modernizacja komputera od czego zacząć

jaki komputer, karta, procesor, itp...

modernizacja komputera od czego zacząć

Postprzez maciek8791 » 16 Maj 2011, 23:55

Witam, posiadam aktualnie intel quad core, płyte gigabyte ds3, 4GB RAM oraz grafikę 8800gt, dysk samsung f3.

Mam pytanie - czy przy takim configu w ogóle da się bez konwersji obrabiać "surowe" pliki canona w sofcie takim jak sony vegas lub adobe premiere?
Wiem, że ten soft obsługuje już wsparcie kart graficznych. Czy to wystarczy?

Jeśli nie, to od czego zacząć - z tego co wyczytałem to furorę robia dyski SSD. Taki dysk pojemnośc ok. 60gb vertex 2 ma dwukrotnie lepsze parametry niż mój samsung, cena ok 600 zł. Czy taki myk z dyskiem wystarczy, żeby soft uciągnął materiały canona czy jednak muszę pchać się w i7, więcej ramu i nowa płyta?
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Re: modernizacja komputera od czego zacząć

Postprzez y4k » 17 Maj 2011, 10:11

To wszystko już było wcześniej. Warto sobie poszukać a dowiesz się szybciej i więcej niż ktoś Ci tutaj będzie po jednym poście odpisywać.
Awatar użytkownika
y4k
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez maczek » 17 Maj 2011, 12:24

maciek8791 napisał(a):Witam, posiadam aktualnie intel quad core, płyte gigabyte ds3, 4GB RAM oraz grafikę 8800gt, dysk samsung f3.

Mam pytanie - czy przy takim configu w ogóle da się bez konwersji obrabiać "surowe" pliki canona w sofcie takim jak sony vegas lub adobe premiere?
Wiem, że ten soft obsługuje już wsparcie kart graficznych. Czy to wystarczy?

Jeśli nie, to od czego zacząć - z tego co wyczytałem to furorę robia dyski SSD. Taki dysk pojemnośc ok. 60gb vertex 2 ma dwukrotnie lepsze parametry niż mój samsung, cena ok 600 zł. Czy taki myk z dyskiem wystarczy, żeby soft uciągnął materiały canona czy jednak muszę pchać się w i7, więcej ramu i nowa płyta?

Myk z dyskiem nie wystarczy. SSD są wydajniejsze od HDD przy losowym dostępie do małych plików więc warto na nich stawiać system operacyjny. Natomiast przy obróbce video nie ma zauważalnych różnic w prędkości w porównaniu np. do Samsunga F3. Ja bym dołożył 4 albo 8GB ramu i zmienił kartę graficzną np. na GTX 470. Powinieneś poczuć różnicę. A jak wciąż będzie Ci mało to zainwestuj w i7.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Amadi » 17 Maj 2011, 12:35

Zacznij od dowalenia ramu do 8 GB i jakiegokolwiek drugiego dysku (choćby pożyczonego do testów) żeby system był na jednym a materiały do pracy na drugim. Jak nie pomoże to wtedy trzeba będzie zacząć kombinować.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez maciek8791 » 17 Maj 2011, 15:32

to żeście mnie zaskoczyli zupełnie, bo patrząc jak dyski mielą przy przeliczaniu myślałem, że dysk to number one w montażu. W takim razie zamiast ssd pomysle nad i7+płyta+ram
Mam teraz 3 dyski, dwa razy seagate baracude i 1 x samsung f3. Myslicie, zeby system wgrac na ten wolniejszy, czy ten szybszy?

pozdrawiam
Maciej
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Postprzez maczek » 17 Maj 2011, 16:07

System postaw na szybszym dysku. Jeśli chodzi o video 1080p to np. Canon 5D MK2 zapisuje z bitratem ok. 40Mbps (ok. 5MB/s). Obecnie produkowane dyski SATA mają prędkości co najmniej 300Mbps (ok. 38MB/s), więc powinno Ci spokojnie wystarczyć.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez hubiii » 18 Maj 2011, 12:21

co ty piszesz...? 38 mb/s? chyba cos panie pomyliles :D
moje spiete w RAID maja transfer 250 MB/sec
zwylky dysk sata ok 120 MB/s

poza tym wraz z wiekiem dysku spada jesgo szybkosc. 3 letnie dyski maja transfery rzedu 80 - 90 nowki 120 i wyzej
nowa technologia procesorowa tez ci przyspieszy :D waskim gardlem moze okazac sie miejsce pomiedzy ramem a hdd

maczek
czym sprawdzasz prddkosci dysku ?
Aja system speed?
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez maczek » 18 Maj 2011, 15:06

Napisałem: co najmniej. Nie wiem jaką on ma barakude ale od paru lat wolniejszych niż 300Mbps się nie produkuje :P Prędkości dysku nie testuję ale z ciekawości zrobię to dzisiaj :) Tak czy siak każdy dysk pociągnie materiał 1080p z lustrzanki - ja czasami montuję używając zewnętrznego (USB) dysku 5400 od notebooka i daje radę.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez knysha » 18 Maj 2011, 17:22

Więcej RAM'u ;)

2 dni temu dokupiłem dodatkowe 4GB (obecnie mam 6), planuję jeszcze zakup jednego dysku WD 250GB (na system etc.) i stworzenie macierzy RAID na dwóch obecnych (raczej 0, chociaż backupowanie z 1 kusi ;)) -- z pewnością przyśpieszy to prace z materiałem :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
knysha
Pro Member
Pro Member

Postprzez hubiii » 18 Maj 2011, 19:56

maczek napisał(a):Napisałem: co najmniej. Nie wiem jaką on ma barakude ale od paru lat wolniejszych niż 300Mbps się nie produkuje :P Prędkości dysku nie testuję ale z ciekawości zrobię to dzisiaj :) Tak czy siak każdy dysk pociągnie materiał 1080p z lustrzanki - ja czasami montuję używając zewnętrznego (USB) dysku 5400 od notebooka i daje radę.

hehe wow jakos nie chce mi sie w to wierzyc
do SD takie 5400 na usb styka ale do HD ?
prosze test dysku USB srednio slaby transfer zobacz sobie jaka predkosc odtwarzania jest HD przy transferze rzedu 30 MBs
a jaka jest ze zwyklego HDD polaczonego do sata.
Raida ci nie pokaze bo siadl mi starszy dysk . Ale nie zaleznie czy na starym G5 dual 1.8 czy teraz na nowym MAC PRO wyniki R/W mialem podobne ok 200 ( na nowych dwoch dyskach black G5) - 250 mb/s szajsungi MP

dysk USB sredni transfer
Image
dysk systemowy 2 miesieczny
Image
widzisz roznice w predkosci ?

raid najlepiej zalaozyc prz NOWYCH dyskach, ja niestety metoda oszczednosciową dokupilem taki sam dysk do 1 rocznego, przez co czsami siadal mi transfer i z obawy na utrate danych chwilowo przeszedlem na zwykly tryb .
moze w tym tyg kupie dwie nowe baracudy i zrobie test :DDDD
zawsze mozna dyski podzielic na dwie partycie i sparowac wieksze w raid a dwie pozostale beda jako osobne dyski logiczne :D
Ostatnio edytowany przez hubiii, 18 Maj 2011, 20:06, edytowano w sumie 1 raz
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości