Nowy rejestrator od Tescam-a DR-40

Re: Nowy rejestrator od Tescam-a DR-40

Postprzez fejku » 17 Sty 2012, 22:05

MarkBead napisał(a):
rysiul napisał(a):chociażby tutaj > http://www.djshop.pl/i9873,tascam,tascam-dr-40.html
szkoda, że ceny w UE sporo wyższe niż 199 $
a może znacie lepszą ofertę niż 220 E ? jak tu http://www.thomann.de/pl/tascam_dr40.htm

Dzięki za linka,sklep znam ale jakoś musiałem przeoczyć.Niestety taniej to tylko w stanach,zanim kupiłem H1 miałem zamawiać ale bałem się że naliczą cło+vat i na jedno wyjdzie a widze ze kolega ,,fejku,,kupił w USA,nie naliczyli dodatkowych opłat?

Nie doliczyli bo sprzedający zadeklarował małą wartość paczki.
fejku
New Member
New Member

Postprzez fiba » 03 Lut 2012, 12:26

Posiada już ktoś go?

Również będę chyba zamawiał z USA i chciałem się dowiedzieć jak się sprawuje.

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez Czlowiek Kamera » 28 Mar 2012, 18:05

Też jestem ciekaw jak to hula.
Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez fiba » 28 Mar 2012, 19:05

Mój już przyleciał do PL i czeka na mnie w domku :mrgreen: Za jakiś tydzień będę się nim bawił.

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez Amadi » 11 Kwi 2012, 16:46

Nabyłem swojego w USA 2 tygodnie temu, dzisiaj dopiero miałem pierwszą okazję użyć go do czegokolwiek. Konkretniej wpadłem do brata do akademika z Tascamem w kieszeni, a że Młody gra na gitarze to poszliśmy do świetlicy i zrobiłem kilka nagrań na wbudowanych mikrofonach

Sample do ściągnięcia tutaj:
http://www.mediafire.com/?m76wlzcl1d2wqf8

Wszystko w wave-ach, 16 bit, 44,1 kHz, pierwsze dwa z mikrofonami do zewnątrz trochę a la ORTF, ostatnie z mikrofonami do wewnątrz czyli XY. Pierwsze dwa miejscami są lekko przesterowane bo nie doszedłem do ładu z odległością rejestratora, poziomem oraz tym, że Młody jak grzmotnie to trzeba mu headroom zostawiać.
Warunki - świetlica w akademiku - czyli w miarę cicho, akustyka pomieszczenia podła, stąd też mikrofony dość blisko źródła dźwięku

Moje uwagi
- podoba mi się reakcja małych membran na transienty i tym podobne, choć momentami jest aż za ostra i wchodzi w przester
- nadmiar basu to efekt zbliżeniowy - na przyszłość rejestrator jednak dalej od źródła dźwięku (niestety dopiero w domu miałem możliwość odsłuchania tego na porządnie)
- poziom szumów absolutnie bez zatrzeżeń
- obraz stereo bardziej mi się podoba przy rozstawionych szeroko mikrofonach niż przy XY. Może gdyby dać to XY dalej od gitary efekt byłby lepszy. Nawiasem mówiąc to przy nagraniach 1 i 2 kanały powinny być na odwrót, ale to każdy wiedzący jak wygląda praworęczna gitara raczej sam usłyszy.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Fafniak » 13 Kwi 2012, 08:06

Ok.
Nie wiem czy miałeś kontakt/używałeś zooma..?
Jeżeli tak to czy może jesteś w stanie dokonać porównania tych 2 produktów?
Przyznam że wolałbym wydać mniej ;)
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez rysiul » 13 Kwi 2012, 10:57

A nie ma w tym rejestratorze funkcji limitera lub kompresora, które chyba powinny pomóc przy przesterach?

Nie znam się na dźwięku, ale wydaje mi się, że konfiguracja X-Y sprawdziłaby się dobrze przy dwóch rozstawionych źródłach dźwięku, znacznie lepiej niż przy jednym - dobrze myślę?
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez Amadi » 13 Kwi 2012, 11:47

@Fafniak - nie miałem styczności z zoomami.
@rysiul - limitera jeszcze nie szukałem, muszę przebrnąć przez instrukcję. A co do technik mikrofonowych to generalnie wszystkie są przeznaczone do zbierania obrazu stereo, w przypadku gitary stereo masz między pudłem a gryfem i jeśli nagranie ma brzmieć to z myślą o tym trzeba mikrofony rozstawić. Jeśli natomiast naprawdę chcesz mieć pojedyncze źródło dźwięku to po prostu nagrywaj w mono.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez rysiul » 14 Kwi 2012, 09:56

Właśnie dotarł do mnie ten rejestrator.
Limiter i inne (peak reduction, auto) po wybraniu trybu Dual, czyli nagrywanie drugiej ścieżki wyciszonej o ustawiony poziom np. -6 dB (klawisz rec mode) lub w trybie pauzy (1 raz przycisk record - mruga czerwone światło) pod klawiszem quick.
Limiter redukuje przestery znacznie lepiej niż peak reduction, jednak nie jest to takie super jak myślałem i należy dobrze ustawić czułość mikrofonu.
Dźwięk nagrany w pomieszczeniu - jak dla mnie po szybkiej ocenie - brzmi lepiej z wbudowanych mikrofonów niż podpiętego rode ntg-2. Ale to bardzo subiektywna ocena. Gdzieś czytałem, że do pomieszczeń lepszy od shotgunów jest np. mikrofon oktava mk-012. Można do niego dokupić kapsuły kierunkowe. Zastanawiam się jak to działa, skoro są tak samo małe jak do-okólne.
Odnośnie ustawienia mikrofonów w rejestratorze - czy ustawienie ich na wprost, którego producent nie przewidział (brak blokady oraz opcji takiego wyboru w oprogramowaniu), poprawi choć trochę ich kierunkowość, czy raczej to, że będą bardziej zbierały na wprost?
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez maden » 17 Kwi 2012, 19:51

A jak sprawdza się w rejestrowaniu 4 kanałów jednocześnie (np wbudowane mikrofony + microport + zwykły mikrofon),
1. faktycznie nagrywa wszystkie ścieżki osobno (2 x stereo),
2. nie nagrzewa się zbytnio przy dłuższym nagrywaniu przy takiej konfiguracji,
3. jest możliwość sterowania poziomem głośności każdego z 4 kanałów osobno,
4. jest możliwość wybrania co ma pojawiać się w podglądzie (jaki kanał) w wyjściu słuchawkowym?
maden
Just Arrived

PoprzedniaNastępna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości