Obiektyw - filmowanie wesela

Obiektyw - filmowanie wesela

Postprzez maciek8791 » 26 Lip 2011, 21:56

Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Jakie szkło polecilibyście do filmowania wesela i ogólnie w jakich ustawieniach filmujecie na sali weselnej?

Ja myślałem o jakimś szerszym szkle, interesuje mnie tokina 16-11. Jednak druga kwestia dotyczy ustawień aparatu ; No bo przecież nie ustawię go na 2.8, żeby później się szarpać z ostrością. Myślałem o ISO na poziomie co najmniej 800 a nawet 1600 (posiadam 60d) i wyższej wartości przesłony. Czy moglibyście napisać ze swojego doświadczenia jak dajecie sobie radę z takim tematem, bo plenerek czy nawet ślub jest względnie spoko natomiast wizja mnie na sali weselnej z przesłoną 2.8 trochę mnie przeraża :-) zwłaszcza jeśli chodzi o prowadzenie tej ostrości, bo ustawienie na dany obiekt to pikuś.

pozdrawiam
Maciek
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Re: Obiektyw - filmowanie wesela

Postprzez RyanCam » 26 Lip 2011, 23:31

Nie sądzisz, że na te pytania nie ma odpowiedzi? Nie ma gotowych ustawień - zawsze jest inaczej, nawet w tej samej sali o różnych porach dnia będzie inaczej. O gotowej recepcie zapomnij.
Szeroko - kręć kamerką. Mały przetwornik i problem z głębią rozwiązany - łatwo się ostrzy. A i auto focus jakiś tam jest.

Są sale, gdzie będziesz mieć iso 1600 i 2.8 będzie za ciemno. Chyba, że zrobisz klimat halo 2000W... W ogóle 2.8 to ciemnica jest. Poza tym chcesz jedną ogniskową zrobić całą salę? Będziesz plan w plan przebijać? Ze 3 szkiełka się przydają nie licząc rybki jakiejś...

Prowadzenie ostrości to tylko wprawa. Ostatnie 3 wesela robiłem f1.4, i małe próby przy f1.2 przy niemal totalnej ciemnicy. ISO 1250. Efekt piorunujący ;) I jestem w stanie trzymać ostrość podczas tańca, co wyszło w klipach aktualnie montowanych - miałem pewne obawy, ale okazało się że się da. O niebo lepiej niż jakikolwiek auto focus ;) A na 2.8 utrzymać ostrość przy szerokim szkle... nie wiem skąd te obawy. Trochę zasad optyki i będzie wiadomo, że przy 11mm 2.8 nie straszne :P
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Bananowy_Joe » 27 Lip 2011, 15:33

Przy 11-16 i 2.8 wcale nie będzie tak trudno z prowadzeniem ostrości. http://www.dofmaster.com/dofjs.html - tutaj możesz orientacyjne wyliczyć o jakich liczbach mowa. Choć tak jak pisze mój poprzednik: jak trafisz na "klimatyczną" salę to 2.8 przy ISO 1600 będzie zbyt ciemne bez doświetlania (a co się z tym wiąże psuciem zabawy gościom).
Moim zdaniem lepiej poszukaj jasnej, szerokokątnej stałki. Jestem przekonany, że kilka razy czytałem na tym forum o wyborze obiektywów na wesela.
Bananowy_Joe
Senior Member
Senior Member

Postprzez maciek8791 » 27 Lip 2011, 22:10

RyanCam napisał(a):Nie sądzisz, że na te pytania nie ma odpowiedzi? Nie ma gotowych ustawień - zawsze jest inaczej, nawet w tej samej sali o różnych porach dnia będzie inaczej. O gotowej recepcie zapomnij.
Szeroko - kręć kamerką. Mały przetwornik i problem z głębią rozwiązany - łatwo się ostrzy. A i auto focus jakiś tam jest.

Witam, ja nie pytałem o gotowe ustawienia, bo to jest niemożliwe żeby to podać bez zobaczenia sali - chodziło mi o to czym te wesela ogarniać . Kamerkę mam i to dobrą ale chciałem spróbować lustrem podejść do tematu.

Są sale, gdzie będziesz mieć iso 1600 i 2.8 będzie za ciemno. Chyba, że zrobisz klimat halo 2000W... W ogóle 2.8 to ciemnica jest. Poza tym chcesz jedną ogniskową zrobić całą salę? Będziesz plan w plan przebijać? Ze 3 szkiełka się przydają nie licząc rybki jakiejś...

Mam oczywiście inne szkiełka ale sądziłem, że na salę większość załatwi szersze szkło.

Prowadzenie ostrości to tylko wprawa. Ostatnie 3 wesela robiłem f1.4, i małe próby przy f1.2 przy niemal totalnej ciemnicy. ISO 1250. Efekt piorunujący ;) I jestem w stanie trzymać ostrość podczas tańca, co wyszło w klipach aktualnie montowanych - miałem pewne obawy, ale okazało się że się da. O niebo lepiej niż jakikolwiek auto focus ;) A na 2.8 utrzymać ostrość przy szerokim szkle... nie wiem skąd te obawy. Trochę zasad optyki i będzie wiadomo, że przy 11mm 2.8 nie straszne :P

Rozumiem, że używasz monitora zewnętrznego i FF?

pozdrawiam
Maciek
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Postprzez RyanCam » 27 Lip 2011, 22:19

Oczywiście, że sprawę załatwi szersze szkło... można dalej jechać na szerokim cały czas - nikt nie broni. Jednak pomyślałbym o różnicowaniu planów ;)

Nie mam FF, wkurza mnie on tylko. Monitor Lilliput, ale na wbudowanym LCD przy dobrym oku też spokojnie da się robić, zwłaszcza, że planujesz szerokie szkła a tam DOF jest spory.
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez maciek8791 » 27 Lip 2011, 22:33

RyanCam napisał(a):Oczywiście, że sprawę załatwi szersze szkło... można dalej jechać na szerokim cały czas - nikt nie broni. Jednak pomyślałbym o różnicowaniu planów ;)

Nie mam FF, wkurza mnie on tylko. Monitor Lilliput, ale na wbudowanym LCD przy dobrym oku też spokojnie da się robić, zwłaszcza, że planujesz szerokie szkła a tam DOF jest spory.

Posiadam sprawdzonego tamrona 17-50vc , z tym że robiłem nim jedną próbę ostatnio i szału z ostrością nie było - co prawda nie założyłem monitorka. Przy 2.8 naprawdę nie jest wesoło z tą ostrością na wbudowanym lcd (mam 60d). No ale jak mówisz że się da to spróbuję i zobaczymy. Ja bym w ogóle kombinował tak - ja z jednym body z 17-50 w "terenie" a na statywie obok orkiestry coś szerszego odpalane z pilota zapięte na jakimś innym body najtańszym jakimś na 2nd camera (chyba 550d jest najtańszy).
W ten sposób w momencie jakbym coś tam skopał to bym wstawił ujęcie z 2 aparatu.

pozdrawiam
Maciek
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Postprzez soulz » 28 Lip 2011, 09:34

RyanCam napisał(a):Ostatnie 3 wesela robiłem f1.4, i małe próby przy f1.2 przy niemal totalnej ciemnicy. ISO 1250. Efekt piorunujący ;)

Podziel się jakie to były szkła :)
Zamiast Tokiny 11-16 co szerokiego polecisz na salÄ™?
filmowanie lustrzankÄ…, nawet nie jednÄ… :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Postprzez RyanCam » 28 Lip 2011, 15:48

Takumar 1.4 oraz testowo porst 1.2, dosyć wąskie, ale i takie ujęcia są potrzebne.
Cenowo 11-16 jest chyba jedynym słusznym wyborem.
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez soulz » 28 Lip 2011, 15:59

Wiem, posiadam z resztą, jednak jak będzie ciemnica na sali to może być słabo :)

Co do M42 to właśnie przyczajam 135mm Tair 11A :)
filmowanie lustrzankÄ…, nawet nie jednÄ… :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Postprzez iskra » 02 Sie 2011, 00:14

a ja polecam zeissa 50/1.4
manualne szkielko ze swietnym pierscieniem ostrosci
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości