Modernizacja komputera pod Vegasa

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Re: Modernizacja komputera pod Vegasa

Postprzez eksu » 11 Sty 2012, 20:28

Odniesiesz sie do mojego poprzedniego postu? : >
eksu
New Member
New Member

Postprzez Zwierzak » 11 Sty 2012, 23:04

Pamięć: DDR3 jest tańszy niż DDR2. Dla przykładu nową pamięć 2x4GB DDR3 dostaniemy od 180 zł, nowa pamięć 2x4GB DDR2 ok 400 zł i ciężko dostać
Procesor: Trzeba brać pod uwagę, że Q6600 cieszy się powodzeniem ze względu na podkręcanie, więc kupując używany możemy mieć potem problemy (nie mamy pewności czy miał dobre chłodzenie itd).
Q6600 - 400 zł (używany), i5-2500 800 zł (nowy), ale możliwość wymiany na np. i7 (1200 zł). W ekonomicznej wersji brałbym pod uwagę procesory AMD (walczą cenowo z Intelem, bo wydajnością nie dają rady)
Płyta główna: co to jest dobra jakość ? Wybrać odpowiedni chipset (zależnie czy planujemy OC czy nie), odpowiednią ilość złącz, nie ma co inwestować w "wypaśne modele" z BT i innymi niepotrzebnymi śmieciami.
Dyski: są droższe niż podajesz - 320 GB to jakieś 150 zł sztuka (używany). Wolałbym wydać 500 zł za dysk 1TB np. Samsung F3 (będzie szybszy i z gwarancją).
Wybór jest ogromny. Z moją polityką zakupu PC też nie trzeba się zgadzać. Jednak wolę nowe nawet trochę drożej i mam spokój bo jest gwarancja na 2 lata.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez BartekLecki » 12 Sty 2012, 00:45

Zwierzak napisał(a):Pamięć: DDR3 jest tańszy niż DDR2. Dla przykładu nową pamięć 2x4GB DDR3 dostaniemy od 180 zł, nowa pamięć 2x4GB DDR2 ok 400 zł i ciężko dostać
Procesor: Trzeba brać pod uwagę, że Q6600 cieszy się powodzeniem ze względu na podkręcanie, więc kupując używany możemy mieć potem problemy (nie mamy pewności czy miał dobre chłodzenie itd).
Q6600 - 400 zł (używany), i5-2500 800 zł (nowy), ale możliwość wymiany na np. i7 (1200 zł). W ekonomicznej wersji brałbym pod uwagę procesory AMD (walczą cenowo z Intelem, bo wydajnością nie dają rady)
Płyta główna: co to jest dobra jakość ? Wybrać odpowiedni chipset (zależnie czy planujemy OC czy nie), odpowiednią ilość złącz, nie ma co inwestować w "wypaśne modele" z BT i innymi niepotrzebnymi śmieciami.
Dyski: są droższe niż podajesz - 320 GB to jakieś 150 zł sztuka (używany). Wolałbym wydać 500 zł za dysk 1TB np. Samsung F3 (będzie szybszy i z gwarancją).
Wybór jest ogromny. Z moją polityką zakupu PC też nie trzeba się zgadzać. Jednak wolę nowe nawet trochę drożej i mam spokój bo jest gwarancja na 2 lata.

Dyskusja widzę zaczyna wchodzić na wysokie obroty ;)
Słuchaj możemy się wymieniać argumentami, ale może łatwiej przedstawić jakąś zgrubna alternatywę dla kolegi? Oczywiście mogę się mylić i przeszacowywać koszt sprzętu i3/i5/i7, więc jestem ciekaw rezultatu :)

Zwróć uwagę, że mówimy o sprzęcie używanym, RAM ma często i tak dożywotnią gwarancję, nie jest to awaryjny element.
Oczywiście DDR3 mają swoje zalety, to nie zaprzeczalne.

Dobra jakość? hmm... zgodzisz się chyba ze mną, że dany producent produkuje MB w różnych przedziałach i co bezpośrednio przekłada się na staranność projektu (np. wielosekcyjne zasilanie), stabilność pracy, użyte komponenty (np. porządne kondensatory low esr) itd. To takie detale wpływają cholernie na czas życia.
Płyta P5W kiedyś kosztowała swoje i była jedną z najlepszych jaką można było kupić. Dziś jest to technologia starsza, ale nie przestarzała IMO, a ogólna bezkompromisowa jakość wykonania pozostała. I nie chodzi mi o bajery typu BT, raczej "bajery" typu RAID ;)
Jestem przekonany, że posłuży mi bezawaryjnie jeszcze kilka dobrych lat.

Q6600 - jednak 300zł - da się ;)
Do AMD się nie odniosę bo nie używałem nigdy.

Dyski kosztują ile kosztują i jaki by tu komputer nie kupić potrzebny jest dysk. Nie, dwa dyski!
Co najmniej. Co z tego, że będziesz miał i5 jak wąskim gardłem będzie dysk ;) IMO, RAID 0 to minimum.
Jak mawiał Mr. Miyagi: wybór sprzętu komputerowego wymaga zbalansowanego podejścia 8-)

A jak efekty? Jak śmiga vegas? Da radę obrobic surówkę .mov bez konwersji?

Nie montuje się bezpośrednio w .mov, tylko konwertuje się do kodeka pośredniego

Vegas'a nie używam na tym sprzęcie, a Premiere chodzi bardzo przyzwoicie.

Na jaki sprzęt byś się nie zdecydował, C2Q czy i5, IMO trzy najważniejsze sprawy to:
1) SSD na system
2) GAID 0 na resztÄ™
3) maks. dużżoooo RAMu
Myślę, że nie będziesz wtedy zawiedziony.
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez Zwierzak » 12 Sty 2012, 01:57

Proponuję Intel ze skromnym procesorem (i zapasem na przyszłość) i jeden dysk, a w przyszłości jak spadną ceny dysków po powodzi to kupić drugi. Pamięć ma gwarancję dożywotnią tzn do zakończenia produkcji danego modelu, więc nie tak długo. SSD daje nam większy komfort pracy, ale nie ma wpływu na render, bo to nie zapis/odczyt na dysku jest gardłem ale najczęściej moc obliczeniowa.
RAID jest w każdej płycie głównej, ale nie jest to profesjonalny kontroler. Taki kontroler kosztuje więcej niż płyta. Mimo to wszyscy korzystają z RAIDa wbudowanego w płycie i wszystkim działa dobrze.
Na pewnym portalu o tematyce PC założyłem temat komputera do obróbki. Co otrzymałem ? Jeden spec stwierdził, że bez dwuprocesorowej płyty głównej nie ma co budować komputera. Mimo że mam tylko jeden proc, nie narzekam :)

Moja propozycja:
GIGABYTE GA-Z68P-DS3 Z68 365 zł
Intel Core i5-2500k 3,3 GHz 6MB 899 zł
Corsair CX500 V2 CMPSU-500CXV2EU 500W 259 zł
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel 185 zł
Samsung 640GB 16MB HD642JJ sATA-2 309 zł
2017 zł, ceny ze sklepu proline
Później dokupić mocniejszą grafikę, drugi dysk, ram.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez eksu » 12 Sty 2012, 23:06

Niezły zestaw zwierzak ale chyba nie umieściłeś w nim karty graficznej. Chyba, ze miałeś na myśli ta zintegrowaną. Wolałbym jednak mocna karte.
eksu
New Member
New Member

Postprzez Zwierzak » 13 Sty 2012, 11:09

To tylko propozycja. Tak, miałem na myśli na początek kartę zintegrowaną. Pytania jak mocną ? To już kwestia dołożenia $ lub też wymiany np. procesora na tańszy.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez marmix » 12 Mar 2012, 13:16

Witam oto nowy zestaw jaki proponuję każdemu kto zajmuje się video zawodowo.
Procesor Intel Core i7-3930K Extreme /3.2GHz,2011/
Płyta Asus P9X79 Pro /intel X79, LGA2011/
Pamięć 16GB Kingston po 4w kostce
Dysk systemowy SSD 2.5" Samsung SSD830 128GB (520MB/160MB/s)
Dysk na śmieci HDD WD Black 1 TB 64MB cache SATA600
Dysk roboczy OCZ Revo3 X2 PCIE 240GB 1,5GB/s 230k IOPs
Zasilacz Corsair 850W
Wentylator Noctua NH-D14
Bagrywarka BD-RW LG
Grafika GTX 580 MSI
Program do edycji SV 11.
Powiem tak istny bolid.Praca z materiały czy z lustrzanki czy z kamery jest przyjemniejsza niż kiedykolwiek z DV.
Czasy renderingu wkońcu są takie jakbym sobie tego życzył.
Jeżeli ktoś nie chce się męczyć to polecam właśnie taki zestaw.
Sam vegas 11 w stosunku do 10ki jest dużo szybszy czego ku mojemu zdziwieniu nikt tu nie napisał a różnica jest potężna.
Jest to zwiÄ…zane z lepszym wykorzystaniem GPU.
Nigdy nie wróce do pracy na konwencjonalnym dysku czy raid 0.
Awatar użytkownika
marmix
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Danzig

Postprzez BartekLecki » 12 Mar 2012, 18:28

Wszystko fajnie, tylko nie jest to sprzęt "do 2k pln" ;)
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez marmix » 12 Mar 2012, 19:21

Za 2tys to można kupić UPSa a nie komputer :D
Awatar użytkownika
marmix
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Danzig

Poprzednia

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości