Modernizacja komputera pod Vegasa

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Modernizacja komputera pod Vegasa

Postprzez maviozo » 25 Gru 2011, 20:57

Obecnie posiadam kompa:
Intel Xeon X3430 3GHz
4GB ramu
GF 9800GT

Podgląd materiału i praca na nim (avchd jak i movy z canona) chodzą dla mnie wystarczająco, render do DVD również. Niestety schody pojawiają się przy renderowaniu do czegoś lepszego. Raczej na pewno warto dokupić ze 4GB ramu (muszę w ogóle zajrzeć do budy, czy mam tam wolne sloty, ale powinny być).
Co Waszym zdaniem się opłaca wymienić? Czy na przykład inwestować w nową płytę główną + proc (płyta główna też raczej nie ssie, ale nie pamiętam co tam siedzi :) ) a może zamiast tego, kupić wydajniejszą grafikę, bo Vegas PONOĆ wspiera CUDA i/lub GPU. Na ile jednak warto się tym kierować? Czy faktycznie będzie to użyteczne?

Tak jak mówię, głównie zależy mi na skróceniu czasu renderowania (main-concept mp4, 442 mxf, sony avchd dla bluray, mpeg2 bluray), niekoniecznie zaś na samej wydajności pracy (aczkolwiek wiadomo, że im płynniej, tym lepiej;)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Re: Modernizacja komputera pod Vegasa

Postprzez kamel987 » 26 Gru 2011, 14:53

Ja sie podlaczam po pytanie ;) chociaz zapytam o wieksze podstawy rowniez: o czym decyduje grafa a o czym ram? Bo mam slaba grafe chociaz 8gb ramu i 4 rdzenie po 3,2 i mi podglad chodzi ladnie, chyba za naloze jakies efekty,mbl i warstwy to wtedy juz lekka zacinka
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez eksu » 07 Sty 2012, 10:48

Ja w sumie też przymierzam się do kupna jakiegoś stacjonarnego mocarza jednak przeglądajać to forum, dowiedzialem sie ze trzeba wydać jakieś 5 tyś zł co zdecydowanie przewyzsza moj budzet.

Znalazlem coÅ› takiego,

AMD 4 Cores - VIST - AMD 4 Cores

MEGAWYDAJNY ZESTAW KOMPUTEROWY

JUÅ» DZIÅš ZAGRASZ W NAJNOWSZE GRY,

OBEJRZYSZ FILMY 3D ORAZ HD

oparty na megawydajnym procesorze AMD FX X4 4100 Black Edition - 4 rdzenie po 3,8 Ghz TURBO - super OC,
odblokowany mnożnik, 12MB pamięci cache

z bardzo mocnÄ… grafikÄ… GeForce GT520 2GB DDR3 CUDA DX 11

aż 8GB pamięci operacyjnej DDR3, dysk twardy 1000GB i nagrywarka DVD

całość w atrakcyjnej, markowej obudowie N91 z kolorowym wyświetlaczem LCD z zasilaczem 500W Silent 120mm.

Czy to pozwoli mi na obróbkę surowych plików .mov bez wiekszęgo sciania się?
eksu
New Member
New Member

Postprzez maviozo » 07 Sty 2012, 12:45

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "obróbkę surowych plików .mov". Jeżeli jest to posklejanie z kawałków, korekcja kolorów i ewentualnie jakieś inne drobne efekty, to wystarczy (taki komp jak mam w [1] do tego wystarcza, w 1080p).
Ale jak dorzucisz wymagające efekty, to tak naprawdę każdy, nawet najmocniejszy komp, może zmulić.

BTW. Temat wciąż aktualny :)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez eksu » 07 Sty 2012, 17:49

Tak tak, mowie tylko o lekkiej korekcji barwy itd, bez żadnych flar itp.
eksu
New Member
New Member

Postprzez s1ntex » 08 Sty 2012, 13:07

Ile masz pieniędzy do przeznaczenia?
s1ntex
New Member
New Member

Postprzez Przemek » 08 Sty 2012, 13:23

eksu, a czy nie lepiej złożyć samemu pc do montażu z góry ustalając ile ma się do wydania ? i na różnych serwisach PC poszukać części do komputera jak najmocniejsze ale zeby się zmieściły w twoim budżecie na komputer. Kupując gotowca płacisz chińczykowi za to,że go do obudowy włożył co zajmuje jakieś 10 min dla przeciętnego polaka a dla chińczyka jakieś 3minuty(może nawet mniej)
jezeli masz już obudowę to po co drugą kupować ? masz dysk ? to po co kupować dysk pod system ? kup dysk pod media i już pare setek odchodzi..
Złóż samemu.Pozdro
Przemek
Pro Member
Pro Member

Postprzez ngc » 08 Sty 2012, 14:12

Nie wiem czy mam aktualną wiedzę, ale karta graficzna (przynajmniej bez użycia CUDA w Adobe) ma najmniejsze znaczenie przy pracy nad projektem, chyba że to matrox (moim zdaniem cena zupełnie nie adekwatna do jakości, ale weselnicy kochają tą kartę :))
To co się liczy to ilość RAM (operacje muszą być gdzieś przechowywane, po przejściu z 6GB na 12 GB Ramu zauważyłem istotną różnicę w pracy) i mocny procesor.
Potem jest kwestia dysku twardego (SSD dla plików wykonawczych programu do montażu znacznie przyspieszy pracę dostępu do aplikacji, surówkę można trzymać na drugim dysku SATA, render powinien iść na trzeci dysk). Koleżanka z pracy zadzwoniła kiedyś do mnie i pytała dlaczego komp jej muli przy *.movach, po nitce do kłębka doszliśmy do tego że całą surówkę ma na... dysku przenośnym podłączonym pod USB :) To gdyby ktoś myślał że można tak robić.
To co powyżej dotyczy pracy nad projektem, jeśli chodzi o render to Adobe wspiera technologię CUDA wykorzystywaną w kartach graficznych Nvidii, z tymże nie trzeba wydawać kilku tysięcy na kartę Quadro bo zwykly GTX260 znacznie przyspieszy pracę przy renderze. Po prostu GPU przejmuje pracę CPU i render potrafi iść 6x szybciej. Nie wiem jak to jest w Vegasie. I nie wspomaga to zwykłej pracy nad projektem, tylko samo renderowanie do pliku.

Reasumując: 12GB lub więcej RAMU (jest narawdę bardzo tani), dobry procesor, szybki dysk twardy, system i pliki programu do montażu na SSD, jeśli praca w środowisku Adobe to Geforce z conajmniej 1GB.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez eksu » 08 Sty 2012, 15:16

Przemek napisał(a):eksu, a czy nie lepiej złożyć samemu pc do montażu z góry ustalając ile ma się do wydania ? i na różnych serwisach PC poszukać części do komputera jak najmocniejsze ale zeby się zmieściły w twoim budżecie na komputer. Kupując gotowca płacisz chińczykowi za to,że go do obudowy włożył co zajmuje jakieś 10 min dla przeciętnego polaka a dla chińczyka jakieś 3minuty(może nawet mniej)
jezeli masz już obudowę to po co drugą kupować ? masz dysk ? to po co kupować dysk pod system ? kup dysk pod media i już pare setek odchodzi..
Złóż samemu.Pozdro

Oczywiscie, ze lepiej samemu. Narazie patrzę na oferty a mam do przeznaczenia jakieś 2 tyś zł. Moze więcej. Jestem tylko ciekaw co jest polecane w tych okolicach. Ogólnie, priorytet dla mnie to 8gb ram'u lub wiecej i dobra karta graficzna. Mysle, ze obudowa by sie znalazla. Nie wiem tylko jak z zasilaczem itd bo dawca ma jakieś 7lat.
eksu
New Member
New Member

Postprzez Zwierzak » 09 Sty 2012, 11:14

eksu napisał(a):AMD 4 Cores - VIST - AMD 4 Cores
MEGAWYDAJNY ZESTAW KOMPUTEROWY
JUÅ» DZIÅš ZAGRASZ W NAJNOWSZE GRY,
OBEJRZYSZ FILMY 3D ORAZ HD
oparty na megawydajnym procesorze AMD FX X4 4100 Black Edition - 4 rdzenie po 3,8 Ghz TURBO - super OC,
odblokowany mnożnik, 12MB pamięci cache
z bardzo mocnÄ… grafikÄ… GeForce GT520 2GB DDR3 CUDA DX 11
aż 8GB pamięci operacyjnej DDR3, dysk twardy 1000GB i nagrywarka DVD
całość w atrakcyjnej, markowej obudowie N91 z kolorowym wyświetlaczem LCD z zasilaczem 500W Silent 120mm.

Czy to pozwoli mi na obróbkę surowych plików .mov bez wiekszęgo sciania się?

Pod żadnym pozorem tego nie kupuj. Co to za grafika ? Nadaje się do marketowych komputerów, gdy chcesz układać pasjansa. Zasilacz ? Noname.

Napisz co posiadasz, jaki masz budżet, wtedy można doradzić. Gotowe "mega" zestawy z Allegro omijaj.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości