Mikrofon krawatowy / dźwięk

Re: Mikrofon krawatowy / dźwięk

Postprzez dobry » 24 Lis 2010, 10:02

Witam koledzy i koleżanki,
Ja piszę w sprawie tego Vivanco M35. Mojego Canona 550d kupiłem w zeszłym tygodniu. Dotychczas korzystałem z mojego samsunga hmx - 10c. Nagrywam głównie w studio materiały edukacyjne, wywiady i prezentacje.
Samsung w połączeniu z Vivanco działał bardzo sympatycznie. Powiem tak, że za te pieniądze rewelacyjnie. Nie zbiera wszystkiego dookoła. Oczywiście pod warunkiem, że wszystkie urządzenia/ komputery itp podobne w trakcie nagrania są wyłączone bądź wytłumione. No i ....

Podłączyłem go wczoraj do Canona no i masakra !!!!/nieporozumienie i wszystko co najgorsze. Nie da się tego słuchać. Przester taki, że szkoda pisać.
Zrobiłem wieczorem patent z przejściówką likwidującą przesterowanie AGC w 550d (to ten patent na wpuszczenie do aparatu dwóch źródeł mono: jeden kanał nadaje dźwięk 19 kHz drugi to sygnał z mikrofonu) i nie pomogło.
Ten patent podobno działa z mikrofonem RODE VideoMic, ale Vivanco nie działa.

Jeśli coś wymyślę i opanuję z tym Vivanco to wrzucę na forum.
Cały wieczór pstrykałem tutorial na forum z lutowaniem i mikrofonem i wszystko na nic.
dobry
Just Arrived

Miejscowość: Siemianowice Śl. / Katowice

Postprzez mtr » 30 Lis 2010, 12:24

Z budżetowych mikrofonów krawatowych warto się zainteresować MONACORem ECM-300L.

http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=66096&sid=301

Wtyk mini XLR należy obciąć i założyć w jego miejsce popularny "mały jack stereo", gdzie zwieramy kanał prawy i lewy razem. Lub zrobić przelotkę gniazdo mini XLR -> mały jack stereo.

Mikrofon sprawuje się bardzo dobrze, przenosi pełne pasmo mowy i ma silny sygnał wyjściowy. Doskonale współpracuje z kartami dźwiękowymi komputerów i amatorskimi kamerami mDV.
Jest to mikrofon o charakterystyce dookólnej, więc zbiera dźwięki "dookoła" z jednakowym poziomem (przynajmniej w teorii), tak więc, w głośnym środowisku się sprawdzi nie specjalnie, ale w pomieszczeniu, przypięty do marynarki, krawata - jak najbardziej. A ch-ka pozwala zarejestrować poprawny dźwięk przy kręcącej się głowie mówiącego (kiwanie, przekręcanie głowy).

Nie wiem jak jest z DSLRami, tzn jakie wejścia mikrofonowe posiadają, ale nie wiem czemu taki mikrofon nie miał by poprawnie działać z cyfrową lustrzanką...
Awatar użytkownika
mtr
New Member
New Member

Postprzez maciekk » 14 Sty 2012, 17:03

A może Audio-technica art3350
http://www.youtube.com/watch?v=ROQwsc8jcM8
maciekk
Just Arrived

Postprzez wuemfoto » 14 Sty 2012, 18:56

Uśmiałem się z pana testera setnie:)
Awatar użytkownika
wuemfoto
Senior Member
Senior Member

Poprzednia

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości