moc baterii

moc baterii

Postprzez WitM » 27 Wrz 2011, 19:49

Witam ;)
temat dotyczy lustrzanki Canon 5d mark 2 ale może też dotyczyć większej liczbie lustrzanek.
Otóż nie znalazłem tej informacji a mam zamiar zakupić lustrzankę, interesuje się wideofilmowaniem i fotografią.
(wesela, studniówki, komunie, itp.) Ktoś może mi pomóc w tej kwestii. ;)

Ile właściwie można filmować ciągle tzn. zakładając w minutach filmowanie ciągłe lustrzanką? Ile wytrzymają przeciętne baterie? Jeżeli będe "ciągle fimował".

I oczywiście kto co może doradzić w tej kwestii.

Dla mnie oczywistym jest, że np. filmując studniówkę, która trwa średnio 8h, więc samego materiału będzie z 2h-5h. Wszysto zależy.
Dalej upieram się tylko na filmie, robię to specjalnie. ;) Napewno będzie trza wymienić baterie, przynajmniej 'raz'.
WitM
Just Arrived

Re: moc baterii

Postprzez ablian » 28 Wrz 2011, 20:07

jedna bateria na jakies 48 min filmowania nonstop moze troche dluzej
ablian
Just Arrived

Postprzez mtede » 29 Wrz 2011, 00:30

Według mnie to maksymalnie około 40 minut na zamiennikach tych bez chipa posiadam ich sporo.
To zależy od tego czy ciągle nagrywasz non stop czy między tańcami jest krótka przerwa.
Zamiennik dają radę ale dopiero przy gripie to będzie coś .
Te akumulatorki z chipem trochę oszukują i pod koniec baterii przy około 10% wyłączają się, albo jak jest ciągle używana to wyłącza się jeszcze szybciej a jak "ostygnie" to ma jeszcze jakieś 30% mocy :D
Jutro mam zdjęcia i mam 2 zamienniki z chipem więc przetestuję gripa i baterie przy okazji .
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez WitM » 29 Wrz 2011, 13:26

ok, dzięki, takich odpowiedzi szukałem. :) Luczyłem, że pociągnie z 60 minut.
Czyli 3 zamienniki wystarczą, żeby kręcić tak "non stop" prawie 3h. Czyli prawde mówiąc wypadało by mieć z 5 zamienników jak chce się robić same filmy. :D

A tak wogóle to doradzicie jakieś konkretne w tej materii ?
WitM
Just Arrived

Postprzez bartezzx » 18 Paź 2011, 21:18

Ja niedawno nastawilem w domu nagrywanie 5d mark II, i mi wyszlo ze na oryginalnej baterii pociagnelo mi 1:50 materialu, natomiast zalozylem gripa i do niego 6 x AA i wyszlo 1:40.
Na zamienniku Delty wyszlo około 30 minut krócej.
bartezzx
Just Arrived

Postprzez Gene » 19 Paź 2011, 06:11

Genralnie to o ile mnie pamiec nie myli 5DMk2 moze filmowac bez przerwy do pol godziny i do maksymalnej wielkosci pliku 4 GB.
W testach na ktore powoluje sie producent oryginalna bateria powinna dawac rade do 2h zdjec seryjnych w trybie Live View, przy pelnym naladowaniu.
Jeszcze jedno, moze warto pomyslec o zasilaniu pradem. Mam taki adapter Canona i czesto uzywam tam gdzie mam mozliwosc wpiecia sie do gniazdka.
5DMk2 • EF 24-105mm f/4 L IS USM • EF 70-200mm f/2.8 L IS USM • Macintosh • FCS 3
Awatar użytkownika
Gene
New Member
New Member

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości