przez RyanCam » 12 Lip 2011, 10:02
Jabłko+T i masz przejście. Możesz zaznaczyć wszystkie pliki na timeline i wcisnąć tę kombinację i przejście jest na wszystkich. Niestety w multicamie jest tylko opcja cut.
Pluraleyes ładnie synchronizuje i robi automatycznie multicam. Działam w ten sposób od dawna i się sprawdza, nie ma potrzeby ręcznie się bawić w synchro, zwłaszcza że mam z kościoła zawsze dużo plików - nie nagrywam longiem przez 12 minut...
Nie bardzo rozumiem co dają w tym przypadku referencje. To plik, który nie zawiera danych A/V tylko referencje do źródła. Zajmuje znacznie mniej miejsca, a zachowuje się dokładnie tak samo jak plik video. W dalszym ciągu nie spowoduje to utworzenie multicama z kilku plików z dziurą pomiędzy, albo o czymś nie wiem. Oczywiście taka możliwość istnieje - pluraleyes tworzy takie pliki multi, ale jak je zrobić samemu w fcp to nie mam pojęcia... w sumie nie miałem takiej potrzeby.
Można to rozwiązać na około - robimy synchro na timeline - na jednej ścieżce dana kamera. W dziury nawet nic nie musimy wstawiać. In/Out i eksport pojedynczej ścieżki (każda ścieżka to dana kamera) oczywiście jako referencja a nie klip video. Takie klipy wrzucamy do bina i make multiclip... Trochę naokoło, ale działa i robi się bardzo szybko.