Na Twoim miejscu brałbym:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon ... m-is.bhtml600D ma obrotowy ekran a to z doświadczenia wiem, że bardzo sie przydaję i ubolewam że mój 550D nie ma takiego ekranika. Reszta parametrów obu aparatów jest bardzo porównywalna.
Z tego co się orientuje 18-55 jest słabiutkim obiektywem. 18-135 jak na kita jest przyzwoity (wiadomo, bez rewelacji), ale używałem go parę razy podczas kręcenia i nie narzekam. Duża rozpiętość ogniskowych, przyzwoita jakość obrazka. Główna wada - dosyć ciemny, ale gdy kręcisz na zewnątrz, w ciągu dnia, nie jest to problem. Do tego dokupić za ~500 zł Canona 50mm 1.8 na wypadek gdy potrzebne będzie więcej światła i w granicach 4k masz dobry zestaw na początek.
Ale guru DSLRowym nie jestem, więc zaczekaj na wypowiedzi kolegów z forum ; )
EDIT: Ok, poczytałem trochę recenzji i okazuje się, że jednak prawdopdobnie lepszym obiektywem jest 18-55 od 18-135. Więc tutaj decyzje co do obiektywu pozostawiam Tobie, prawda jest taka, że raczej nie wykorzystasz efektywnie ogniskowej 250 mm przy video (przy fotografii może okazać się czasem przydatna).
Ew. możesz kupić samo body i inwestować w (droższe) stałki, co też jest opcją.