pieprzony slider igusa

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

pieprzony slider igusa

Postprzez gady-gady » 12 Cze 2011, 17:59

wybrałem najgrubszy, najmocniejszy z największym wózkiem a mimo to wystarczy lekko go pochylić a ważaca zaledwie 4kg kamera z osprzętem przycina się i nie rusza płynnie - wypoziomowany - niewiele lepiej

można sobie wyobrazić jaką fazę determinacji osiągneliśmy bo próbowaliśmy zwiększyć "poślizg" play żelem durex :))))
- lekka poprawa ale szału ni ma...

http://www.vimeo.com/24848409

czy ktos z użytkowników jeździł po igusie z jakimś większym gabarytem niż lustrzanka? jakieś rady? opinie?
gady-gady
Just Arrived

Re: pieprzony slider igusa

Postprzez Zwierzak » 12 Cze 2011, 20:06

1) Usztywnienie pod szynÄ…
2) Czyszczenie i smarowanie łożysk (np. Tri-Flow)
3) Regulacja
4) Środek ciężkości możliwie na środku wózka.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez kedar6890 » 12 Cze 2011, 20:13

ha ... a u mnie pocket dolly po 2 latach od zakupu dziala super plynnie.Kurz, piasek nie jest mu straszne.
kedar6890
Senior Member
Senior Member

Postprzez gady-gady » 12 Cze 2011, 20:22

Zwierzak napisał(a):1) Usztywnienie pod szyną
- kiedy on ajest pancerna - tu obciążenie 50 kg może by ją wygięło o jakieś tysięczne mm...
2) Czyszczenie i smarowanie łożysk (np. Tri-Flow)
producent zapewniał że teflonowa wyściólka obręczy wózka, które suną po szynie nie wymagają żadnego , dodatkowego smarowania
3) Regulacja
walczyłem z imbusami i śrubami - jak wózek jest bez obciążenia to sunie jak po maśle
4) Środek ciężkości możliwie na środku wózka.

- i tu jest pewnie pies pogrzebany - potrzebujemy slider, który zamontowany na jednej głowicy będzie można przekręcić tak aby np filmować przesuwającą się ścieżkę termitów w tropikalnym lesie - - > drobne przekręcenie sklidera od poziomu i zonk! kamera traci równowagę ( co normalne przy przechyle 45%) a przy próbach przesuwania zaczyna szarpać i przycinać płynność ruchu - nie mówiąc już o sile jaką trzeba w to włożyć
gady-gady
Just Arrived

Postprzez 123 » 12 Cze 2011, 23:04

Szyna igus jest z aluminium wiec należy ja usztywnić od spodu .
Wydaje mi się ze posiadasz szynę WS-10-40 a lepsza była by WS-10-80.
Uchyl rąbka tajemnic i napisz jakie efekty można uzyskać z kamerka zawieszona na lince (na jednym z wideo widać coś takiego ) .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez gady-gady » 12 Cze 2011, 23:31

Hejka :)
Mam szynę WS - 16 - 60 - nie wygląda jakby cokolwiek mogło ją bardziej usztywnić z którejkolwiek strony :)

linki to pomysł na długa jazdę kamerową w dżungli:

wózek do jazdy zmontowałem z łożyskowanych rolek do drzwi przesuwnych o nośności 70kg(system ...hmmm nie pamiętam - castorama - jedyne rolki z rowkami)

w praniu wyszło kilka problemów - stalowa, pleciona linka powlekana plastikiem się nie nadaje - plastik przy naciąganiu się rwie a do tego zostają odkształcenia przy zginaniu stalki i potem kamera podskakuje na tych odkształceniach

kewlarowa linka do wspinaczki - też się nie nadaje - wózek wyłapuje drgania rolek po jedwabnym (?) oplocie rdzenia kewlarowego ( co prawda mam jeszcze patent na to - sprężynę, którą mogę wstawić między wózek a kamerę - ale czasu brak na próby) :)

the best of all okazała się sonda do przeciągania przewodów elektrycznych w ścianach !!! :))) też się zdziwiłem :) - wygląda jak grubaśna żyłka - około 2mm średnicy - ale co najlepsze odkształcenia powstałe po naciąganiu - prostują się! i potem wózek nie skacze po lince !

do naciągu używałem pierwotnie czegoś takiego:
http://www.nielipinski.com.pl/attachmen ... zymska.jpg

ale lepszy okazał się zwykły naciąg do parcianej taśmy

http://www.grupapsb.com.pl/files/Produc ... o_Full.jpg

ale tak na prawdę to wszystko zweryfikuje 37stopni i pełna wilgotność powietrza - kiedy tracisz chęć do życia po 2 godzinach wspinaczki i jak pot ci kapie na liliputa ( jakkolwiek by to nie brzmiało hehe)

bo próby w podkrakowskim lesie czy na działkach mają się nijak do rzeczywistosci filmowania w tropikach
gady-gady
Just Arrived

Postprzez 123 » 13 Cze 2011, 00:33

nie wygląda jakby cokolwiek mogło ją bardziej usztywnić z którejkolwiek strony

Już raz ktoś miał podobny problem jak ty .Usztywnił od spodu metalowa sztywna , cienka listwą .
Ale ten ktoś miał o ile pamiętam metrowego igusa a twój wygląda na pół metrowego wiec nie powinno być problemów.
Bardzo jestem ciekaw jakiś ujęć z tego linowego powiedzmy kranu, jak będziesz mieć czas to zamieść cokolwiek .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez gady-gady » 13 Cze 2011, 08:51

szynę chlasnąłem na 80cm - żeby dało się spakować razem ze statywami do bagażu ( juz raz straciłem monopod, który został nadany jako bagaż indywidualny i do dziś nikt nie wie gdzie jest :)

W zależności od jakości łącza(modem+malezyjska sim karta) będę się starał wrzucac na vimeo próbki ujęć w trakcie wyjazdu- jeśli się nie uda to podzielę się z Wami ujęciami dopiero w połowie lipca
gady-gady
Just Arrived

Postprzez kkrawiec » 28 Sty 2012, 19:43

gady-gady: Kupując swój slajder byłem w siedzibie Igus w Warszawie i rozmawiałem z osobą odpowiedzialną za ten produkt. Pytałem również o sytuację gdy chciałbym aparat pochylić w bok szyny i kręcić np ziemię i mogą występować takie problemy o jakich tu piszesz. Jest to spowodowane tym ze kamera przekrecona do krecenia np. termitow powoduje ze srodek ciezkosci sie przesuwa poza os szyny co powoduje wiekszy nacisk na jedek z tych walkow i większe tarcie i dlatego sie zacina.

Na pytanie jak sobie z tym poradzić dano mi odpowiedź że można zastosować przeciwagę po przeciwnej stronie (żeby wózek był w równawadze). Z tego co ja jeszcze wymyśliłem to może jak byś kierował wózek ręką to byłoby możliwe kręcenie ?

Na glide tracku ostatnio też zauważyłem ten slajder http://www.glidetrack.com/products/hd-r ... ider.html#.
Co ciekawe jest on na rolkach co zmniejsza tarcie znacznie. Co też ciekawe to jest on na szynie igusa i te rolki też są od igusa. Może dałoby radę je zamontować do Twojego wózka i wtedy by to śmigało ?

oprawy z rolkami: http://www.igus.pl/wpck/default.aspx?Pa ... 0&CL=PL-pl

Dobrym sposobem jest skontaktowanie się z igusem, naprawdę chętnie ci ludzie pomagają i będą wiedzieć jak moga pomóc. Kontakt na pewno jest na stronie www. Ja rozmawiałem z Panem Radomirem Ochockim (Product Manager łożysk ślizgowych)
kkrawiec
Just Arrived

Postprzez BartekLecki » 30 Sty 2012, 16:42

Witam.
Może dodatkowe ramię obchodzące górny brzeg dookoła(przy pochylaniu) z np. kauczukowym kółkiem napierającym na dolną część szyny. Komplikuje trochę sprawę, ale może pozwoli na trzymanie wózka w odpowiedniej pozycji i brak zacięć.
Można by też pomyśleć nad głowicą z dodatkowym stopniem swobody u podstawy, tj. przy pochylaniu slider'a do przodu, głowice u podstawy odchylamy do tyła, a następnie kamerę do przodu. Coś w rodzaju szyi łabędzia ;) Pozwoli to w pewnych sytuacjach na przesunięcie środka ciężkości nad szynę.
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości