Pliki .MOV z Canona 600D

Pliki .MOV z Canona 600D

Postprzez Oyster » 12 Sie 2011, 13:19

Zakładam ten wątek, bo stoję przed dylematem zakupu EOS 600D lub aparatu innej marki. W Canonie najbardziej boję się plików *.MOV - śledzę fora dyskusyjne, z których przebija groza związana z ich montażem. Zainstalowałem testową wersję Vegasa Studio i ściągnąłem z netu kilka sampli, ale są to małe próbki. Zależy mi na opinii osób, które w praktyce używają 600D i montują filmy z tych aparatów. Jak to jest naprawdę z tym formatem? Nie chcę żadnego konwertowania (związanego najczęściej z utratą jakości).
Oyster
Just Arrived

Re: Pliki .MOV z Canona 600D

Postprzez wjpl » 12 Sie 2011, 14:00

Ja montuję pliki z innych canonów ale to ten sam kodek, na i7 870 z 8 gb ram i grafiką gtx 460 przy Premiere CS5 nie ma najmniejszych problemów i chodzi wszystko cudownie. Tyle że Vegas w przeciwieństwie do Premiere chyba nie ma przyspieszenia sprzętowego tj. nie wykorzystuje karty graficznej ale mogę się mylić.

To zależy od komputera, napisz jaki masz.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez Amadi » 13 Sie 2011, 11:06

Vegas nie wykorzystuje wsparcia sprzętowego ale ma bardzo dobrze napisany dekoder programowy, kiedyś awaryjnie montowałem na laptopie kumpla (procka nie pamiętam, 4GB ram, jakaś prosta grafika) i dało się pracować. W domu mam sporo mocniejszą maszynę więc problemów tym bardziej nie ma.

Kiedyś pracowałem też na Avidzie na materiale przekonwertowanym do DNxHD 175 (jeszcze w czasach jak żaden program nie łykał surówki z canona) i stara dwurdzeniowa maszyna z 3 GB ramu na windzie XP spokojnie uciągnęła.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Oyster » 13 Sie 2011, 19:14

Mój sprzęt dotychczas pracował dla formatu SD, dopiero będę zmieniał komputer, ale mimo średnich parametrów (2 GHz, 2 Gb RAM) w miarę sprawnie czyta pliki MOV (ściągnięte sample z netu) w Sony Vegas - trochę ścina się podgląd przy efektach przejść, ale to nie jest problem na chwilę obecną. Problem pojawia się przy eksporcie projektu (po renderingu) do Sony DVD Architect (program który ma założyć menu, chaptery i wypalić płytę). Przy otwieraniu projektu z w tym programie pojawia się komunikat "Warning. An error occured while opening one or more files. The proper stream could not be found in the media file. File C:\Users\Studio\AppData\Local\Sony\Vegas Movie Studio HD Platinum\11.0\Test2.ac3 does not have an appropriate stream to open." I na tym zabawa się kończy.
Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy 550 / 600 D. Jak ten aparat tak naprawdę spisuje się podczas pracy jeśli chodzi o nagrzewanie matrycy? Konkretnie: aparat ma służyć jako druga kamera, do zadań specjalnych (np. teledyski): czy bez obaw mogę na niego liczyć chcąc nagrać błogosławieństwo rodziców (ok. 3 min.), całą przysięgę (ok. 6-8 min), podpisywanie dokumentów (ok. 3 min). Tylko tyle i aż tyle. Pozostałe elementy zadania ma wykonywać zwykła kamera.
Oyster
Just Arrived

Postprzez peter221 » 13 Sie 2011, 21:31

przysięga nie trwa 6-8 minut można przerwać na trochę nagrywanie

mi się overheat w 550 włączyło po nagraniu ok 30-40 minut. ale i tak olałem i nagrałem kolejne 30 - bez problemów
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez maraja » 14 Sie 2011, 11:06

Ja wczoraj używałem 600D jako druga kamera z fiszem, tam parę ujęć przed domem i kościołem, ale dałem mu popalić na plenerze, na stogach siana gdzie upał doskwierał nie miłosiernie, ale dawał rady, może dlatego że krótkie sekwencje, dzisiaj drugi test dla niego na poprawinach, zobaczymy jak sobie poradzi na sali bez klimy i w 120 osób wokół niego:D, a co do montażu to nie sprawia żadnych problemów, i7, 8GB, jakiś redeon, vegas pro,
maraja
Just Arrived

Postprzez Oyster » 15 Sie 2011, 16:29

Cóż, próbuję coś zmontować w Vegas Movie Studio, ale jakakolwiek próba przerzucenia materiału do DVD Architect jest bezskuteczna. Przy okazji: w specyfikacji technicznej na stronie produktu format MOV nie jest wyszczególniony:
Opens: AAC, AA3, AIFF, AVI, BMP, CDA, FLAC, GIF, JPEG, MP3, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MVC, OGG, OMA, PCA, PNG, RealMedia®, QuickTime®, SND, SFA, W64, WAV, WDP, WMA, WMV.
Jak to się ma do zapewnień niektórych użytkowników forum, że nie ma z tym problemu?
Oyster
Just Arrived

Postprzez Amadi » 15 Sie 2011, 16:48

Po pierwsze mov zawiera się w pozycji "QuickTime®" więc całe to listowanie nie ma sensu.

Po drugie większość ludzi pracuje tutaj na Vegasie Pro a nie Movie Studio. Po trzecie nawet nie napisałeś którą masz wersję.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Oyster » 16 Sie 2011, 07:04

Nieporozumienie wynika z mojego braku doświadczenia w edycji HD - rzeczywiście, Vegas to dwa różne światy (Vegas Movie Studio a Vegas Pro - ten drugi mnie nie interesuje ze względu na cenę i funkcje z których nigdy nie będę korzystał). Ponieważ jestem dość niecierpliwym człowiekiem, porzuciłem próby dalszego wgryzania się w problem z rozpracowaniem tego oprogramowania i dokonałem uaktualnienia mojego Pinnacle 11 do wersji 15. Pliki MOV z Canona (na razie tylko sample z netu), otwierają się bezbłędnie, edycja przebiega bez zarzutów, podobnie jak renderowanie i zapis na płytę. Właściwie nie odczułem różnicy pomiędzy dotychczasowymi edycjami w SD, a próbą HD. Pinnacle ma najwięcej negatywnych opinii na forach, dlatego zostawiłem go sobie na koniec - i jak się okazało, w mojej aktualnej konfiguracji sprzętowej tylko ten program wykonał od początku do końca test. Nie jest to jednak prawdopodobnie system dla bardziej wymagających filmowców.
Oyster
Just Arrived

Postprzez toso92 » 04 Lut 2012, 13:47

Witam ,jestem tu nowy wiec siÄ™ przedstawiÄ™ .
toso92 600D w reku i sony vegas pro 8.Oc ( w skrócie SVpro) sous XP
U mnie sprawa wygląda tak ,SVPro widzi filmiki importowane z 600d ale mam tylko dźwięk i czarny obraz .VLC je czyta dobrze
Robiłem rożne testy z rożnymi konwerterami ale jakość i stracony czas mnie nie podnieca
za dwa dni jadę do Kenii i chciałbym tez pokręcić jakieś fajne filmiki ale jak sobie pomyślę ze będę to musiał przerabiać to aż mi się nie chce (myśleć)
Wiec tutaj prośba do Szanownego Grona o jakaś pomoc ?czy ktoś już się spotkał z tym problemem czy to problem z codekami czy może sam SVpro po-prostu tego nie je
jeżeli tak to proszę o podpowiedzi np czym montować te MOVy albo jak skłonić SVpro do współpracy
z góry dziękuje za szybka odpowiedz
toso92
Just Arrived

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości