Pomoc w składaniu komputera.

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Pomoc w składaniu komputera.

Postprzez de_grasso » 15 Sie 2011, 21:38

Witam!

Proszę o pomoc przy wyborze sprzętu do montażu filmów. Może proszę o wiele, ale mam nadzieję, że ktoś tu podzieli się wiedzą na ten temat i mi pomoże. Posiadam Canona 550D i chciałbym mieć możliwość sprawnej pracy na plikach *MOV oraz przy używaniu filtrów obrazu - ściśle mówiąc - szybki redner. Na sam komputer mam do wydania 2 tyś.- 2,5 tyś. złotych. Chciałbym uzyskać jak najlepszą konfiguracje w tym przedziale cenowym.

Interesuje mnie także Wasze zdanie na temat monitora - Jaki według was jest najodpowiedniejszy do montażu.

Pozdrawiam,
De_grasso.
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Re: Pomoc w składaniu komputera.

Postprzez MarcinM » 16 Sie 2011, 15:15

nie da się w tej cenie złożyć komputera na którym sprawnie będziesz montował. rozważ kupno kompa na kredyt za ok. 5000 złotych i unikniesz tracenia nerwów.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez Arsen » 16 Sie 2011, 16:00

Montuje na kompie (pakiet Adobe!), który 2 lata temu kupowałem za ~2300 zł. Oczywiście za samą budę. Czasem po prostu trzeba wiedzieć, co kupować. Na samym procku zaoszczędziłem kilka stówek (nie pamiętam dokładnych cen z 2009). Rozeznanie w rynku straciłem, bo nie planuję zakupów w najbliższym czasie. Ale nie zgodzę się z Marcinem, że się nie da. Da się, ale nikogo nie namawiam :P.

JakiegoÅ› kompa chyba masz? Podaj konfiguracjÄ™.
W czym chcesz montować?
Przeznaczenie? Zarobkowe, duża częstotliwość zleceń?

Niedługo wychodzą nowe procki od AMD. Podobno już we wrześniu. Poślizg był, ale mogą być ciekawą propozycją. Zobaczymy, jak wypozycjonują je w rynku.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez de_grasso » 16 Sie 2011, 17:09

Aktualnie posiadam laptopa HP 550 ze zintegrowaną kartą graficzną. Nie da się na tym montować ( przy zdrowych zmysłach) niczego powyżej jakości SD. Nie szukam w tym komputera przeznaczenia zarobkowego - mam jeszcze kilka lat do samej matury, ale swoją przyszłość zawodową wiążę z filmowaniem. Robię małe, kiepskie filmiki i chcę się wzbić na wyższy poziom. Kredyt nie wchodzi w rachubę z tego co mi się wydaje. Po prostu chcę mieć możliwość dobrego, dosyć sprawnego montażu używając programu Sony Vegas.
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez marmix » 16 Sie 2011, 19:17

Jeżeli pracujesz na vegasie to nawet na słabym kompie zmontujesz pliki z lustrzanki tylko odpowiednio musisz skonfigurować projekt.W końcowej fazie zmienić właściwości projektu i zapuścić render.Co nie zmienia faktu że na efekt finalny się zaczekasz jeżeli będzie to coś powyżej 30min.
Awatar użytkownika
marmix
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Danzig

Postprzez Arsen » 16 Sie 2011, 21:15

Generalnie montowanie na labkach to wyższa szkoła cierpliwości ;).

Ws. Vegasa nie udzielę Ci rad, bo go nie znam, ale z zasłyszanych opinii wynika ta sama prawda, którą wyłożył marmix. Na razie radzę czekać, co wykombinuje AMD. W płyty AM3+ można wsadzić procki AM3. Nowego Phenoma II X4 955 (4 rdzenie, odblokowany mnożnik) dostaniesz już za 400 zł. Taki procek spokojnie wystarczy na pierwsze zabawy. Za rok lub dwa wymienisz na 8, a może nawet 16 ;) rdzeniowego Bulldozera. Póki co chill, bo nie wiadomo jak sprawować będą się te procki.

Karty graficznej poszukałbym na allegro. To element, który łatwo się wymienia i daje skok fps w grach, toteż ludzie często sprzedają karty jeszcze na gwarancji za przyzwoite pieniądze. Celowałbym w coś od Nvidii (CUDA), bo może będziesz przesiadał się lub będziesz chciał spróbować pakietu Adobe. Bez tego jest mocno niekolorowo, a AMD nie oferuje konkurencyjnej technologii, zatem nie zapowiada się na wsparcie dla kart tego producenta. Szkoda, bo jeśli chodzi o giercowanie to nie ustępują niczym kartom NV. Zawsze byłby to większy wybór.

RAMy to wiadomo. DDR3 i dużo. Poszukaj takich o najkorzystniejszym stosunku pojemność/cena. Szybkość odgrywa drugoplanową rolę i zawsze lepiej mieć więcej, a wolniej niż odwrotnie. Radziłbym zapoznać się z ofertą GoodRAM. Kiedyś mieli 8GB w dwóch kościach za przyzwoite pieniądze.

Płyty głównej nie doradzam, bo nie wiadomo, na który procesor postawić w dniu dzisiejszym. Jednak bez względu na to podstawy to:
- mocna i dobra jakościowo sekcja zasilania
- obsługa 16 GB RAM
- SATA3 + USB 3.0
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez de_grasso » 16 Sie 2011, 22:32

Dzięki za odpowiedź. Komputer będę kupował we wrześniu. Mam zamiar składać go w komputrionku i zapewnię, że będę kierował się waszymi radami. Jeżeli macie jeszcze coś do dodania, jakieś rady, propozycje to śmiało.
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez wjpl » 16 Sie 2011, 23:18

Najtańsze i7 + 8gb ram + nvidia gtx 460 daje pełny komfort pracy w Adobe CS5 z materiałem od lustrzanek po reda, łącznie z podstawowymi efektami w czasie rzeczywistym.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez Arsen » 17 Sie 2011, 15:48

de_grasso napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Komputer będę kupował we wrześniu. Mam zamiar składać go w komputrionku i zapewnię, że będę kierował się waszymi radami. Jeżeli macie jeszcze coś do dodania, jakieś rady, propozycje to śmiało.

W jakim mieście mieszkasz, że jesteś skazany na niemiłosiernie zdzierający komputronik? Chociaż mają jedną poważna zaletę - nie robią cyrków z reklamacją.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez de_grasso » 17 Sie 2011, 16:42

Jestem z Katowic. Wybrałem komputronik, ponieważ jestem laikiem jeżeli chodzi o komputery i stwierdziłem, że ta firma pomoże mi dobrze go złożyć. Macie jakieś inne propozycje?
Pochodzę z wymiaru, którego możesz nie zrozumieć
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości