Oświetlenie w terenie

Re: Oświetlenie w terenie

Postprzez komet » 19 Lis 2011, 19:32

małe pomieszczenie.
będziesz miał okazję świecić tam z boku (może właśnie przez okno)? Bo jak tylko z przodu to będzie płaskie światło - popełniłem ten błąd kiedyś. Jak kapele weszła do pomieszczenia ze sprzętem piecami perkusją to zrobiło się ciaaaasno. Inna sprawa, że tam było 6 osób.

Ostatnio oświetlałem pomieszczenie z greenscreenem i mieliśmy panele z jarzeniówkami plus kilka energooszczędnych świateł i i tak nie zszedłem do sio 100.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez micles » 19 Lis 2011, 20:25

Duże pomieszczenie / hala, z wysokością i odległością będę raczej nieograniczony. Budżet na wynajem jest, ale nie wiem co jest wystarczające, a co będzie już przesadą i naciągactwem :)
micles
Member
Member

Postprzez greg » 19 Lis 2011, 20:32

NIe napisales najwazniejszej rzeczy..... Jak chcesz zeby wygladal ten klip? Ma byc klimatycznie, czy moze swiecic sie jak scream Michaela Jacksona ? Takie pomieszczenie mozna poswiecic na 100 roznych sposobow i kazdy bedzie na swoj sposob dobry. Do kazdego ze sposobow mozna dobrac inne narzedzia (lampy).

Duzo latwiej zaciemnic swiatlo dzienne wpadajace gdzies tam ukradkiem, niz je przebic sztucznym. Od tego jak to rozwiazesz tez bedzie duzo zalezalo, czy bedziesz swiecil daylightem czy tungstenem. Przy daylight bedzie oczywiscie drozej.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez micles » 20 Lis 2011, 12:16

Myślałem o światłach HMI, 2 po bokach, trzecie z tyłu na kontrę, bez modyfikatorów, w miarę wysoko, żeby cienie od osób z pierwszego rzędu nie zasłaniały górnych partii osób stojących za nimi. Nie ma to być studyjna czystka, wręcz przeciwnie. Nie potrafię teraz znaleźć jakiegokolwiek dobrego przykładu, ale klimatem TEN już jest blisko.
micles
Member
Member

Poprzednia

Wróć do Oświetlenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości