Oświetlenie do wideo (białe tło)

Oświetlenie do wideo (białe tło)

Postprzez lolskizz » 05 Lut 2012, 00:19

Witam wszystkich,

Planuję wkrótce rozpocząć produkcję, krótkich filmów na potrzeby mojej strony, na których oprócz prezentera znajdować się będą recenzowane przedmioty (wielkością mogą dochodzić do rozmiarów podobnych do 50" telewizora).

Zależy mi na osiągnięciu w miarę profesjonalnego wyglądu, ładne prześwietlone białe tło, oraz dobrze oświetlony prezenter i przedmiot.

Po przeszukaniu sieci, znalazłem dwa materiały video, na których zaprezentowano jak taki efekt można osiągnąć niedużym kosztem.

link 1 oraz link 2

Mój budżet to około 3 tys. PLN. Na ebay'u znalazłem takie oto lampy, które jeśli przyjąć za wzór poradnik z linku nr 1 powinny mi wystarczyć. Planuję zakup 2 takich zestawów, które dadzą mi 6 lamp.

Nie jestem tylko pewien, czy uda mi się osiągnąć taki efekt jak na poradniku ? Mam dosyć ograniczoną przestrzeń (będę to robił w salonie w domu), chyba że uda mi się znaleźć gdzieś jakieś pomieszczenie i zrobić z niego studio. W domu nie zmieszczę tła, za to ściany mam białe, co być może powinno mi wystarczyć ? Proszę o jakieś opinie, gdyż nie chcę wydać tych pieniędzy na ślepo. Wiem, że teraz są LEDy oraz inne mniej chińskie produkty ale w przypadku lamp, które znalazłem mam dużą moc oraz ilość, która pozwoli eksperymentować z ustawieniem. Może macie jakieś inne sugestie ? A może ten zestaw jest jak znalazł ?

Pozdrawiam
lolskizz
Just Arrived

Re: Oświetlenie do wideo (białe tło)

Postprzez fancy » 05 Lut 2012, 00:46

Nie wiem czy ten zestaw wystarczy, ale na pewno w budżecie 3k da się zmieścić. Poszukaj na lokalnych serwisach sprzedających oświetlenie foto/video jakieś soft boxy/chimery np. na 4 żarówki. Zakup 4 takie lampy, dokup żarówki i zobacz czy wystarczy. Jestem przekonany że tak, jak będzie Ci czegoś brakować, to dokupisz. Myślę że w 2k nawet da się zmieścić.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez lolskizz » 05 Lut 2012, 02:02

Dzięki za odpowiedź, nie chcę aby dyskusja tutaj przeniosła się z mojego pytania, na rozważania o chimerach (gdyż może inni forumowicze mają swoje zdania na temat mojego dylematu) dlatego zapytam autora:

fancy napisał(a): jakieś soft boxy/chimery np. na 4 żarówki. Zakup 4 takie lampy, dokup żarówki i zobacz czy wystarczy.

Czy mógłbyś sprecyzować co to są te "chimery" oraz podać jakiś przykład takiej lampy na 4 żarówki w jakimkolwiek sklepie, abym miał pojęcie o czym mowa ?

O jakich żarówkach mówisz, jakichś konkretnych modelach ? Dlaczego tylko 4 takie lampy - rozumiem, że ilość światła będzie mniejsza od tego jaki dadzą 2 zestawy z ebaya ?

Być może uznacie to za ignorancję ale pomijając fakt, że nie znam się na temacie, to nie bardzo chcę próbować i ewentualnie dokupywać coś później, gdyż goni mnie czas. Myślałem, że dwa tak mocne zestawy mi spokojnie wystarczą...

P.S. - zależy mi też na lampach, które nie będą się mocno grzały. Mam jeszcze też opcję 3 zestawów tego typu lamp za 1/3 budżetu.
lolskizz
Just Arrived

Postprzez fancy » 05 Lut 2012, 03:39

Początkowo nie zwróciłem uwagi na zawartość zestawu, spojrzałem na szybko. Właśnie o takie lampy, mniej więcej mi chodziło. (chimerę nazywa się głównie softboxa 8-kątnego, ale różnie z tymi nazwami bywa) Myślę że dwa takie zestawy będą dobre. Trochę niezbyt potrzebne te boom'y, ale jeśli uważasz że Ci się mogą takie dwa wysięgniki przydać to bierz. Zawsze możesz kupić gdzieś w Polsce, 6 statywów, 6 softboxów takich i komplet żarówek i wyjdzie w budżecie. Zastanawiałem się nad 4x takich lamp, ale lepiej mieć w zapasie światła i go najwyżej korygować.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez lolskizz » 05 Lut 2012, 08:30

Moim punktem referencyjnym, w tym co bym chciał osiągnąć jeśli chodzi o światło, a co za tym idzie i jakość nagranego materiału jest ten krótki klip. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że przy realizacji tego typu, użyto prawdopodobnie świateł z zupełnie innego przedziału cenowego. Niemniej jednak, w założeniu przy klipach, w których mój prezenter będzie stał, chciałem dać 4 lampy na tło, a dwie pozostałe na obiekt. Jeśli jednak, będą to klipy, w których prezenter będzie siedział przy stole, to 2 lampy na tło powinny wystarczyć, a wtedy zostaną mi 4, którymi mogę doświetlić to co będzie na pierwszym planie (w tym dać światło od góry).

Taki mam przynajmniej koncept, być może błędny, ale tego się nie dowiem jeśli nie spróbuję :)
lolskizz
Just Arrived

Postprzez Fafniak » 05 Lut 2012, 09:29

chimera to nazwa produktu/firmy - jak to zwykle bywa nazwa "zagarnęła rynek " wszystkich softboxów ;)
i nie okta tylko cała gama produktów :
http://www.chimeralighting.com/products

chyba linki ci się popyrtały (do filmiku)

Od rodzaju świateł duzo ważniejsze jest ustawienie ich na planie i odległość tło/obiekt - mieszkanie=problem
Nie wiem w jakim planie masz zamiar to realizować, ale pewnym wyjściem jest ucieczka od szerszych planów i wejście w średniaki i półzbliżenia - może amerykański - uciekaj od pełnego bo w domu nie wyrobisz się ze światłem.
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez lolskizz » 05 Lut 2012, 11:24

Fafniak napisał(a):chyba linki ci się popyrtały (do filmiku)

Sorki, kliknijcie na filmik o tytule "What Is Lens" - tam wszystko ładnie widać.

Jeśli chodzi o miejsce w domu, to za dużo go nie mam. Oczywiście mogę pokombinować z ustawieniem mebli i wtedy będę miał max 2-3m (szerokości) dla planu (czyli tyle będzie miał do dyspozycji prezenter). Kamerę od ściany będę mógł ustawić w odległości około max 4-4.5m. Oczywiście "prezenter" nie będzie na ścianie, tylko jakiś metr od ściany, czyli defacto jego odległość od kamery spadnie do 2-3m.

Czy będzie mi potrzebne tło, czy sama ściana wystarczy ? Raczej nie zdarzy się, żebym kręcił podłogę i nogi.

Patrzyłem w sieci na chimerę, ale to chyba sprzęt z górnej półki. Moglibyście polecić coś podobnego w moim budżecie ? Sprzedawca z ebay'a jest o tyle wygodny, że mam wszystko za jednym razem. Ale jeśli można znaleźć poszczególne elementy od różnych sprzedawców taniej lub lepszej klasy za tą samą cenę to mógłbym pokombinować.
lolskizz
Just Arrived

Postprzez Fafniak » 05 Lut 2012, 11:45

czyli interesuje cię plan średni/półzbliżenie - powinno wystarczyć
lepiej kupić tło - bo ściany mają swoją fakturę - tło powieszone na ścianie da lepszy efekt, tym bardziej jeżeli masz tylko metr między tłem a obiektem.
2 lampy na tło ,2-3 na człowieka - do tych lamp opłaca się kupić softboxy/chimery czy jak to zwał ;)
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez lolskizz » 05 Lut 2012, 11:52

Fafniak napisał(a):2 lampy na tło ,2-3 na człowieka - do tych lamp opłaca się kupić softboxy/chimery czy jak to zwał ;)

Które lampy masz na myśli ? Bo ten zestaw z ebay'a, do którego się przymierzam jest razem z softboxami.

Kręcił będę również zbliżenia elementów prezentowanych przedmiotów.

A jeszcze jedno pytanie, jaki budżet musiałbym mieć aby mój zestaw z ebaya zastąpić LEDami ?
lolskizz
Just Arrived

Postprzez lolskizz » 16 Lut 2012, 10:48

Czy ktoś miał do czynienia z taką lampą i jest w stanie powiedzieć jak ona się sprawuje ?

http://abitus.pl/skleprodukt.do?idk=37&idp=370
lolskizz
Just Arrived

Wróć do Oświetlenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości