Multicam w FCP i kilka plików

Multicam w FCP i kilka plików

Postprzez kopan » 12 Lip 2011, 04:12

Witam. Mam takie pytanko odnośnie edycji w trybie multicam w Final Cut Pro. Oglądałem tutorial, wiem jak wszystko ustawic tylko mam jeden problem jesli chodzi o pliki znajdujące sie na jednej lini. Wiadomo ze np kościól naghrany jest w plikach 12 minutowych. Czyli powiedzmy mam 5 plików na jednej lini, ktore tworzą obraz z kamery nr1. Na drugiej lini mam 5 plików ktore tworza obraz z kamery nr2. I teraz tak te pliki sie zazębiają czyli nie jest tak ze plik 1 jest dokladnie taki jak plik 1 na drugiej kamerze. Tylko powiedzmy ze przesunięcie wynosi 10 sekund. Zeby utworzyc sekwencje multicam w FCP wg tutoriali, potrzeba w moim wypadku dwa pliki, Czyli kamera 1 i kamera 2. I teraz mam problem. Bo nie mam jednego pliku z kamery 1 tylko jest on podzielony na 5 mnejszych. Czy jest jakas możliwośc zeby utworzyć sekwencje multicam z takich wlasnie plików. Czy musialbym wyeksportowac swoja jedna kamere zeby otrzymac jeden plik i to samo zrobic z druga kamera, wtedy w nowym projekcie wrzucic juz tylko te 2 nowe pliki i normalnie zrobic multicam, czy da rade jakos w programie polaczyc te 5 plikoww tak zeby byly widoczne jakos jeden. NIe chce po prostu eksportowac dwa razy tego samego materialu. Prosze o pomoc.
kopan
Member
Member

Re: Multicam w FCP i kilka plików

Postprzez kopan » 12 Lip 2011, 05:02

Ok już doszedlem do tego Trzeba stworzyc reference files, i bez renderowania program stworzy pliki. Tylko teraz mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z tym. Wszystko juz mi dziala pieknie, klikam sobie na kamere ktora ma byc aktywan w danym momencie, tylko czy np dałoby rade jakos zrobic aby przejscia miedzy kamerami byly polprzezroczyste a nie po prostu zeby byla zmiana kamery? Bo w momencie kiedy mam multicam, pozbawie sie możliwości połprzezrovczyrtsych przejsc. A chcialbym miec mozliwosc bo podczas ceremoni w kosciele, moze to byc troszke straszace ludzi. a polprzezroczyste przejsca bylyby w sam raz. Zreszta zobacze bo moe tez bedzie ok.
kopan
Member
Member

Postprzez xdcam » 12 Lip 2011, 08:02

Masz 5 plików z każdej kamery. Układasz na timeline dwa pierwsze jeden pod drugim i synchronizujesz. Najłatwiej posłuchać dźwięku, aby nie było echa. Przycinasz je tak, by zaczynały się i kończyły jednocześnie. Tak zsynchronizowane przeciągasz z timeline do binu z klipami. Obydwa zaznaczasz, klikasz prawym i wybierasz "Make multiclip". Otrzymujesz jeden klip zawierający obie kamery. Po wrzuceniu go na timeline możesz je sobie dowolnie przełączać.
Operację synchronizacji i utworzenia multiklipu musisz powtórzyć dla wszystkich pięciu par kawałków, z których składa się Twoja surówka.
Nie da się ustawić automatycznego wrzucania efektów przejść w trybie multicam. Jeśli to konieczne, należy je założyć po edycji.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez RyanCam » 12 Lip 2011, 10:02

Jabłko+T i masz przejście. Możesz zaznaczyć wszystkie pliki na timeline i wcisnąć tę kombinację i przejście jest na wszystkich. Niestety w multicamie jest tylko opcja cut.

Pluraleyes ładnie synchronizuje i robi automatycznie multicam. Działam w ten sposób od dawna i się sprawdza, nie ma potrzeby ręcznie się bawić w synchro, zwłaszcza że mam z kościoła zawsze dużo plików - nie nagrywam longiem przez 12 minut...

Nie bardzo rozumiem co dają w tym przypadku referencje. To plik, który nie zawiera danych A/V tylko referencje do źródła. Zajmuje znacznie mniej miejsca, a zachowuje się dokładnie tak samo jak plik video. W dalszym ciągu nie spowoduje to utworzenie multicama z kilku plików z dziurą pomiędzy, albo o czymś nie wiem. Oczywiście taka możliwość istnieje - pluraleyes tworzy takie pliki multi, ale jak je zrobić samemu w fcp to nie mam pojęcia... w sumie nie miałem takiej potrzeby.

Można to rozwiązać na około - robimy synchro na timeline - na jednej ścieżce dana kamera. W dziury nawet nic nie musimy wstawiać. In/Out i eksport pojedynczej ścieżki (każda ścieżka to dana kamera) oczywiście jako referencja a nie klip video. Takie klipy wrzucamy do bina i make multiclip... Trochę naokoło, ale działa i robi się bardzo szybko.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez kopan » 12 Lip 2011, 12:09

Wszystko ladnie tylko tak jak pisalem moje pliki nie sa takie same jesli chodzi o dlugosc. Czyli np plik z kamery 2 jest tak dlugi jak np dwa pliki z kamery 1 wiec nie moge sobie tego robic parami. Stad znalazlem plik do tutorialu jak zrobic reference file. Wtedy gdy mam juz wszystko zsynchronizowane, tworze reference file z calej lini z kamery 1 i to samo z kamery 2. Wtedy wrzucam takie nowy plik na timeline 1 a usuwam kilka poprzednich. Po to sa wlasnie reference file.
kopan
Member
Member

Postprzez xdcam » 12 Lip 2011, 20:10

kopan napisał(a):plik z kamery 2 jest tak dlugi jak np dwa pliki z kamery 1 wiec nie moge sobie tego robic parami.

Robisz pierwszy multiklip: pierwszy klip z kamery 1 i pierwsza część pierwszego klipu z kamery 2. Robisz drugi multiklip: drugi klip z kamery 1 i druga część pierwszego klipu z kamery 2. :D
Tak więc gra muzyka. :D
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości