na jakich zasadach można to udźwiękowić?

na jakich zasadach można to udźwiękowić?

Postprzez kozaxx » 22 Gru 2011, 13:06

witam, jak w temacie - mam do przygotowania klip promujący pewien klub muzyczny (coś jak w linku poniżej).

Nie robiłem tego wcześniej, stąd moje pytanie dla osób związanych z podobnymi tematami - mój problem polega na tym, że klip w podkładzie musi mieć jakąś znaną nutę graną na co dzień w klubie i znaną z list przebojów.
Na jakich zasadach, skąd, gdzie zatwierdzić i za ile - generalnie jak to zrobić żeby klip był w pełni zgodny z prawem a mnie nikt nie ścigał za wykorzystanie piosenki.

Klip będzie wisiał na stronie internetowej klubu. A może można jakoś przerzucić odpowiedzialność i zobowiązanie do załatwienia muzyki na właściciela klubu?

Swoją drogą, jakieś pomysły czego użyto do kolorowania tego klipu?
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: na jakich zasadach można to udźwiękowić?

Postprzez mtede » 22 Gru 2011, 17:07

Jak dla mnie klip jest za kolorowy już. Nie kolorował bym go bardziej. Za długi jest za to, trochę pod nutę montowałeś. 70% to tańczące "dupy, foczki, cycki, cycki, plastiki " wiem że to taki rodzaj klubu, ale na prawdę nie było nic innego jakiś barman robiący drinki extremalnie lub barmanka może nowe spojrzenie na klub. Takie uwagi dotyczące filmu.

Co do muzyki by było legalna ta muzyka co jest musiał byś zapłacić ze 3-4 razy więcej niż wziąłeś za cały film a i tak to może być mało. Generalnie hu***a jest z muzyką w filmie.
Możesz oszukać youtuba miksąjąc 2 kawałki muzyki jeden ciszej drugi głośniej wtedy YT nie powinien informować o tym jaka jest to muza.

Możesz spróbować coś dobrać z opcji w YT podmień muzykę wtedy nie będzie to już tak fajna nuta jak to ale może coś się uda.

Ewentualnie jamendo ale to też zapłacisz kilka tysięcy złotych i bez takiej pompy jak w tej nucie co jest.

Możesz też napisać w umowie że jesteś jedynie autorem zdjęć i montażu z muzyką oni sami muszą się martwić albo że to jest na ich odpowiedzialność. Możliwe że nic to nie da ale jest mała szanse że się możesz wybronić jak przyjedzie co do czego.

Ostatnia opcja jaka jest to jedziesz na hartkora i modlisz się by autor nie żądał kasy od klubu a oni od Ciebie .
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez peter221 » 22 Gru 2011, 17:50

też mnie ciekawi jak to w praktyce wygląda.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez maviozo » 22 Gru 2011, 18:59

Możesz oszukać youtuba miksąjąc 2 kawałki muzyki jeden ciszej drugi głośniej wtedy YT nie powinien informować o tym jaka jest to muza.

Nic to nie da, już parę lat temu to nie pomagało - ba, nawet nałożenie na muzykę sporej ilości efektów dodatkowych (odgłosów) nie przeszkodziło w zablokowaniu. Notabene większość konkurencji wrzuca na vimeo, czyżby dlatego, że tam nie blokują? 8-)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez ngc » 22 Gru 2011, 19:02

vimeo oferuje lepszą jakość niż YT.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez peter221 » 22 Gru 2011, 19:06

różne są teorie, tam nic nie jest blokowane co nie znaczy że wszystko dozwolone
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez kozaxx » 22 Gru 2011, 22:39

ten klip powyżej nie jest mój, to tylko przykład żeby było wiadomo o jaki rodzaj klipu mi chodzi, co do kolorów, to taki kolorowy z doświadczenia najbardziej działa w tym środowisku, co do tego że to same dupy itp, mnie też to nie odpowiada, no ale firma która to robi ma praktycznie wyłączność na to na bardzo dużym terenie, więc najwidoczniej tak się sprawdza, swoją drogą te same uwagi dałem osobie zamawiającej klip, jednakże jako przykład tego co zamawiający chce osiągnąć otrzymałem właśnie taki klip.

Nie chodzi mi też o oszukanie youtube (to nie jest problem) chodzi mi o to, żeby po zrobieniu 50 takich klipów nie usłyszeć pukania do drzwi z prośbą o uregulowanie np 200tys złotych kary.
O to, że autor piosenki usłyszy raczej bym się nie obawiał, bardziej o to że upomni się jakiś zaiks albo coś w ten deseń
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez peter221 » 22 Gru 2011, 22:45

dokładnie. chyba jedyne co pozostaje to wypytać jakiegoś prawnika jaki paragraf wpisać w umowę ze zleceniodawcą żeby w razie czego on się martwił o to a nie my.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez MarcinM » 23 Gru 2011, 15:50

nie bardzo rozumiem podchody typu "może nikt nie usłyszy" - to znaczy, że jak nikt się nie dowie, to można kraść? osobom prezentującym takie poglądy życzę, aby ich okradano...

z utworami które obecnie są w czołówce list przebojów raczej nie ma szans - musiałbyś zapłacić i to dużo.

możesz tak:

- wybrać jakiś utwór wykonawcę i zapytać, czy nie użyczy za darmo do reklamy lokalnego klubu (jeżeli to jest lokalny). tylko on musi mieć prawa majątkowe, a zwykle ma je wytwórnia. ale czasem zdarza się inaczej i kilka razy już tak miałem, że muzycy zgadzali się, ale zwykle były to niekomercyjne rzeczy, a nie reklamy na których ktoś zarabia.

- poszukać w bankach muzyki - za 350 złotych możesz trafić na coś ciekawego, choć zwykle nie będzie to znane.

- zlecić komuś zrobienie muzyki która będzie "podobna do...". tutaj w zależności od kompozytora zapłacisz od 500 do 20.000 złotych.

- możesz przerzucić odpowiedzialność na właściciela klubu, ale to ma krótkie nogi - kiedyś ktoś się do tego przyczepi i ZAIKS naśle wtedy też na Ciebie różne kontrole i nawet, jeżeli jesteś w 100% uczciwy, to tracisz mnóstwo czasu

- jeżeli właściciel powie Ci, że masz ukraść podkład muzyczny - wycofaj się, bo taki człowiek okradnie też Ciebie, a poza tym to zły człowiek, a ze złymi ludźmi nie warto nic robić.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości