pomocy panowie

pomocy panowie

Postprzez mikaobe » 01 Wrz 2010, 12:24

Witam wszystkich forumowiczów to naprawdę fajnie ze powstało takie forum ale do rzeczy.
Dostałam wczoraj 5d w prezencie :D zestaw kitowy z obiektywem 24-105, wszystko pięknie ale doświadczenia u mnie brak, teraz pytanie do was. Widziałam dużo klipów nocnych robionych tym aparatem i wszystko wyglądało pięknie, a mi nie wychodzi. To znaczy czy bawię się automatem czy próbuje swoich kobiecych sił w M to i tak nagranie wygląda jak z komórki i to jeszcze nie za dobrej klasy, bardzo dużo szumów, czy to wina obiektywu czy czego przecież kręcę nawet na automacie. ? :( Czy japoński sprzęt działa tylko w rączkach panów?;]
marek wlochaty pan
Awatar użytkownika
mikaobe
Just Arrived

Re: pomocy panowie

Postprzez hdx » 01 Wrz 2010, 12:45

Oj, najpierw musisz przebrnąć przez elementarne podstawy fotografii. Poczytaj sobie o szybkości migawki, przesłonie, ISO, głębi ostrości itp. Jest multum pojęć, które musisz poznać żeby mieć podstawową wiedzę w fotografowaniu/filmowaniu. Szumy zapewne są spowodowane wysokim ISO. Filmowanie w nocy (przy słabym oświetleniu) jest trudne i wymaga jasnych obiektywów, a kitowy zoom do takich nie należy.

PS. Fajne prezenty dostajesz... mnie nikt nigdy życzeń nie składa, nawet nie myślę o dostawaniu czegokolwiek :P
za dużo sprzętu, za mało filmowania, niestety...
Awatar użytkownika
hdx
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez mikaobe » 01 Wrz 2010, 12:54

dobra ale :

Tu obiektyw kitowy 24-105 i efekt nie jest az tak tragiczny. Niby efekt nie jest extra ale moje skromne wyniki sÄ… tragiczne na maxa czarne niebo ma olbrzymie szumy wrzucam screena:
http://wrzucacz.pl/file/5251283342086 :(

Tatuś kocha córkę to kupuje prezenty :oops:
marek wlochaty pan
Awatar użytkownika
mikaobe
Just Arrived

Postprzez mikaobe » 01 Wrz 2010, 12:58

widzę ze screen wyświetla się mały ale jak się go ściągnie jest ok;]
marek wlochaty pan
Awatar użytkownika
mikaobe
Just Arrived

Postprzez Ernest » 01 Wrz 2010, 13:06

Staraj się nie przekraczać ISO 3200, bo w 5D to jest taka górna granica niewidzialności szumów, ale oczywiście najlepiej jest używać max ISO1600. 24-105 to niestety ciemny obiektyw, do ujęć nocnych najlepiej posiąść jakąś jasną stałkę, choćby Sigma 20/1.8 lub 24/1.8 do szerszych planów, canon 50/1.8 i canon 85/1.8 do portretu. To są tanie obiektywy (sigmy ok 2000zł, canon 50 - 300zł a canon 85 - 1400zł). Na Twoim miejscu od razu sprzedałbym 24-105 póki ciepły, za kasę z tego obiektywu kupisz spokojnie dwie stałki, jedną szeroką a drugą portretową. Naprawdę, polecam! ;)

