Nabyłem swojego w USA 2 tygodnie temu, dzisiaj dopiero miałem pierwszą okazję użyć go do czegokolwiek. Konkretniej wpadłem do brata do akademika z Tascamem w kieszeni, a że Młody gra na gitarze to poszliśmy do świetlicy i zrobiłem kilka nagrań na wbudowanych mikrofonach
Sample do ściągnięcia tutaj:
http://www.mediafire.com/?m76wlzcl1d2wqf8Wszystko w wave-ach, 16 bit, 44,1 kHz, pierwsze dwa z mikrofonami do zewnątrz trochę a la ORTF, ostatnie z mikrofonami do wewnątrz czyli XY. Pierwsze dwa miejscami są lekko przesterowane bo nie doszedłem do ładu z odległością rejestratora, poziomem oraz tym, że Młody jak grzmotnie to trzeba mu headroom zostawiać.
Warunki - świetlica w akademiku - czyli w miarę cicho, akustyka pomieszczenia podła, stąd też mikrofony dość blisko źródła dźwięku
Moje uwagi
- podoba mi się reakcja małych membran na transienty i tym podobne, choć momentami jest aż za ostra i wchodzi w przester
- nadmiar basu to efekt zbliżeniowy - na przyszłość rejestrator jednak dalej od źródła dźwięku (niestety dopiero w domu miałem możliwość odsłuchania tego na porządnie)
- poziom szumów absolutnie bez zatrzeżeń
- obraz stereo bardziej mi się podoba przy rozstawionych szeroko mikrofonach niż przy XY. Może gdyby dać to XY dalej od gitary efekt byłby lepszy. Nawiasem mówiąc to przy nagraniach 1 i 2 kanały powinny być na odwrót, ale to każdy wiedzący jak wygląda praworęczna gitara raczej sam usłyszy.