NeoScene - brak dzwieku po konwersji na avi

NeoScene - brak dzwieku po konwersji na avi

Postprzez dany » 01 Wrz 2010, 01:23

Witam wszystkich forumowiczow:)

Mam pierwsze pytanko. Wlasnie testuje wersje trail NeoScene. Obrazek sliczny ale brakuje dzwieku:( ???

I druga sprawa. Po konwersji filmu zapisanego 25p na avi uzyskuj 29.970 :( Wszystko wyglada ladnie, zadnej interpolacji klatek, czy to swiadczy o tym ze mimo ustwien 25p aparat tak naprawde zapisuje 29,970. Cos mi tu nie gra, kodek chyba nie wyczarowal dodatkowych 5 klatek.
dany
Just Arrived

Re: NeoScene - brak dzwieku po konwersji na avi

Postprzez Kenzo » 01 Wrz 2010, 07:42

Sprawdz czy klipy maja te sama dlugosc.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez psychoraper » 01 Wrz 2010, 08:36

materiał z 5D czy 7D?
Przełącz na Deinterlace. Ja miałem podobne cyrki z materiałem 7D. Z 24 fps po włączeniu "Concert to 24" przerabiał mi na 19,81 :), a o dziwo materiał z 5D w tym samym secie przerabiał prawidlowo. Dzwięk to pewnie kwestia kodeka na wyjściu.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez RobinDarek » 01 Wrz 2010, 22:26

Witam

Mam ten sam problem z dźwiękiem na NeoScene z Canona 7D. Co znaczy "Dzwięk to pewnie kwestia kodeka na wyjściu."
Da się to jakoś ustawić?
RobinDarek
Just Arrived

Postprzez dany » 02 Wrz 2010, 00:15

hej

Zrobilem kilka testow. Wnioski:

Filmy z canona 5D nagrane w 25p program NeoScene na sile zamienia na 29,970. Robi to "przyspieszajac", film jest krotszy po konwersji od oryginalu. To samo dzieje sie z filmikami 24p. Mozna powrocic z 29,97 do 25p mykiem z VirtualDubem gdzie mozna zmienic klatkarz a pozniej jeszcze raz zapisac plik tylko jako Direct Stream aby nie tracic na jakosci. Tak sobie mysle ze albo to jest wlasnie problem, ktory powoduje ze dzwiek sie nie kopiuje bo inaczej by sie rozjechal lub moze to wersja trial? Wszelkie inne zmienianie funkcji lacznie z deinterlace'em daja mierne wyniki wiec nie ma co kombinowac. Moze ten plugin jest tylko na Stany:( choc dokumentacaj rozpisuje sie o wszystkich klatkarzach.

Czy jest ktos kto ma zakupiona ta wtyczke i moze cos powiedziec czy takie problemy takze wystepuja? Lepiej sie upewnic zanim sie wyda te pare dolcow.

Dziwne jest jeszcze to ze podczas konwertowania pokazuje info "No audio stream found" a podczas ogladania mov'ow dziwiek jednak jest.
dany
Just Arrived

Postprzez RobinDarek » 02 Wrz 2010, 21:54

Hej

Temat dźwięku na avi rozwiązany!!!

Ja niestety zakupiłem Neoscene za te 129 dolców sądząc, że wersja trial jest uboższa o audio. Niestety pełna wersja też nie działa. Napisałem wczoraj do nich, że mam z tym problem. Odpisali " Install the latest QuickTime player, then try converting the files again. They should now have audio." Zainstalowałem najnowszą wersję QuickTime playera którą ściągnąłem ze strony http://www.apple.com/quicktime/download/ zainstalowałem, przekonwertowałem i działa. Nawet klatki się zgadzają.

Pozdrawiam
D
RobinDarek
Just Arrived

Postprzez Amadi » 02 Wrz 2010, 22:14

Szkoda że trzeba robić takie cuda, osobiście jestem zdania że quick time pod windą ma taki sens jak wmv na macu i zawsze się zapieram rękami i nogami żeby go nie instalować.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez dany » 04 Wrz 2010, 11:15

Dzieki wielkie!

Wszystko dziala:)
dany
Just Arrived

Wróć do Na PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość