Nikon D3100

Re: Nikon D3100

Postprzez Kenzo » 29 Sie 2010, 13:41

Tym bardziej, że Pentax ma największe możliwości na to, żeby mieć najlepszą filmową lustrzankę na rynku.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez Lord_Jim » 29 Sie 2010, 13:46

Kenzo napisał(a):Tym bardziej, że Pentax ma największe możliwości na to, żeby mieć najlepszą filmową lustrzankę na rynku.

A dlaczego akurat Pentax? Serio,pytam, bo mało wiem o tej firmie.
Lord_Jim
Member
Member

Postprzez Kenzo » 29 Sie 2010, 15:07

1. Bo ma gigantyczne zaplecze b. dobrych obiektywów stałoogniskowych (manualnych, co w video nie przeszkadza)
2. Bardzo dobrze działająca stabilizacja w korpusie, czyli stabilizacja z każdym obiektywem.
3. W sumie jako jedyna firma Pentax mógłby wprowadzić pełny automat tzn. płynne przymykanie się przesłony w trakcie kręcenia. Dlatego, że obiektywy Pentaxa mają płynny, mechaniczny popychacz przesłony (z tego co się orientuję, to żeby to osiągnąć Canon planuje wydać obiektywy przeznaczone specjalnie do filmowania). Wiem, że dla większości tutaj automat to zło, ale do filmowania rodzinnych uroczystości itd, byłby przydatny.

Niestety Pentax raczej nie zamierza się posuwać w rozwijaniu filmowych mozliwosci swoich lustrzanek (biorąc pod uwagę specyfikację zapowiedzianych nowych korpusów), więc z żalem pakuję manatki z tego systemu i wynoszę się do Canona :(
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Ernest » 29 Sie 2010, 16:03

Faktycznie, ponoć Pentaxowe prajmy są bardzo dobre, szkoda tylko że nie chcą rozwijać w kierunku wideo linii aparatów, nawet nie próbują pójść w FullFrame... Jak dla mnie - system niszowy, dla typowego amatora-entuzjasty.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez czero69 » 29 Sie 2010, 16:18

Kenzo napisał(a):Tym bardziej, że Pentax ma największe możliwości na to, żeby mieć najlepszą filmową lustrzankę na rynku.

Dokładnie tak samo myślę. Z takim zapleczem techcnicznym i rozwiązaniami Pentax mógłby rządzić.

A jakie dobre obiektywy 'ze średniej półki' oferuje Pentax. I jaka cena!. Dla mnie Pentax byłby najlepszy..., może w odległej przyszłości solidnych kilku lat podejdą do sprawy video filmowania,...

Ernest napisał(a):Jak dla mnie - system niszowy, dla typowego amatora-entuzjasty.

Pentax zachęca przede wszystkim jakością wykonania i ceną. Także obiektywy z przed 30 lat pentaxa posiadają to samo mocowanie.
...And I Thought My Jokes Were Bad
Awatar użytkownika
czero69
Member
Member

Miejscowość: Warszawa / Zamość

Postprzez Kenzo » 29 Sie 2010, 18:37

Ernest napisał(a):Jak dla mnie - system niszowy, dla typowego amatora-entuzjasty.

No właśnie jak dla ciebie ;)

To system, w ktorym większość obiektywów (zwłaszcza stałek) można bez kompleksów porównywać do canonowskich L-ek. Gdyby nie to, że filmowo kuleje, to do zdjęć nawet przez myśl by mi nie przyszlo, żeby zmieniać Pentaxa na coś innego.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Ernest » 29 Sie 2010, 19:34

Co do obiektywów - wierzę na słowo gdyż sam nie miałem okazji... Natomiast jeżeli chodzi o typową fotografię, to jednak jak dla mnie puchy cropowe (jak dla mnie!) są cienkie, ja lubię portret, lubię więc mieć papierową głębię i te sprawy, obrazek na cropie jest taki jakby bardziej "szorstki", na fullframe z kolei plastyczniejszy.
Natomiast co do filmu, 550D zupełnie mi wystarcza i bardzo się nim jaram, pomimo, że to tylko x1.6 :)
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez Krzysztof_01 » 20 Lut 2012, 22:20

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dzieje się tak, że w trybie filmowania przy rozdzielczości 1280x720, 30kl./s podgląd obrazu przed wcisnięciem "REC" jest znacznie jaśniejszy (w słabym oświetleniu) niż podczas nagrywania i w finalnym klipie?

Przy takiej samej rozdzielczości, ale 24 kl./s ten problem nie występuje.

Dodam, że nie skutkuje tutaj zmiana prędkości migawki, iso czy czegokolwiek, na co mogę wpłynąć w tej lustrzance :/
Krzysztof_01
New Member
New Member

Miejscowość: Kolbuszowa

Postprzez Fatman73 » 21 Lut 2012, 09:06

Krzysztof_01 napisał(a):Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dzieje się tak, że w trybie filmowania przy rozdzielczości 1280x720, 30kl./s podgląd obrazu przed wcisnięciem "REC" jest znacznie jaśniejszy (w słabym oświetleniu) niż podczas nagrywania i w finalnym klipie?

Przy takiej samej rozdzielczości, ale 24 kl./s ten problem nie występuje.

30 klatek na sekundę wymaga użycia (przez automatykę) szybszej migawki podczas rejestrowania materiału -stąd różnica pomiędzy 24 a 30 klatkach na sekundę przy niedostatecznej ilości światła (po prostu dla 30 klatek na sekundę jest już zbyt ciemno aby przy pozostałych parametrach klatka była poprawnie naświetlona).
Kiedy oglądasz obraz LV przed włączeniem nagrywania, następuje podbicie jasności (wyższe iso, dłuższy czas otwarcia migawki -mniejsza płynność).

Dodam, że nie skutkuje tutaj zmiana prędkości migawki, iso czy czegokolwiek, na co mogę wpłynąć w tej lustrzance :/

Niestety D3100 filmuje w pełnym automacie, dlatego jakiekolwiek zmiany jakie wprowadzasz nie mają znaczenia.
Awatar użytkownika
Fatman73
Pro Member
Pro Member

Postprzez Krzysztof_01 » 21 Lut 2012, 09:24

Wartość przesłony można zmienić. Trzeba wyjść z trybu filmowania, ustawić i wrócić do podglądu, wtedy się przestawia
Krzysztof_01
New Member
New Member

Miejscowość: Kolbuszowa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości