Ocena dla poczÄ…tkujÄ…cego

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Ocena dla poczÄ…tkujÄ…cego

Postprzez ninjazx » 15 Gru 2011, 20:50

Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, które przeglądam od dłuższego czasu.
Chciałbym sobie sprawić na święta Canona 600d tylko i wyłącznie w celach video dslr (fotografia mnie nie interesuje)
jednak mam małe obawy co do komputera którym dysponuję, mianowicie czy dam radę coś obrobić takim sprzętem: (nigdy nie miałem do czynienia z obrabianiem formatu HD). Mój komputer to laptop COMPAQ z procesorem AMD II Dual Core M300 2.00 GHz, RAM 4,00 GB, grafika ATI Mobility Radeon HD 4300 Series, czy to jest czegoś warte czy mogę zapomnieć o dslr?
Obecnie filmiki z kamery montuję w programie Pinnacle Studio 14 i działa bez zarzutów.
ninjazx
Just Arrived

Re: Ocena dla poczÄ…tkujÄ…cego

Postprzez peter221 » 15 Gru 2011, 21:03

Moim zdaniem, zapomnij.

Chyba że wypowie się ktoś ile potrzeba powera do edycji przekonwertowanych plików ale potem i tak będzie ci mieliło klip 3minutowy parę godzin na oryginałach
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Przemek » 15 Gru 2011, 21:16

Jakiś czas temu miałem podobnie. Słabszy sprzęt 2rdzeniowy z 3GB ram i na montaż plików SD chodziło to ładnie,ale o HD lustrzankowym przy 40-50 MB/s ZAPOMNIJ - szkoda nerwów. Są oprogramowania do przekompresowania takich materiałów do lżejszych formatów (ale wtedy musisz mieć duży dysk bo przekompresowany materiał z lustrzanki zajmuje dosyć dużo)
Dołóż trochę kasy i kup dobrą maszynę która pochodzi ci ładnych parę lat bo montaż na słabym kompie to po prostu tragedia na mocnym kompie o wiele lepiej się robisz , nie musisz nic w trakcie renderować aby uzyskać płynny podgląd itp . Wszystko idzie tak jak trzeba - montaż wtedy staje się o wiele bardziej przyjaźniejszy. Pozdro
Przemek
Pro Member
Pro Member

Postprzez ninjazx » 15 Gru 2011, 21:57

Tak myślałem... dzięki w takim razie za potwierdzenie moich obaw... odkładam zakup Canona i zbieram na PC ;] pozdrawiam
ninjazx
Just Arrived

Postprzez Przemek » 15 Gru 2011, 22:42

Dlaczego ?
Kup Canona i rozgryzaj filmowanie a na PC zbieraj kasę . Ja bym postąpił według tej kolejności bo na swoim kompie coś podmontujesz ale nie będzie to super hiper wygodna praca tylko trochę nerwów podczas montażu bo pc będzie 100% dawał z siebie a efekt będzie słaby . Pozdro

Canon + program który polecał kolega Krzysztof (administrator forum) NeoScene na stronie Krzysztofa (http://inspiredbylife.pl/) poszukaj sobie coś na temat przekompresowania plików z DSLR .
Przemek
Pro Member
Pro Member

Postprzez Zwierzak » 16 Gru 2011, 10:26

Przemek napisał(a):Jakiś czas temu miałem podobnie. Słabszy sprzęt 2rdzeniowy z 3GB ram i na montaż plików SD chodziło to ładnie,ale o HD lustrzankowym przy 40-50 MB/s ZAPOMNIJ - szkoda nerwów. Są oprogramowania do przekompresowania takich materiałów do lżejszych formatów (ale wtedy musisz mieć duży dysk bo przekompresowany materiał z lustrzanki zajmuje dosyć dużo)
Dołóż trochę kasy i kup dobrą maszynę która pochodzi ci ładnych parę lat bo montaż na słabym kompie to po prostu tragedia na mocnym kompie o wiele lepiej się robisz , nie musisz nic w trakcie renderować aby uzyskać płynny podgląd itp . Wszystko idzie tak jak trzeba - montaż wtedy staje się o wiele bardziej przyjaźniejszy. Pozdro

40-50 MB/s ? O czym piszesz ? Surowy materiał z 550D to 5 MB/s czyli 40Mb/s (MB/s to nie Mb/s).
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Przemek » 16 Gru 2011, 14:21

pomyłka w pisaniu.
Przemek
Pro Member
Pro Member

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości