dB zawsze możesz, a przygłaszając z -12 na 0 tracisz jakość.

A co do tych 89 dB to chyba jakiś kretyn to pisał, przecież to zależy od ich nagłośnienia i akustyki sali. Zresztą nawet nie podali w którym miejscu na kablu ma być te 89 dB. A jeśli chodzi im o poziom SPL to w którym miejscu sali i w jaki sposób zmierzony...
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez thomson » 16 Sty 2012, 23:19

Dzięki Amadi. Zapis o tych 89 dB od początku wydał mi się dziwny, nadal nie wiem jak miałbym znormalizować dźwięk do takiej wartości, ale mniejsza o to... no chyba że ktoś ma jakiś pomysł...

Zacząłem za to drążyć przyczynę ujemnej skali dB w Vegasie i tu mi się trochę temat rozjaśnił. Poniżej wrzucam info, które znalazłem... dla niektórych to pewnie oczywistości, ale są też pewnie tacy jak ja i się czegoś nowego nauczą.

Kod: Zaznacz wszystko
"Poziom głoœnoœci najczęœciej jest wyrażany w decybelach lub procentach. Skala w decybelach jest nieco inna, niż ta znana np. z lekcji fizyki (według której np. głoœnoœć spadajšcego liœcia to 6 dB, a startujšcego odrzutowca to 120 dB). W edytorach audio używana jest skala dBFS. W skali tej mieszczš się wartoœci od minus nieskończonoœci dBFS (najniższy poziom głoœnoœci sygnału) do 0 dBFS (najwyższy poziom głoœnoœci sygnału), czyli praktycznie same wartoœci ujemne. Dolna granica jest ruchoma i zależy od formatu dŸwięku: dla sygnału 16-bitowego (płyta CD) najniższym poziomem sygnału jest -96 dBFS, a dla dŸwięku DVD wynosi -144 dBFS. Człowiek przestaje słyszeć dŸwięki mniej więcej od poziomu -60 dBFS w dół. Głoœnoœć dŸwięku można wyrażać również w procentach. Wtedy najmniejszy poziom sygnału przybiera wartoœć 0%, a poziom 0 dBFS przybiera wartoœć 100%.
Nasuwa się pytanie: co z wartoœciami dodatnimi dla skali dBFS? Wartoœci dodatnie mogš wystšpić, ale sš bardzo niepożšdane. Gdy występujš, sygnał przybiera wartoœci wykraczajšce poza format dŸwięku (dla dŸwięku 16-bitowego wykraczajš poza granice przedziału od -32768 do +32768), a najwyższy poziom głoœnoœci sygnału przybiera wartoœci dodatnie w skali dBFS, np. +1.5 dBFS, lub wartoœci wyższe niż 100% w skali procentowej. Do takiego zjawiska nie można dopuœcić, a nazywa się je przesterowaniemM. Praktycznie przesterowanie objawia się zniekształceniem dŸwięku, "krztuszeniem się" głoœników (niektórzy nazywajš to "pierdzeniem") i może doprowadzić do ich uszkodzenia. "

oraz

Kod: Zaznacz wszystko
http://mpytko.blogspot.com/2010/07/ujemne-decybele-czyli-dbu-dbv-i-caa.html
Canon 60D
Awatar użytkownika
thomson
Member
Member

Miejscowość: Gniezno

Postprzez Amadi » 17 Sty 2012, 08:15

To ja sobie tylko pozwolę zmienić nazwę tematu :)
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości