Witam
Rozumiem, że Canon musi pozycjonować produkty (i wprowadza stałe AutoGain)
ale po co wejście mikrofonu zewnętrznego ?!, skoro z każdym generuje szum ..
Pozbyłem się kilkumiesięcznego 500D na rzecz 550D jedynie ze wzgl. na wejście jack 3.5mm.
Filmując dzieci nie chciałem wciąż słyszeć w ścieżce dźwiękowej szumu mechanizmów oraz rejestrować w stereo.
Właśnie kupiłem Audio Technica PRO24-CM ale widzę (słyszę) skończy na szafce przez brak 'głupiego suwaka' w firmware'

Ktoś, kogo stać na 5D MarkII i chce kręcić filmy w fullHD prawdopodobnie może wydać dodatkowe 1000-2000 zł na mały rejestrator Samsung/Sony na stopkę. Mnie nie stać nawet na 7D (z którym jak czytam niestety jest ten sam problem), więc kupiłem 550D. Nie rozumiem dlaczego nie mogę bez 'łaski' podłączyć mikrofonu za xx-xxx zł ..
Mikrofon wewnętrzny nie jest najgorszy ale nie dość, że rejestruje wszystkie dźwięki aparatu
to (co dla mnie najważniejsze) jest monofoniczny! i nie można na niego założyć osłony przeciwwietrznej (łódka/windsurfing/góry/etc.).
Ręce opadają .. filmy fullHD z dźwiękiem mono! (o dookólnym nie śmiem marzyć).
Czekać na alternatywny firmware ? Czy 'pieprznąć aparatem Canonowi w twarz' .. i czekać na 600D ? Może jednak ktoś coś wymyślił? Szukałem na zagranicznych forach ale niestety oprócz jednej protezy z iPodem, nic ..
Pozdrawiam
Frustrat, który polubił 550D