Nie baw się w żadne AUTO tryby, przełącz na M i tego się trzymaj ;) Jedyne auto jakie działa sensownie to autoISO, ale ustaw sobie max ISO 1600 lub 3200. I niestety nie zawsze to się sprawdza, szczególnie jeśli jest np. ciemno, a my chcemy lekkie "ambientowe" światło złapać. AutoISO podbija max ile wtedy wlezie aby cały kadr miał poprawną ekspozycję - a czasem tego nie chcemy właśnie.
Nagrywając 1920x1080 25fps, trzymaj czas 1/50, jak jest nadal ciemno, możesz zejść do 1/30 (to max ile można kręcić). Z kolei, jak jest za jasno - musisz albo kupić zestaw filtrów szarych i szarych-połówkowych, albo przymykać przysłonę, nigdy nie skracaj czasu migawki, bo będziesz miała "skaczący" obraz, szczególnie jak w kadrze coś się szybko porusza. Czasami można wykorzystać ten "efekt", ale w większości przypadków źle to wygląda.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez mikaobe » 01 Wrz 2010, 13:22

a jaką przesłonę ? c oto koryg. ekospozycji/nastawy aeb co ustawiam ekspozycją lampy? i pomiarem wielosegm? Nic nie rozumiem chłopcy;] :(
marek wlochaty pan
Awatar użytkownika
mikaobe
Just Arrived

Postprzez psychoraper » 01 Wrz 2010, 13:22

Dżizysss.... :D Panowie dżentelmeni ja rozumiem ze chcecie dziewczynie pomoc, ale to juz chyba troche sie jajca jakies robią. Zupełne podstawy.
A niech sobie szanowna Panienka, jeśli to oczywiście niezbyt kłopotliwe, poszpera w bardziej leciwych postach z tego forum. Uzyskawszy dzięki temu zabiegowi więdzę, wykozystac moze, a i poleciłbym jakieś forum bądz lekturę w stylu "Co to jest aparat i do czegło słuzy". Ja rozumiem, ze król ojciec prezenta wszelakie sprawia, ale niniejsze forum także samemu eksplorować trzeba w poszukiwaniu zaprzątających głowę problemów......
Poczytaj dziewczyno o podstawach fotografii, to napewno Ci sie przyda w filmowaniu i obsłudze aparaciku.

http://www.fotografia.kopernet.org
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html
http://www.foto-grafika.e6.net.pl/category/podstawy-fotografii/

byle pierwsze strony po wpisaniu PODSTAWY FOTOGRAFII w taką znaną wyszukiwarkęo magicznej nazwie GOOGLE
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez mikaobe » 01 Wrz 2010, 13:23

:(
marek wlochaty pan
Awatar użytkownika
mikaobe
Just Arrived

Postprzez hdx » 01 Wrz 2010, 13:42

Nie ma taryfy ulgowej :P Szorstkość Psychorapera w tym wypadku jest na miejscu. Nikt za Ciebie nie nauczy się elementarnej wiedzy związanej z fotografią, a to absolutny wymóg przy filmowaniu DSLR'ami (zresztą kamerami też bo na dobrą sprawę to jedno i to samo). Jak chcesz dość jasny obrazek to ustaw ISO powiedzmy 3200, przesłonę kopsnij jak najniżej się da (z tego co widzę to f/4 dla tego słoika więc taką daj), prędkość migawki wspomniane 1/50. Nic jaśniejszego nie uzyskasz, możesz oczywiście jeszcze dusić ISO, ale to bez sensu bo zaszumisz obraz, a chcesz tego uniknąć. W postprodukcji istnieje możliwość odszumiania i daje to nawet dobre efekty, ale najpierw ogarnij sztukę filmowania, a dopiero potem baw się w zaawansowaną obróbkę.
za dużo sprzętu, za mało filmowania, niestety...
Awatar użytkownika
hdx
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez iskra » 01 Wrz 2010, 14:09

mysle ze lepiej bedzie jak wpadniesz do mnie z tym sprzetem a ja naucze cie podstaw filmowania i fotografowania ;) te wszystkie zasłony i przyslony umiem wyjasnic w prosty kobiecy sposob ;) a w zamian za to 5d obdaze ciebie aparacikiem lzejszym i mniejszym (tak zeby do torebki mogl sie zmiescic) a efekt filmow dzieki mojej wiedzy bedzie duzo lepszy a i ty bedziesz zadowolona i ja :mrgreen:
co ty na to ?
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości