Osprzętowania [10tys]

rozważania na temat zakupu aparatu

Osprzętowania [10tys]

Postprzez greg » 08 Wrz 2011, 11:59

Porownywanie canona do samyanga przypomina wybor pomiedzy gitara a trabka. To zupelnie inne szkla. Mozna porownywac dwie 50tki albo dwie 85tki ale nie 50 do 85.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Osprzętowania [10tys]

Postprzez nevoX » 08 Wrz 2011, 12:02

Plastyka z 50 porownywalna? Bokeh raczej niezbyt plastyczny i brzydki. Do tego 5-listkowa przeslona. Ja bym jednak zdecydowanie wolal Samyanga ;)
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Re: Osprzętowania [10tys]

Postprzez kozaxx » 30 Lis 2011, 00:03

Ernest napisał(a): mogę śmiało powiedzieć, że jeśli nie robisz kotletów zarobkowo, to spokojnie możesz brać Tamrona 70-200/2.8

Takie pytanie poza konkursem, czemu "jeżeli nie kręcisz zarobkowo kotleta"? zakładając, że zdaża mi się kręcić kotlety zarobkowo coś jest nie tak z tym obiektywem? przyznam, że myślałem cały czas o canonie, po czym po przeczytaniu wielu tematów już skłaniałem się do opcji właśnie tamrona - ucieszyło by to znacznie mój stan konta
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: Osprzętowania [10tys]

Postprzez przemol » 07 Gru 2011, 13:51

Najpierw dowiedz się (najlepiej sam pomacaj w sklepie), czy będzie Tobie odpowiadał pierścień ostrości w Tamronie, lub od razu przeznacz jakieś pieniążki na Follow Focus'a. Sam nie mam FF, ale mam 2 obiektywy Canon EF-S, które mają beznadziejny pierścień i nie da się tym pracować tak, żeby nie popełniać zbyt często błędów w ostrzeniu.
Jest tylko mały szkopuł. Tamron optycznie na prawdę zaskakuje (i to nie tylko modelem 70-200) z tego co się mówi, ale nie ma stabilizacji!!!
135mm czy 200mm bez stabilizacji, to nie jest dobry pomysł (piszę z własnego doświadczenia), nawet na statywie (oczywiście statywie foto, bo być może ciężki statyw wideo nie przenosi drgań - nie wiem, jeszcze się nie dorobiłem).
Widziałem w necie kilka filmów okolicznościowych, z tak rozedrganym obrazem przy dużych ogniskowych, że dziwiłem się, jak można coś takiego oddać klientowi i jeszcze wziąć za to pieniądze :)

Ja np: Samyanga 85mm (który jak wiemy nie ma stabilizacji) z Canonem 7D (co daje 136mm) mogę używać tylko na monopodzie video Manfrotto, bo mimo, iż ciężko się nie telepać, przynajmniej monopod nie przenosi drgań tak jak mój statyw Benro za jakieś 540zł. A ruch będzie i tak mniej rzucający się w oczy niż drgania, które są nie do przyjęcia.
Sam kiedyś miałem pomysł, żeby Tamrona 70-200 kupić i nie żałuję, że go nie wprowadziłem w życie :).
Poczekałem, aż sytuacja na to pozwoli i zamówiłem Canon 70-200 ze stabilizacją.
Po prostu niektóre szkła są super dla fotografa, ale już nie koniecznie dla filmowca.

Pozdrawiam
przemol
New Member
New Member

Poprzednia

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości