Mniej poważnie z Pasikonikami

Mniej poważnie z Pasikonikami

Postprzez Sylwek » 10 Sty 2012, 22:16

Raczej nie ma (szukałem na forum) tematu, w którym zawarte są jakiekolwiek przeżycia z użytkowania DSLR, które wywołały uśmiech na twarzy operatora, czy też świadków pracy z aparatami. Piszemy o problemach, wątpliwościach, hackach, trickach. Są porady, pytania, a nie ma szeroko pojętego offtopu poświęconego śmiesznym sytuacjom, które przecież zdarzają sie niekiedy podczas użytkowania aparatu. Temat powstał z potrzeby chwili, ponieważ sam przed chwilą dałem się złapać na... no właśnie.

Ciemy pokój (pali się tylko lampa na biurku i monitor), przeglądanie stron "fachowych". Przypomniała mi sie kwestia opcji AF+MF podczas wideofilmowania, którą poruszył wuemfoto. Nagle mnie olśniło. Lecę na parter, wyciągam z torby puszkę i wracam do kompa. Odchylam LCD, włączam aparat, żeby sprawdzić moją teorię. Działa, ale nie do końca. Jasność widzę tylko w EVF. Myślę - no tak, ostatnio fociłem, to przełączyłem na wizjer. Wciskam "evf/lcd". Nic. Wciskam jeszcze raz. Nic. "K...a" - myślę sobie. Naciskam jeszcze z dziesięć razy. LCD nie działa. Załamany odkładam aparat na bok. Diagnoza - pewnie padła taśma od kręcenia wyświetlaczem. Masakra. Miliony przekleństw wzbierają w głowie, a tu nagle...
Okazało się, że LCD był wywinięty "na lewo". Po obróceniu w pionie wyświetlacza aparat się naprawił. :)

No i jeszcze lepsze. Żaliłem się miesiąc temu, że zgubiłem coupler DMW-DCC8. Znalazł się. Przez ponad miesiąc siedział w torbie z akcesoriami, w kieszeni, którą zawsze macając z zewnątrz omijałem z przeświadczeniem, że: "Nie, to przecież bateria 9V do Rode VM". Facepalm.

Czekam na odzew innych - z nadzieją, że nie tylko ja mam "zaćmienia umysłu".

Edit: literuffki, facepalm.
Ostatnio edytowany przez Sylwek, 10 Sty 2012, 23:48, edytowano w sumie 1 raz
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Re: Mniej poważnie z Pasikonikami

Postprzez Amadi » 10 Sty 2012, 22:50

Może to nie z Panasa ale przypomniałeś mi jak kiedyś niechcący przekręciłem w 7d w trybie filmowym pokrętło trybu z M na B. Nie miałem pojęcia, że w trybie "bulb" da się nagrywać filmy. Da się, ino jakoś dziwnie to wygląda.

EDIT: jak temat się rozrusza to może go wrzucę gdzieś w ogólniejsze forum i przerobię na ogólny.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez ngc » 10 Sty 2012, 23:17

Robiłem kiedyś materiały prawie live z pewnego dużego forum. Wiecie, dźwięk bezprzewodowo, długi obiektyw i nagrywanie wystąpień z statywu a potem szybki montaż i materiał leciał w sieć. Wszystko odbywało się w filharmonii, więc żeby wpiąć się z dźwiękiem musiałem podejść na górę. Byłem już spóźniony o jakąś minutę na wystąpienia podsumowujące, więc przed wejściem do reżyserki zostawiłem cały sprzęt. Na statywie, bo nie chciałem marnować 3 sekund na wypięcie body.
W reżyserce tłok, wszystko już się zaczęło, więc każdy siedział w skupieniu. Spojrzałem na dźwiękowca litościwie, wskazałem na mój nadajnik audio i udało się, pomocna dłoń zabrała Sennheisera i wpięła go w konsolę.
Zadowolony że nie nagram tylko powitania, wychodzę z reżyserki a tu jakaś Pani z przerażoną miną patrzy na mnie, i na podłogę, na mnie, i na podłogę. I mówi "sir, your camera felt down, i'm so sorry". Na podłodze leżało 5d z wystającymi drutami, a metr dalej wspomniany tele 70-200. Jak spojrzałem na body pomyślałem "Kurde, widzę matryce" ale po złapaniu oddechu okazało się że to tylko pierwsza część obiektywu.

W sumie to nie śmieszne.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez maviozo » 10 Sty 2012, 23:26

W sumie to nie śmieszne.
Sorry, ale ten dopisek seerialnie mnie rozbawił :lol: (choć historia faktycznie nieśmieszna).
Zdarzały się sytuacje, kiedy srałem w pory, gdy za czasów fx1 pojawiał się komunikat o błędzie taśmy, zdarzyło mi się przewrócić ze sprzętem, raz ze steady w biegu..odwrotnie wsadzona bateryjka do zasilania xlr w przewodzie, jedno wesele popełniłem z nakręconą redukcją 72-55mm od DOFa, której co prawda nie widziałem w ekranie kamery, to w kompie ukazał mi się piękny peryskop (cieszyłem się, że mogę nakręcić na ten pierścień standardową osłonkę obiektywu i będę mógł szybko dokręcać DOF)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez hubiii » 11 Sty 2012, 13:26

kiedys krecilem impreze rajdową na torze i wszystko fajnie do czasu kiedy zgubilem komórke ... szukajac jej ustawialem kamere na statywie zeby krecila rozne przejazdy i tak jeszcze sobie dokrecalem 2h w trackie szukania telef. pod koniec dnia pogodzilem się ze w plecy bedę ale przynajmniej pare h mialem wiec uliepie 5 min klipu i bedzie git. Za kase zarobiona kupie sobie nowy tel .. trudno . . W domu podczas zgrywania ciarki na plecach ... okazalo sie że kamera, te 2 h dziala w trybie manualnego Af ( bawilem sie wczesniej glebią i rozmyciami i nie przestawilem ).. i 3/4 materialu bylo w KUBEł ;(, nieostre cos jezdzilo, najgorsze bo kasa z gory wzieta i dosc ze straty to jeszcze material poszedl sie rypac. ;(. W nocy wrocilem na tor szukac telefonu , znalazlem po dzwieku dzwonka jakos do niego doszedlem ( bateria byla prawie na 0 :))) Co do materialu i klipu spoko, mialem jeszcze 1h kreconą lumixem wiec głównie z niego wykorzystalem ujęcia ale szkoda bo soniak mial troche fajnych ujęc z głębią ;/

Niedawno krecilem krotką reklamówke do spotu z udzialem paru gwiazd kosza i pilkarzy z WKS wszystko na wczoraj, nie zalatwilem porzadnego sprzetu i poszedłem z kompaktem panasa tz10hack :D, heheheh w hali orbita koszykarze zlewali ze mnie ze gdzie ta kamera i dosc ze stresa mialem bo malo czasu to jeszcze bania .. bo do wywiadow z mega grubym sprzetem przychodza a tu takie cos ... ;) , na stadionie wks przed wywiwadem menager do mnie a gdzie pan ma ta kamere ? a ja mu kompakcik on w smiech ... i txt to takim czyms sie kreci? no ba :D ( troche w sumie dzwiek byl lekko skopany bo cienka akustyka ale na LCD dzwieku i tak nie ma : D , koniec z koncow wyszlo fajnie wszyscy byli zadowoleni.

strat jak kolega ngc nie mialem ... poza jedną drobnostką , kiedys na planie w terenie podczas zgrywania z ex1 .... nasral na sam srodek klawiatury jakis wredny ptak .... kleks na pół-miekko cale szczescie nie rozlal sie do srodka ;))))
teraz sie z tego smieje ale wtedy myslalem ze wyjde z siebie i stane obok
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez Szmajdzik » 29 Sty 2012, 21:28

Hubi przy akcji z kupskiem ptaka to nie wiem czy bym się śmiał czy płakał. Znając mnie to bym się pewnie tak zaczął śmiać, że cały plan by myślał, że zwariowałem :lol:
I kręciłeś TZ10 hack? A na statywie czy bez? :D
Szmajdzik
New Member
New Member

Miejscowość: Dębica

Postprzez wuemfoto » 29 Sty 2012, 22:50

Ja w 80% kręconych materiałów netowych widzę dziwne spojrzenia ,,bohaterów''. Coś w stylu ,,a gdzie jest kamera''? Panas GH2 nie sprawia profesjonalnego wrażenia:)
Awatar użytkownika
wuemfoto
Senior Member
Senior Member

Postprzez hubiii » 30 Sty 2012, 00:29

@Szmajdzik : na statywie ? hahahaha no co ty, na jana.... rece mam z betonu ,czsami uzywam "laski gandalfa "- monopodu manfrotto , kupa fajnie wygladala gdzies mam nawet foto ...

@up
ogolnie krecenie aparatem daje wrazenie amatorszczyzny na pierwszy rzut oka, uzbrojony po zeby aparat juz tak zle nie wyglada, powiem wylada FILM LOOKowo ... :D do niego rig juz sie robi i przy okazji kran ( 2 - 3m) . Mam w planie jeszcze dorzucic jakies anamorficzne szklo, zewn baterie ( ala Sylwek :) i jak kasy starczy to chcialbym zew recoder Black magica .. ( jak mnie zona z domu nie wywali za te zakupy to bedzie dobrze ) pare dni temu do kolekcji wpadlo HDR-AX2000E i juz nie bedzie glupio isc na jakis wywiad :twisted: . a GH2 jeszcze nie dotarlo ... ;/
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez Szmajdzik » 02 Lut 2012, 01:52

wuemfoto napisał(a):Ja w 80% kręconych materiałów netowych widzę dziwne spojrzenia ,,bohaterów''. Coś w stylu ,,a gdzie jest kamera''? Panas GH2 nie sprawia profesjonalnego wrażenia:)

Haha z autopsji z ostatnich studniówek. I te wszystkie sytuacje kiedy ludzie pozują jak do zdjęcia :D
Miałem jedną sytuację, kiedy jedna para (gdzieś ok. 23) mnie wyczaiła i od razu poza do fotki - 5, 10, 15 sekund... Żal mi się ich zrobiło i poszedłem dalej bo by sobie kręgosłup złamali chyba (a korciło mnie, by trzymać ich maksymalnie) :D

Hubii czekam na zdjęcie! :mrgreen:
Ręcznie z tym maleństwem? To nie dziwie się reakcji ludzi heh.
Ano racja - już sam rig daje dużo. Mikrofon, ewentualnie lampa czy follow focus i chyba nie powinno być problemów :)
Szmajdzik
New Member
New Member

Miejscowość: Dębica

Postprzez maviozo » 02 Lut 2012, 13:22

Niee, miałem 5d na flycamie z kamizelką a ludzie i tak mi pozowali :lol: po prostu w świadomości ludzi nadal aparat robi zdjęcia a kamera nagrywa film. Na szczęście sami zainteresowani klienci już coraz częściej wiedzą po co wyskakuję z aparatem i obie strony są zadowolone :)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości