Plik filmowy z Canon 5D na DVD

Plik filmowy z Canon 5D na DVD

Postprzez malkowicz » 29 Kwi 2011, 18:53

Mam problem. Robię sobie amatorsko filmy Canon 5D Mark II. Nie mam problemu z obróbką, z wysyłaniem przerobionych na mp4 plików do np Vimeo, z montażem. Problem pojawił się w momencie kiedy z projektu ( filmu nagranego w HD) chciałam zrobić płyte DVD. Utraciłam w drastycznie jakość filmu. Oglądając go potem na DVD na telewizorze zobaczyłam strasznie skompresowany film. Gdzie popełniam błąd? Czy w momencie montażu w preferencjach powinnam już ustalić aby mój film był w mniejszej rozdzielczości.? Czy dlatego , że kręcę kiedy aparat mam ustawiony na RAWy, to chyba nie powinno mieć wpływu. Kiedy kręciłąm normalną kamerą HD nie miałam tego problemu. Jakość była gorsza niż na bluray-u ale nie tak rażąco. Pomocy , bo wstyd pokazywac takie filmy na DVD, w komputerze super jakość , nawet w internecie, a na domowym DVD ( mam bluraya- w nagraniu AVCHD nie ma problemu z jakością ) kiszka.
malkowicz
Just Arrived

Re: Plik filmowy z Canon 5D na DVD

Postprzez rafilm » 29 Kwi 2011, 19:12

witam,
najprawdopodobniej nie wynika to ze słabej kompresji do DVD,
ale z fatalnych algorytmów skalowania i pewnie masz tzw. "grające pixele" ?

Jeżeli tak, to poszukaj w necie info na temat, jak dobrze przeskalować obraz.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Re: Plik filmowy z Canon 5D na DVD

Postprzez malkowicz » 30 Kwi 2011, 07:11

Tak właśnie bym to określiła. Taki nieprzyjemny ruch pikseli w momemcie nagrywania niejednolitych powierzchnii , np duzej ilosci liści. Poszukam coś .Dzieki.
malkowicz
Just Arrived

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości