Nikon D7000

Re: Nikon D7000

Postprzez peter221 » 25 Gru 2011, 19:43

przy okazji canony są dużo lepiej poznane mają więcej użytkowników, więcej jest o nich wiedzy i doświadczenia. dla mnie to zdeskwalifikowało nikona od razu.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez hirosz » 25 Gru 2011, 20:38

Obrotowy ekranik fajna sprawa. To jest faktycznie mocny argument dla którego teraz mocno zastanowiłbym się co wybrać do filmowania. Często mi tego brakuje niestety.
Co do bitrateu to nie ma to wpływu na jakość. Zamieszczałem na forum porównanie więc można sprawdzić. Zarówno canonowi jak i nikonowi duuuuuuuzo brakuje pod względem ostrości do gh1 albo gh2 po hacku. Dodatkowo przy wysokim iso z canona jest większe mydło. Stwierdzili chyba, że zwykły użytkownik będzie wolał ich redukcję szumów niż samemu sobie to porządnie odszumić. ;)
ML wpływa na wygodę a nie na jakość.
Co do 720p to się nie wgłębiałem. W Canonie było do d*py ze względu na aliasing, w Nikonie nie sprawdzałem bo i po co. Jak ktoś chce slow motion to faktycznie plus dla canona.

przy okazji canony są dużo lepiej poznane mają więcej użytkowników, więcej jest o nich wiedzy i doświadczenia. dla mnie to zdeskwalifikowało nikona od razu.

No to jest faktycznie mocny argument :lol: Kupując aparat nie kierowałem się modą ;) Co do wiedzy i doświadczenia to nie wiem co jest az tak bardzo innego w tych systemach. To są tylko lustrzanki z przyciskiem rec. Nic tu skomplikowanego nie ma.
hirosz
Pro Member
Pro Member

Postprzez moozg » 25 Gru 2011, 21:23

w kwestii tego ostatniego - ze wzgledu na wieksza popularnosc C sa wieksze mozliwosci ewentualnego znalezienia znajomego ze szklarnia pod system jesli chcemy cos wypozyczyc - przynajmniej tak jest u mnie
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mietek » 25 Sty 2012, 19:00

Witam ,wszystkich . To mój pierwszy wpis na tym forum.
Ponieważ mam dużo szkieł do nikona ...myślę o zakupie d7000 ,ale nie mam jak sprawdzić tej lustrzanki bo jej nie ma w sklepach w związku z przerwaniem produkcji. Mam tylko dostepny fragment nagrania z predkoscia 24kl/ s i połączyłem to z kamerą no i rwie . Po pierwsze czy nikon d 7000 filmuje 25p w hd (1280 x 720 ) ? canon 5d wraz z materiałem z kamery poradził sobie no ale tam materiał jest w 25p.
Czy ktoś był by taki miły i podesłał mi materiał skrecony w hd 25p tak do 20mega -prosto z puchy.
Prosze bo nie mam skad wziąść, podobno od marca ma być wznowiona produkcja.
z góry dziękuję Mietek
mój mail info@fotoslub.opole.pl

Jeśli to niezadziała to myślę jeszcze o canonie 60 d lub 5dmk2 tyle ze + przejściówka
Mietek
Just Arrived

Postprzez Olek » 09 Mar 2012, 12:38

Mietek napisał(a):Witam ,wszystkich . To mój pierwszy wpis na tym forum.
Ponieważ mam dużo szkieł do nikona ...myślę o zakupie d7000 ,ale nie mam jak sprawdzić tej lustrzanki bo jej nie ma w sklepach w związku z przerwaniem produkcji. Mam tylko dostepny fragment nagrania z predkoscia 24kl/ s i połączyłem to z kamerą no i rwie . Po pierwsze czy nikon d 7000 filmuje 25p w hd (1280 x 720 ) ? canon 5d wraz z materiałem z kamery poradził sobie no ale tam materiał jest w 25p.
Czy ktoś był by taki miły i podesłał mi materiał skrecony w hd 25p tak do 20mega -prosto z puchy.
Prosze bo nie mam skad wziąść, podobno od marca ma być wznowiona produkcja.
z góry dziękuję Mietek
mój mail info@fotoslub.opole.pl

Jeśli to niezadziała to myślę jeszcze o canonie 60 d lub 5dmk2 tyle ze + przejściówka

Hej! Tak - D7000 ma opcję filmowania w 25 klatkach maksymalnie w rozdzielczości 720p w systemie PAL. Przy zmianie na NTSC mamy do wyboru 30 klatek przy maksymalnej rozdziałce 720p. Przy 1080p mamy tylko do wyboru 24fps w obu systemach. Wieczorem może podeślę Ci jakąś próbę w 25fps. Pozdro ;)
Awatar użytkownika
Olek
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości