Ogólny zarys kolejności montażu i postprodukcji

Re: Ogólny zarys kolejności montażu i postprodukcji

Postprzez bArT » 22 Paź 2010, 22:24

Amadi napisał(a):Kurde, człowieku. Generujesz te posty w tempie mojego kota z rozwolnieniem, a żadnej wypowiedzi sensownie nie rozwiniesz. Skąd ma zwykły użytkownik wiedzieć co to "system montażu wymyślony przez Leni Riefenstahl" albo "kolorowa tablica montażowa". Dla kogo taki zdawkowy post jest ? Bo te kilka osób które wiedzą o czym piszesz go nie potrzebuje, a te które nie wiedzą nic z niego nie wyniosą. Jak już Ci się nie chce objaśniać to kopnij chociaż po linku albo dwa do każdego pojęcia co by sobie ludzie doczytać mogli.

A mozesz rozszerzyc te pojecia w takim razie? Bede wdzieczny...

[Szczerze mówiąc to sam nie jestem pewien co autor (tj. dvcam) miał na myśli więc się nie podejmuję - Amadi]
Awatar użytkownika
bArT
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Arsen » 25 Paź 2010, 21:35

No jak to dla kogo ten post jest? Dla dvcam'a jest ten post. Przecież on nie piszę dla innych.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez MotionL » 09 Lis 2010, 11:35

Myślę, że mogę się podczepić pod ten temat. Jestem świeżo po kręceniu swojego I klipu, całość materiału rejestrowałem w 1080p 24klatki + kilka ujęć w 720p 50klatek (będę robił slow motion). Z tego co widzę to popełniłem błąd, otóż nie wyłączałem nagrywania po każdym ujęciu tylko często nagrywałem kilka po sobie, teraz w selekcji jest trochę zabawy...

Poczytałem forum i chciałbym upewnić się czy moje postępowanie będzie ok.

1. Przed selekcją dekompresja wszystkich surówek w CineForm. (czy po tej czynności jakość kolorów skoczy do 10/12 bitów?)
2. Wrzucenie całości do AP i selekcja ujęć + wstępny montaż pod podkład.
3. Część scen kręciłem na greenie - ten materiał eksportuję z AP bez kompresji (w AVI) w 1080p i w AE dodaję efekty.
4. Z AE eksportuję bez kompresji, wrzucam do projektu AP i tam łączę w całość.
5. Skończony klip zgrywam w 720p 24 klatki, format wmv, jakość około 85%, max bitrate 5000 - przeznaczenie do internetu.

Z racji, że mam nie za mocnego kompa do HD: Core I3 2,27GHZ, 4gb ramu, 500g dysk, karta geforce 310M, zastanawiam się nad zmianą przed montażem 1080p do 720p. I tu mam pytania:
- czy tą czynność powinienem zrobić po punkcie 2 (z wyjątkiem ujęć na greenie)?
- jakie ustawienie najlepiej wybrać w AP aby przeskalowanie było jak najlepsze?

- część ujęć chciałbym wykadrować w AP w jaki sposób to robicie? Czy po konwersji do 720p, czy przed?
- kiedy najlepiej jest wprowadzać edycję kolorów (np balanse bieli, kontrasty itp) oraz efekty, po wyrenderowaniu całości klipu (klip w jednym pliku), czy w trakcie jego montażu jak jest jeszcze w częściach?
MotionL
Just Arrived

Postprzez Amadi » 09 Lis 2010, 13:19

Co do afterki to Ci nie pomogę bo tego wątku w ogóle nie ogarniam.

Co do reszty pytań to po pierwsze ogranicz ilość renderów i konwersji do niezbędnego minimum bo każda poza przejściem na bezkompresyjny materiał będzie Ci przynajmniej minimalnie degradować obraz. W związku z tym o ile tylko komp uciąga 1080 to rób wszystko w 1080 a skalowanie do 720 zrób dopiero przy finalnym renderowaniu. Jeśli nie uciąga to skonwertuj do 720 po przekadrowaniu.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez MotionL » 12 Lis 2010, 23:11

Dzięki za odpowiedź, z tym 1080p to jest tak że niby to jakoś udźwiga mój komp - ale gdy dorzucam choćby jeden efekt koloryzacyjny to już na podglądzie obraz zaczyna klatkować.

Gdzieś na naszym forum wyczytałem o możliwość zrobienia prewek w niskiej jakości i podmienienia z tymi w wysokiej z projektu. Podobno wtedy śmiga wszystko szybko i przy ostatecznym renderze wprowadzamy te w hd. Który program (najlepiej darmowy) byście polecili do takiej masowej kompresji? Pliki mam w formacie avi przekonwertowane CineForm.

Kadrowanie materiału polega na użyciu scale w AP? Znalazłem również narzędzie crop ale wydaje mi się że polega ono chyba na tym samym co scale. Jak jest z utratą jakości przy kadrowaniu?
MotionL
Just Arrived

Postprzez t-jack » 20 Mar 2011, 14:31

Czuję się przy Was jak totalny profan, ale po różnych doświadczeniach z Vegasem itp przestawiłem się na Pinnacle (zjedzcie mnie), i całość robię tylko w nim. Na pewno da się lepiej, ale prawdę mówiąc wielkiej różnicy nie widzę (może z czasem zobaczę), P jest odpowiednio szybki, i w zasadzie wszystko, od montażu, przejść, przez chromakey do korekcji koloru itp ma... Więcej mi do szczęścia nie potrzeba jak na daną chwilę :)
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez Amadi » 20 Mar 2011, 19:08

I bardzo dobrze. Podstawowe narzędzie pracy przy montażu to głowa, reszta służy tylko do przenoszenia pomysłów na materiał.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez komet » 20 Mar 2011, 19:20

już pisałem o tym wielokrotnie, ale jak ktoś jedzie z pakietem CS5 lepsze efekty uzyska z surówki - nie mam sensu konwertować na CineForm (chyba, że komp nie daje rady).
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez polon » 31 Mar 2011, 09:20

Nagrywam 7d najczęściej 720p 50fps.
Ja mam zgoła inną metodologię.

Najpierw przeglądam w Bridge klipy. Później zasysam do afterka, i tu uwaga.. robię proxy. Każdego materiału po kolei, chyba że kilku naraz jeśli mam zamiar przeplatać klipy ze sobą. Z proxowymi klipami szybkośc podglądu jest w miare ok a mam raczej staruszka (c2d 1.86GHz, 4GB ramu).

Reszta (rendering) myślę że podobnie, jak wcześniej pisaliście więc nie będę się rozpisywał.
polon
Just Arrived

Postprzez RyanCam » 31 Mar 2011, 23:33

Ja przy podpięciu karty od razu robię selekcję, zaznaczam in/out itp. W tym samym czasie wybrane klipy kopiując się przeliczane są w locie do prores 422, najczęściej LT. Po selekcji mam już praktycznie wszystko przeliczone i gotowe do pracy. A karty mogę formatować. Montaż jest zależny od rodzaju filmu. Bardzo często montuję BEZ muzyki, i dopiero jak obraz mi odpowiada szukam pod te sekwencje podkładu, potem dopasowanie ujęć by się ładnie kleiły z muzyką. Jak ma być montaż pod muzykę to wiadomo, najpierw muza. Montuję zaznaczając IN/OUT i klik (zaprogramowany klawisz myszki) i sequence składa się ładnie. Potem dopieszczenie, podociąganie i korekcja barwna. Na samym końcu montaż dźwięku.
Po tym wszystkim export jako xml (mov z odznaczonym make movie self contained) (bo trwa to sekundy i zajmuje mniej miejsca) i ciach do compressora i tam najczęściej od razu przeliczanie do DVD i BD jednocześnie. W dużym uproszczeniu i skrócie ;)
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Poprzednia

Wróć do Montaż

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości