Monitor poglądowy - tania alternatywa

Monitory poglądowe, viewfindery, itp.

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez shd » 12 Mar 2011, 19:42

greg napisał(a):Nie widzę sensu płacenia takich pieniędzy za oryginalne. Różnica w cenie 4-5 krotna, a walory eksploatacyjne pewnie 20% lepsze niż dobre zamienniki. Wolę 5 zamienników niż jeden oryginał, bo i backup lepszy i moja mobilność liczona w godzinach wzrasta drastycznie a pieniądze te same......


Tez sie z tym faktem zgadzam. Ten NP-FM90 zamiennik z Eltec'a tez jest niczego sobie - zreszta do Canon'a tez tam kupuje akumulatorki bo firma calkiem przyzwoita.

A jesli chodzi o cale nieporozumienie z HD-SDI, to nam (mi i j_szczyglowi) chodzi o to, ze wersja HD-SDI kosztuje ok. 3 tysi zamiast ok. 1 tysia... przynajmniej tak jest w newayach i w liliputach mysle ze podobnie. Te fotki ktore pokazales nie maja SDI IN/OUT - zweryfikuj:

Image

A tak w ogole to fajny zestawik masz tam na stanie :)

EDIT:

A tak w ogole to zazdroszcze z tymi celnymi procedurami w Anglii:) Gdzie siedzisz? Londyn moze?
http://royal-pictures.pl - Studio filmowe ROYAL PICTURES
Awatar użytkownika Prince of VDSLR
shd
Prince of VDSLR
 
Posty: 647
Rejestracja: 30 Paź 2010, 18:15
Miejscowość: Szczecin

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez greg » 12 Mar 2011, 19:50

shd napisał(a):
A jesli chodzi o cale nieporozumienie z HD-SDI, to nam (mi i j_szczyglowi) chodzi o to, ze wersja HD-SDI kosztuje ok. 3 tysi zamiast ok. 1 tysia... przynajmniej tak jest w newayach i w liliputach mysle ze podobnie. Te fotki ktore pokazales nie maja SDI IN/OUT - zweryfikuj:

Image

A tak w ogole to fajny zestawik masz tam na stanie :)


Weryfikuje:

Zakupiony przeze mnie monitor MA HD-SD* (patrz edit) ! Co jest nawet podane na opakowaniu

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!EDIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZWRACAM HONOR - opakowanie zastępcze!! zatem po obejrzeniu dokładnym monitora - ten egzemplarz nie posiada HD-SDI choć i opakowanie i instrukcja o tym mówią.


Image

Uploaded with ImageShack.us



a że fajny zestaw? ;) taki tam zwierzyniec mój :) ale dzięki.
Ostatnio edytowany przez greg, 12 Mar 2011, 22:06, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika Moderator
greg
Moderator
 
Posty: 2649
Rejestracja: 15 Gru 2010, 16:49
Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez greg » 12 Mar 2011, 19:53

shd napisał(a):EDIT:

A tak w ogole to zazdroszcze z tymi celnymi procedurami w Anglii:) Gdzie siedzisz? Londyn moze?


Łatwość życia i niekomplikowanie życia procedurami to jeden z powodów mojego wyjazdu:) Nie nie Londyn...... Wolverhampton, ale Londyn to częste miejsce naszej pracy


EDIT:

A propos całego mojego zwierzyńca to można sobie sprawdzić chyba w miare aktualny i kompletny kit na stronie http://www.fiftysevenstudio.com w zakładce KIT z chęcią (w miarę wolnego czasu) mogę wykonać jakiś test elementów mojego zwierzyńca, czy odpowiedzieć na jakieś pytania zainteresowanych zakupem podobnego sprzętu.
Awatar użytkownika Moderator
greg
Moderator
 
Posty: 2649
Rejestracja: 15 Gru 2010, 16:49
Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez shd » 12 Mar 2011, 22:59

No wlasnie odnosnie tego hd-sdi cos mi nie pasowalo to ze brakuje dwoch gniazd na gorze i ze tak niska cena... btw: ja neway'a tez dostalem w pudelku zupelnie innym niz monitor... moj to niby dotykowy z kolei przynajmniej z pudelka :D

A odnosnie Londynu to moze orientujesz sie czy jest tam jakis dobry sklepik gdzie mozna w miare niedrogo kupic uzywane szkielka? Bo z tego co wiem to mozna dostac taniej niz tu w Polszczy a ze czasem korzystam z uslug Ryanaira to bym moze sie polakomil przy okazji wizyty w Primarku :D
http://royal-pictures.pl - Studio filmowe ROYAL PICTURES
Awatar użytkownika Prince of VDSLR
shd
Prince of VDSLR
 
Posty: 647
Rejestracja: 30 Paź 2010, 18:15
Miejscowość: Szczecin

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez greg » 12 Mar 2011, 23:17

shd napisał(a):No wlasnie odnosnie tego hd-sdi cos mi nie pasowalo to ze brakuje dwoch gniazd na gorze i ze tak niska cena... btw: ja neway'a tez dostalem w pudelku zupelnie innym niz monitor... moj to niby dotykowy z kolei przynajmniej z pudelka :D

A odnosnie Londynu to moze orientujesz sie czy jest tam jakis dobry sklepik gdzie mozna w miare niedrogo kupic uzywane szkielka? Bo z tego co wiem to mozna dostac taniej niz tu w Polszczy a ze czasem korzystam z uslug Ryanaira to bym moze sie polakomil przy okazji wizyty w Primarku :D


No nie bardzo się orientuje :) najlepsze okazje łapie się na tak zwanych car boot'ach - pchlich targach, to co można tam wyczesać (i za jaką kasę) bywa niesamowite. Ja najczęściej jednak kupuje w ebayu, amazonie lub po prostu wyszukuje. Mam kilka dobrych sklepów internetowych które zaopatrują branże filmową. Niestety rzeczy, których zwykle szukam nie znajduje się w pierwszym lepszym sklepiku, czy nawet większym sklepie.

Wracając jednak do Lilliputa ostatnio okazało się że centrala Lilliputa na Europę znajduje się dokładnie 800 metrów od mojego domu:)

A fakt, że często warto polecieć nawet do USA by poprzywozić sobie graty.... Koszt biletu potrafi zmieścić się z nawiązką w różnicy cenowej......


A u nas na wyspach nawet cukier tańszy ;)
Awatar użytkownika Moderator
greg
Moderator
 
Posty: 2649
Rejestracja: 15 Gru 2010, 16:49
Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez shd » 12 Mar 2011, 23:34

greg napisał(a):A fakt, że często warto polecieć nawet do USA by poprzywozić sobie graty.... Koszt biletu potrafi zmieścić się z nawiązką w różnicy cenowej......


Heh no do mnie wlasnie niedlugo leci Zoom H4N ze stanow... kolega niedlugo wraca i recorder juz na mnie czeka w jego bagazu podrecznym :D Roznica cenowa to ok. 440zl mojego zysku:) A ze warto sie wybrac do USA to inna sprawa... ostatnio byly bilety w dwie strony do NY po 1400 zl jakos... :D
http://royal-pictures.pl - Studio filmowe ROYAL PICTURES
Awatar użytkownika Prince of VDSLR
shd
Prince of VDSLR
 
Posty: 647
Rejestracja: 30 Paź 2010, 18:15
Miejscowość: Szczecin

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez czasami » 03 Maj 2011, 09:14

co do tematu, taniej alternatywy

a może takie coś? http://allegro.pl/nowosc-canva-hd-9-hdm ... 1082.html#
W temacie monitorów nic nie wiem, niech ktoś coś napisze co się zna, czy nadawałoby się...
Awatar użytkownika Junior Member
czasami
Junior Member
 
Posty: 62
Rejestracja: 10 Kwi 2011, 17:52

Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez greg » 03 Maj 2011, 09:24

czasami napisał(a):co do tematu, taniej alternatywy

a może takie coś? http://allegro.pl/nowosc-canva-hd-9-hdm ... 1082.html#
W temacie monitorów nic nie wiem, niech ktoś coś napisze co się zna, czy nadawałoby się...

Nadawalby sie jak kazdy inny w tej cenie. Warto zwrocic uwage Ze HDMI jest tylko out, wiec nie podepniesz swojego aparatu poprzez HDMI.

Dostaniesz to za co zaplacisz tak generalnie. Kadr na pewno bedziesz mogl trzymac za pomoca tego monitora, co do ostrosci, to smiem twierdzic, Ze bardziej utrudni, niz pomoze (choc nie jest to poparte testami tego modelu). No I kwestia zasilania... Trzeba by cos stworzyc do pracy tam gdzie nie ma pradu;)
Awatar użytkownika Moderator
greg
Moderator
 
Posty: 2649
Rejestracja: 15 Gru 2010, 16:49
Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez Fafniak » 08 Paź 2011, 18:32

LCD Lilliput 569GL
Interesuje mnie czy ktoś używa tego monitora. Podobno ma tryb 5d który niweluje opóźnienie przy nagrywaniu.
Ma pokrętła jasnosci i kontrastu
Chciałbym go używać na rigu
I pytanie pomocnicze ;)
Czy w tak niewielkiej odległości od głowy/oczu jest sens pakowania się w 7 calowy dużo droższy monitor:

http://www.studyjne.com/index.php?page= ... t&Itemid=1
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,canon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika Prince of VDSLR
Fafniak
Prince of VDSLR
 
Posty: 689
Rejestracja: 08 Wrz 2011, 16:15

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez j_szczygiel » 10 Paź 2011, 10:32

Fafnika - może test Tomka Wolskiego będzie pomocny http://thoo.cal.pl/lilliput-569gl/ :) Tryb dedykowany do 5d nie tylko powoduje brak opóźnienia ale umożliwia również wyświetlanie obrazu na całej matrycy.
W przypadku używania w niedużej odległości (np. na wspomnianym rigu) monitor o przekątnej 7" może okazać się zbyt duży do ogarnięcia wzrokiem, jest też trochę mniej poręczny z uwagi na wymiary. 5" natomiast może być zbyt mały do kranu, steadycama itp.
:: www.studyjne.com - profesjonalne akcesoria video-DSLR, monitory podglądowe Lilliput.
:: www.edelkrone.pl - slidery, follow focus, systemy stabilizacji ruchów, akcesoria do kamer i DSLR.
Awatar użytkownika Member
j_szczygiel
Member
 
Posty: 97
Rejestracja: 22 Kwi 2010, 15:48
Miejscowość: Kraków

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez Mafox__ » 10 Paź 2011, 23:18

Greg: Jakiego używasz riga , który prezentujesz na poniższych zdjęciach ?
[quote="greg"]

Najwygodniejsze dla mnie ustawienie "statywowe"
Image

tutaj teraz opcja przy zastosowaniu naramiennym:
Image

Uploaded with ImageShack.us

opcja "telewizyjna" ;P)

Image

Uploaded with ImageShack.us
mafoxvision.pl
Awatar użytkownika King of DSLR
Mafox__
King of DSLR
 
Posty: 1632
Rejestracja: 30 Wrz 2011, 18:47
Miejscowość: Kraków

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez greg » 10 Paź 2011, 23:35

z czesci, ktore posiadam spokojnie moglbym poskladac 3-4 rozne rigi (jednoczesnie) :) zatem bardzo ciezko odpowiedziec na to pytanie.

nie jest to konkretny model, konkretnej firmy.

P.S. na zdjeciach ktore przypomniales jest indyjska konstrukcja wraz z fragmentem klatki plus ff shoot35 i lilliput na 11 calowym ramieniu.




A tutaj wersja "filmowa" w trakcie pracy :)

Screen shot 2011-08-30 at 20.49.34.png
Screen shot 2011-08-30 at 20.49.34.png (100.59 KiB) Obejrzany 405 razy




wersja deszczowa :)

Screen shot 2011-10-11 at 09.35.07.png
Screen shot 2011-10-11 at 09.35.07.png (112.05 KiB) Obejrzany 388 razy
Awatar użytkownika Moderator
greg
Moderator
 
Posty: 2649
Rejestracja: 15 Gru 2010, 16:49
Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Monitor poglądowy - tania alternatywa

Postprzez Mafox__ » 11 Paź 2011, 18:37

to w takim razie odpowiedz , czy gini rig to dobry wybór :)
mafoxvision.pl
Awatar użytkownika King of DSLR
Mafox__
King of DSLR
 
Posty: 1632
Rejestracja: 30 Wrz 2011, 18:47
Miejscowość: Kraków

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości