Panasonic Lumix GF1 (GF13 po hacku ;) )

Re: Panasonic Lumix GF1 (GF13 po hacku ;) )

Postprzez hubiii » 14 Paź 2011, 19:34

musisz poczytac tu na forum jest temat o hacowaniu GH2 i raczej niczym sie nie roznia te metody .. tylko soft i firmware
kopalnia wiedzy http://www.personal-view.com/

btw. udallo mi se wgrac hacka do lumixa tz10 :D fajnie dziala i z 720 zrobilo sie FHD :D ( niestety tylko mjpg )
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez r0d » 20 Paź 2011, 22:32

Witam potrzebuje pomocy przy hackowaniu gf1, próbowałem już 100 razy i nie działa... tzn. częściowo działa - czyli wszystkie poprawki w stylu manualne ustawienia wideo i brak limitu mi sie wgrywaja ale nie zwieksza mi sie bitrate.

Po kazdym wgraniu nowego firmware sprawdzam na komputerze bitrate nagrania i sie nie zmienia mimo ze używam ustawien z forum dvxuser.

Czy ktoÅ› z was ma REALNY WYSOKI bitrate? Zadowoli mnie nawet 25mb...

Mam karte Transcend Class 10.
r0d
Just Arrived

Postprzez anonimek » 28 Gru 2011, 10:46

po czym moze poznac ze gf1 nadaje sie do hackowania? tylko po numerze seryjnym? jezeli tak to jaki musi byc ten nr seryjny.
anonimek
Just Arrived

Postprzez michauchau » 28 Gru 2011, 12:23

anonimek napisał(a):po czym moze poznac ze gf1 nadaje sie do hackowania? tylko po numerze seryjnym? jezeli tak to jaki musi byc ten nr seryjny.

Obecnie wszystkie dają się zhackować. Bez względu na datę produkcji.
michauchau
Just Arrived

Miejscowość: Warszawa

Postprzez anonimek » 03 Sty 2012, 21:45

szukam instrukcji po polsku shackowania gf1, ma ktoś może?
anonimek
Just Arrived

Postprzez nevoX » 20 Sty 2012, 15:18

Czy GF-1 nadal pozostaję najmniejszą i przy tym najsensowniejszą opcją filmowanie? Czy może pojawiło się coś nowego?
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez aaron22 » 28 Sty 2012, 22:56

GX1
niedługo powinien być w sprzedaży
http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgx1/
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=138 ... e-wrazenia
może warto poczekać
pytanie tylko kiedy zostanie shakowany... (a może to będzie kwestia dni - nie wiem, nie znam się)
aaron22
New Member
New Member

Postprzez nevoX » 03 Lut 2012, 17:57

Zakupiłem GF1 i muszę szczerze powiedzieć, że jakość filmów jest biedna, nawet po hacku. Obraz jest przeciętnie ostry, ISO400 to maksymalna czułość, w której nie ugościmy jeszcze jako takich szumów. ISO640 to już maksymalna wartość. ISO800 wygląda już jak sieczka, przy której 1600 z Canona 550D prezentuje ładnie. Generalnie obraz przypomina jakością jakąś przeciętną kamerę HD, z tym plusem, że mogę sobie podłączyć jasny obiektyw i ewentualnie nagrywać w mniej korzystnych warunkach z małą głębią ostrości. To co jednak jest kiepskie w filmie wygląda ładnie na zdjęciach. Nawet wyższe czułości >1000 prezentują się korzystnie. Ostrość również jest bardzo dobra, reprodukcja kolorów przyjemna. Wniosek? GF1 ma bezlitosne kodeki wideo, które niszczą to co można naprawę wyciągnąć z tej matrycy.

Czekam na hack do GF2 i sprawdzę go, bo ten ma już FHD i rzekomo poprawiny kodek, także jest szansa na lepsze jakościowo filmy.
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez aaron22 » 04 Lut 2012, 22:44

Mam od wczoraj GX1 do testów na tydzień z obiektywem 14-42 POIS
nigdy wcześniej nie fotografowałem Panasonicami, nie mówiąc o filmowaniu. Pewnie dlatego mam problemy z menu Lumixa.
Po prostu horror. W życiu nie widziałem tak niezrozumiałych ustawień - szczególnie jeśli chodzi o obsługę focusa. Musiałem przełączyć na angielski i zaraz się biorę za czytanie ang. manuala.
Jedyny problem, wczoraj rozwaliłem kolano i mam usztywnioną nogę. Plany szlag trafił. Ale jak coś nakręcę wrzucę.
--
ps. aha, najbardziej irytująca sprawa dotychczas - dedykowany przycisk do filmowania jest w złym miejscu - o wiele wygodniej byłoby mieć go pod kciukiem. Dodatkowo tryb filmowanie włącza się tylko poprzez dedykowany przycisk, a dotknięcie go od razu rozpoczyna narywanie (może jakoś to się da zmienić w ustawieniach)
aaron22
New Member
New Member

Poprzednia

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości