Dzień dobry,
Decyduje się napisać o swoich wątpliwościach gdyż odpowiedzi na forum zazwyczaj dotyczą starszych wersji ML a po za tym często są dość enigmatyczne...
Moja wersja programu to 11.11.11 550D oczywiście. Interfejs opiera się na białych tabelach z połączeniem czerwonych krzyżyków, zielonych/niebieskich/ czerwonych kropek (piszę to bo wszelkie tutoriale na YT korzystają chyba z wcześniejszych wersji gdyż właśnie interfejs się różni...).
Mam nadzieję, że w przyszłości jakiemuś innemu leszczowi coś ten temat rozświetli...
A zatem:
AUDIO
1) Input - Mam mikrofon (stage line ECM-950) ale nie wiem co najlepiej tu wybierać... Sprawdzając nagrywany dźwięk dochodzę do wniosku, że najbardziej odpowiednie ustawienie Z mikrofonem to EXTERNAL STEREO - ale nie jestem pewien. Miałem wrażenie, że najlepiej brzmi. a) Czy dobrze stawiam czy może lepiej wybrać inną opcję? b) jeśli nie używam mikrofonu zewnętrznego i chce nagrywać tym z aparatu, to właściwym ustawieniem będzie Auto int/EXT, tak?
2) Co to jest MIc Power ON (low Z) lub OFF (high Z)?
LiveV
1) Ta zakładka zawiera raczej bajery dlatego rozumiem, że jeśli nie muszę w to głębiej włazić to funkcja Global Draw na OFF, wyłączy wszystko z tej zakładki ( i jedynie z niej) ?
EXPO
1) Czemu służy opcja - Flash AEcomp?
MOVIE
1) Gdzie jest Qscale? Moja wersja w ogóle tego nie ma. Czy może odpowiednikiem tej funkcji jest Bit Rate (CBR)? Jeśli nie to o co z tym chodzi?
2) Co to jest BuFFWarnLevel?
3) Co to jest Force LiveView ?
4) Co to jest HDMI - VGA?
SHOOT
1) Czy ta zakładka służy tylko do zdjęć w trackie trybu filmowego czy generalnie na cały aparat?
Przepraszam, że pytam zapewne o banały.
Pozdrawiam i liczę, że komuś się będzie chciało odpowiedzieć.