Obiektyw Anamorficzny - POMOC

Obiektyw Anamorficzny - POMOC

Postprzez szczepan600 » 31 Sty 2012, 23:54

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Obiektywu Anamorficznego. Szczerze to kupiłem go bo podjarałem się obrazem jaki można uzyskać :-) bez większego sprawdzania innych parametrów szkła.

Gdy przyszedł nieco przeraziły mnie rozmiary... To coś, to kawał bydlaka, który waży 3,2 KG i długości 21cm! Wcześniej widywałem obiektywy Anamorficzne, ale nie tak duże :-).

Problem polega na Montażu tego. Nie wiem jak to ugryźć. Wszelakie obejmy na tele-obiektywy odpadają bo ich średnica to ok 70mm... a mój obiektyw ma 100mm. Myślałem nad jakimś montażem na szyny rail systemu, ale boję się, że nie wytrzyma ciężaru (Nie mogę sprawdzić bo rail jeszcze do mnie nie doszedł :-) ).

Prosto mówiąc szukam jakiegoś patentu na montaż tak ciężkiego szkła. Może być jakieś DIY, ale wolałbym już gotowe elementy (najlepiej z polskich sklepów, jeśli są oczywiście). Ogółem mam pomysł na montaż... ale nim się narobię może lepiej najpierw zapytać... po co wyważać otwarte drzwi.

Z góry dzięki za pomoc.

ps. Model Obiektywu to Rectimascop 80/2x
szczepan600
New Member
New Member

Re: Obiektyw Anamorficzny - POMOC

Postprzez BartekLecki » 01 Lut 2012, 00:19

Dobry i solidny rail system. Solidny to znaczy na grubościennych monolitycznych rurkach.
Do tego dowolny lens support i powinno być wszystko w porządku. Jeśli chcesz mieć pewność, że całość trzyma się kupy, możesz dorobić elastyczny naciąg wokół obiektywu aby docisnąć go do supportu (coś a la Zakuto). Do tak ciężkich szkieł i większych można by pomyśleć o systemie 19mm np ARRI ;)
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez szczepan600 » 01 Lut 2012, 00:52

Dzięki kolego.

Teraz tak:
zestaw jaki chcę zamówić: http://herculesjib.com/index.php?main_p ... cts_id=133

Czy dość solidne? Rurki mnie nie martwią a raczej miejsce łączenia ich z "Baseplat'em".

2. Co z samym łączeniem obiektyw-obiektyw... Ja myślałem by zrobić to na styk z użyciem szerokiego pierścienia przy obiektywie głównym tak by żadne światło nie wpadało od tylu w anamorficzny. Chodź może to głupi pomysł, ale jak je skręcić z sobą, też nie mam pomysłu. Wiem, że są "szczęki" ale dość drogie (jak na kawałek metalu) i trzeba sprowadzać.

Tak czy siak, BartekLecki dzięki za pomoc, jednak wciąż czekam na następne propozycje.
szczepan600
New Member
New Member

Postprzez Levarek » 02 Lut 2012, 00:46

Obecnie sprzedaje podobny, lecz u mnie sytuacja jest o wiele prostsza, poniewaz wystarczy uchwyt do teleobiektywu od Canona, tutaj jakieś patenty jakie udało mi się znalezc na necie:

Image
Image
Image

Generalnie Rail bylby najlepszym sposobem mocowania, tylko taki mocny mocny.

Odnośnie połączenia między anamorfem, a obiektywem myślałem nad czymś takim:

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0

Przynajmniej nic się nie porysuje, i lewe światło też nie powinno wejść, kwestia tylko zapytania sprzedawcy jaka jest zew. srednica tego gumowego tulipana...
Levarek
New Member
New Member

Postprzez szczepan600 » 02 Lut 2012, 01:15

Levarek-> To widzę, ze ludzie kombinują dokładnie tak jak Ja :-). Ja już dziś skombinowałem sobie płytkę na której zamontuje pierścień (specjalna stalowa obejma) i bazę na aparat.

Ogółem dzięki za fotki.

Co do tej gumowej osłony... też dobry motyw... Ja zauważyłem, że metalowy okrąg na uchwyt cokin jest tak duży, ze pokrywa się z metalową obwódka z tyłu Anamorficznego. Dlatego chcę to zrobić na styk... raczej nic się porysować nie powinno.

Pozdor i jeszcze raz dzięki. Jak coś wykombinuję to zamieszczę fotkę :-)
szczepan600
New Member
New Member

Postprzez hubiii » 06 Lut 2012, 16:40

jak go podczepisz to zarzuc jakies sample z flarami i w nocy :D DDD bo chcialbym tez cos anamorficznego i na razie szukam wlasciwego szkla :D
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez Czlowiek Kamera » 22 Lut 2012, 14:18

Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez Malin » 05 Mar 2012, 16:22

A ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi obiektywami anamorficznymi? Co one dają? :)
Malin
Pro Member
Pro Member

Postprzez Czlowiek Kamera » 09 Mar 2012, 15:52

Obiektywy rybie oko poszerzają pionowo i poziomo, anamorficzne jedynie poziomo. Najprościej tak to ująć.
Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez Amadi » 09 Mar 2012, 16:52

Fisheye niczego nie "poszerza". A co do tematu - google i wikipedia naprawdę nie bolą...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_anamorficzny
obrazki po prawej wraz z komentarzami powinny wyjaśnić sprawę.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości