Gh2 do filmowania sexu

Re: Gh2 do filmowania sexu

Postprzez Sylwek » 06 Sty 2012, 00:26

Levarek napisał(a):Temat tego topicu mnie osobiście rozdupczył, moze 20mm 1.7? Wszyscy mowia ze to tzw. must have do gh2/1

Odnosnie gh3 to tutaj jest troch gdybania:
http://www.eoshd.com/content/6687/looki ... -vengeance

Dobry pomysł z 20mm 1.7. Jest szeroko, ostro i jasno. Cenowo body+szkło wyjdzie poniżej 4.500 zł.

Ale muszę zrobić OT.
Andrew Reid, pseudo EOSHD skompromitował się w zeszłym roku tym, że w społeczności personal-view po wyjściu Ptoola obsługującego GH2 zaczął podrabiać hacki LPowell'a (gość od najlepszych hacków GH1 i hacków MJPEG w GH2), a w grudniu'2011 opublikował jako własne, nieudolnie przerobione hacki INTRA driftwood'a (w dodatku nie działające w pełni i z jakością gorszą od standardowego firmware). KKoleś jest po prostu plagiatorem i jego stronkę można smiało omijać z daleka. Uważa się za guru w kategorii anamorficznego wideofilmowania przy użyciu DSLR (sprzedaje guide na ten temat). Nie powiem, "jakąśtam" wiedzę ma, ale informacje na jego stronie traktowałbym z przymrużeniem oka. W ciągu ostatniego roku, jak przeglądam strony tematycznie poświęcone DSLR/GH2, to nie pokazał nic kreatywnego, poza filmikami pokazującymi czyjeś osiągnięcia oraz przekazywał "odgrzewane" newsy. Na deser wystarczy skorelować jeszcze christmas shootout Phillipa Blooma i pseudo-test Reida. Nie polecam jego strony jako wiarygodnego źródła informacji.
I jeszcze: jestem pewien, że Panasonic nie pokaże GH3 na CES, czy NAM w tym roku, bo GH2 w chwili obecnej za dobrze się sprzedaje. Dodatkowo - w grudniu wyszedł update, więc nie "zakopują" GH2 jak inne swoje puszki.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez cypher » 07 Sty 2012, 10:43

jak już kupisz GH2 i potestujesz, złóż jakąś pierwszą produkcję i podziel się z nami na forum w stosownym dziale Nasze Prace.
Pozdrawiam.
Canon EOS 550d, 18-135 IS, 14 f2.8, 50 f1.8, 85 f1.8, 50 f1,7, 58 f2 x2, 29 f 2.8, CMEHA 8M, CMEHA SYMBOL, YASHICA 108, ZENIT E, lampy statywy parasolki i inne rupiecie...

Płock - wrażeń MOCZ
cypher
Member
Member

Miejscowość: płock

Postprzez solmyr » 07 Sty 2012, 11:03

Już juz zmontuje to wtedy pomyśle, narazie jeszcze kamery nawet nie mam. Pytałem was co byście wzieli czy Gh2 czy np kamerę Canon hf g10 ? Kamerą mógłbym filmować również bez statywu,, jest wygodniejsza do trzymania, i napewno ze stabilizacją obrazu lepiej, jakość też powinna być niezła, z gh2 będzie ostrzejszy obraz, ale w grę wchodzi tylko statyw.
???
solmyr
Just Arrived

Postprzez cypher » 07 Sty 2012, 11:08

wejdz sobie np. na zbiornik.com i popatrz na jakości filmów.
albo podpytaj tam ludzi czym kręcą...
taki pierwszy wynik z google...
inna opcja kup sobie statywy, parasolki i lampy światła dziennego.
doświetlisz ładnie, i będzie ok.
Canon EOS 550d, 18-135 IS, 14 f2.8, 50 f1.8, 85 f1.8, 50 f1,7, 58 f2 x2, 29 f 2.8, CMEHA 8M, CMEHA SYMBOL, YASHICA 108, ZENIT E, lampy statywy parasolki i inne rupiecie...

Płock - wrażeń MOCZ
cypher
Member
Member

Postprzez cypher » 07 Sty 2012, 20:09

Jeszcze jedna ważna kwestia - teraz kręcisz ze statywu, za jakiś czas najdzie Was ochota na trójkąt/czworokąt itp i wtedy może być problem - o ile sam opanujesz GH2, to ktoś komu dasz Lumixa może go nie ogarnąć. Dlatego kamera zwykła to też rozwiązanie godne uwagi.

Płock - wrażeń MOCZ
cypher
Member
Member

Postprzez ngc » 07 Sty 2012, 21:46

Zalezy jaki chcesz miec material.
Jesli chcesz zrobic "artystyczny" film, nagrywany z roznych ujęć, dopracowany na postprodukcji, udziekowiony to wez GH-2.
Jesli kamera ma stac na statywie i dokumentowac to co sie dzieje, to wez zwykla kamerke i postaw ja na biurku, stoliku etc. a za reszte pieniedzy kup jakies miękkie ciepłe światło ktore rzucisz gdzies z boku zeby tworzylo polcienie na ciele. Efekt pewnie bedzie lepszy niz brak swiatla i GH-2
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez solmyr » 08 Sty 2012, 11:33

Moze kilka tańszych memer hd sony cx115, która mają bardzo dobre opinie (cena około 1000zł za sztukę). Za jedna ldobrą ustrzankę lub canong gh10 mógłbym kupić pięc takich cx115, tylko czy to ma sens?Rozważam filmowanie zarówno ze statywu jak i punktu tzw POV, trzymając kamerę w ręku, a jeszcze lepsza opcja to kran kamerowy. Szczerze mówiąc to wszystkie opjce są dobre, a najlepiej dobrze by było mieć jedną dobrą lustrzankę i kilka takich kamer, skoro już o tym mowa.
Myśle również by zakupić jakiś kran kamerowy, który mógłbym sam operować podczas filmowania,zamiast trzymać kamerę w reku czy tylko na statywie, narazie się rozglądam za odpowiednim.
solmyr
Just Arrived

Postprzez solmyr » 09 Sty 2012, 20:24

Z mojej strony temat zamykam, bo już on mi zaczął działać na nerwy
solmyr
Just Arrived

Postprzez Amadi » 09 Sty 2012, 22:49

Jakbyś chciał żeby go zablokować albo wywalić to pisz.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez hubiii » 10 Sty 2012, 09:36

wczoraj [pisalem ale cos mi net siadl .
Moje zdanie jest takie ze najlepiej kupic np dwie kamerki + kran ( jak piszesz) duzo lepsze ujecia wyjda i mniej zabawy podczas krecenia. W ogole warto jest zobaczyc serie zrobioną przez X-art( chyba tak to sie pisze ) "fajne" ujęcia i widac ze lustrzanką krecone. GH2 jest super sprzetem ale najlepiej sie sprawdza gdy ma operatora ktory zajmie sie kreceniem i tylko tym ;d

zycze udanych produkcji :D
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości