Ostrzenie :/

Ostrzenie :/

Postprzez zatt » 05 Paź 2011, 20:08

Cześć :)
Jak zwykle moje pytania - tym razem ostrość w filmie.
Zawsze mam problemy z ustawieniem ostrości podczas filmowania. Trudno mi jest dokładnie wyostrzyć dany obiekt, i czesto mnie to denerwuje :/ Znacie moze jakies porady lub metody, dizeki ktorym film bedize idealnie ostry ?

Jeżeli możecie to powiedzcie jak to robić z viewfinderem a jak bez, i czy np jest cos takiego ze podczas filmowania potwierdza gdzie jest ostro.
zatt
VIP Super Member
VIP Super Member

Re: Ostrzenie :/

Postprzez S4INT » 05 Paź 2011, 20:13

zatt napisał(a):Cześć :)
Jak zwykle moje pytania - tym razem ostrość w filmie.
Zawsze mam problemy z ustawieniem ostrości podczas filmowania. Trudno mi jest dokładnie wyostrzyć dany obiekt, i czesto mnie to denerwuje :/ Znacie moze jakies porady lub metody, dizeki ktorym film bedize idealnie ostry ?

Jeżeli możecie to powiedzcie jak to robić z viewfinderem a jak bez, i czy np jest cos takiego ze podczas filmowania potwierdza gdzie jest ostro.

: DDDD
Pierwsza porada to poćwiczyć ostrzenie.
Druga porada to kupić szkło z wygodnym pierścieniem do ostrzenia.
Trzecia porada to kupić zewnętrzny LCD na którym dokładniej widać gdzie się ostrzy.
Czwarta porada to kupić follow focus.
Piąta porada to zebrać to wszystko do kupy.

W Magic Lantern jest peaking - kolorowanie krawędzi które są w głębi ostrości. Pomaga.
S4INT
New Member
New Member

Postprzez Amadi » 05 Paź 2011, 22:23

Kupić Sony A55 / A77.

A jak nie to ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Po 3 miesiącach katowania jednego obiektywu trafisz w punkt nawet bez zewnętrznych lcd i follow focusa.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez ambas » 06 Paź 2011, 15:19

zatt napisał(a):czy np jest cos takiego ze podczas filmowania potwierdza gdzie jest ostro.

Magic lantern ma takÄ… opcje:
http://vimeo.com/18782586
Awatar użytkownika
ambas
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

Wróć do Sztuka operatorska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości