przez MotionL » 09 Lis 2010, 11:35
Myślę, że mogę się podczepić pod ten temat. Jestem świeżo po kręceniu swojego I klipu, całość materiału rejestrowałem w 1080p 24klatki + kilka ujęć w 720p 50klatek (będę robił slow motion). Z tego co widzę to popełniłem błąd, otóż nie wyłączałem nagrywania po każdym ujęciu tylko często nagrywałem kilka po sobie, teraz w selekcji jest trochę zabawy...
Poczytałem forum i chciałbym upewnić się czy moje postępowanie będzie ok.
1. Przed selekcją dekompresja wszystkich surówek w CineForm. (czy po tej czynności jakość kolorów skoczy do 10/12 bitów?)
2. Wrzucenie całości do AP i selekcja ujęć + wstępny montaż pod podkład.
3. Część scen kręciłem na greenie - ten materiał eksportuję z AP bez kompresji (w AVI) w 1080p i w AE dodaję efekty.
4. Z AE eksportuję bez kompresji, wrzucam do projektu AP i tam łączę w całość.
5. Skończony klip zgrywam w 720p 24 klatki, format wmv, jakość około 85%, max bitrate 5000 - przeznaczenie do internetu.
Z racji, że mam nie za mocnego kompa do HD: Core I3 2,27GHZ, 4gb ramu, 500g dysk, karta geforce 310M, zastanawiam się nad zmianą przed montażem 1080p do 720p. I tu mam pytania:
- czy tą czynność powinienem zrobić po punkcie 2 (z wyjątkiem ujęć na greenie)?
- jakie ustawienie najlepiej wybrać w AP aby przeskalowanie było jak najlepsze?
- część ujęć chciałbym wykadrować w AP w jaki sposób to robicie? Czy po konwersji do 720p, czy przed?
- kiedy najlepiej jest wprowadzać edycję kolorów (np balanse bieli, kontrasty itp) oraz efekty, po wyrenderowaniu całości klipu (klip w jednym pliku), czy w trakcie jego montażu jak jest jeszcze w częściach?