merlin vs glidecam 2000 co wybrać?

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

merlin vs glidecam 2000 co wybrać?

Postprzez kozaxx » 03 Sty 2012, 23:50

szukam i szukam i nic nie znalazłem - jakie jest Wasze zdanie w tym temacie, warto dopłacać te 1000-1500 do merlina, czy lepiej wziąć tańszego glidecama?

Pracować ma to z 5d,60d,550d, mowa o samym steady, bez kamizelek itp.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: merlin vs glidecam 2000 co wybrać?

Postprzez ambas » 04 Sty 2012, 17:03

Ja wole steadicam-y o "klasycznej" budowie więc wybrał bym glidecam-a; dodatkowo glidecam daję większe możliwości co do ujęć (np ujęcia z perspektywy żaby - kamera na dole obciążenie na górze).
Awatar użytkownika
ambas
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

Postprzez kozaxx » 04 Sty 2012, 17:17

dzięki, to mamy 1:0 dla glide
wyczytałem, że merlin dzięki swojej budowie tak nie męczy nadgarstka przez co można pracować dużo dłużej co by dało 1:1

ktoÅ› jeszcze?
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez fiba » 04 Sty 2012, 17:33

kozaxx napisał(a):wyczytałem, że merlin dzięki swojej budowie tak nie męczy nadgarstka przez co można pracować dużo dłużej co by dało 1:1

ktoÅ› jeszcze?

Też to czytałem i myślę, że to prawda.

Dodatkowo jak złożysz Merlina to chyba mniej zajmuje miejsca..
Ale ludzie, żeby płacić tyle za rzecz, którą można zrobić samemu :mrgreen: (żart)

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez archie » 04 Sty 2012, 17:58

Merlina mialem raz w rece z jakas kamerka sony/canon podczepiona . Nie wiem ile jest prawdy w tym ze mniej meczy nadgarstek ( jaka jest roznica w wadze miedzy merlinem a glide 2000, bo chyba tylko to moze powodowac ze marlin mniej meczy )
Jedyny plus dla Merlina to ze mozna go poskladac do malych rozmiarow . Przydatne tylko i wylacznie podczas lotow samolotem i podrozy z plecakiem na kompletne zadupia ;)
Glidecama 2000 posiadam i uzywam bardzo czesto . Nie wieszam na nim masy sprzetu . Samo body , szklo i filtry . Poki co nie znlazlem slabych punktow . Najwieksza zaleta , ze mozna go w kazdej chwili postawic i dac rece odpoczac ( o tym jak bardzo to jest pomocne przy wywazaniu nie trzeba wspominac ;) )
Podsumowujac
+1 dla merlina za kompatybilnosc i cala masa minusow za reszte ( cena itp )
masa plusow dla glidecama za reszte ( cena , mozliwosc obrocenia "do gory nogami" , plaska podstawa , waga i wiele innych
Jak dla mnie mega sprzet
archie
Member
Member

Postprzez kozaxx » 04 Sty 2012, 18:06

cenne uwagi, na pewno wartościowa jest możliwość postawienia glide, oraz obrotu do góry nogami, no i cena.
Merlin mniej męczy nie ze względu na wagę tylko budowę, kamera/dslr umieszczona jest nad ręką.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez 123 » 04 Sty 2012, 18:26

Merlin od podstaw został zaprojektowany do lekkich kamer .Dla DSLR jest to z pewnością najlepszy wybór .Jeśli myślisz o dokupieniu w przyszłości kamizelki i zwieszenia ekwipunku to glidecam będzie lepszym wyborem .Za merlinem przemawia
1 bardzo wysoka jakość wykonania
2 znacznie wydłużysz możliwość poruszania się z aparatem.
3 możliwość bardzo szybkiego złożenia oraz gabaryty (bardzo małe)
Ostatnio edytowany przez 123, 04 Sty 2012, 18:28, edytowano w sumie 1 raz
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez fiba » 04 Sty 2012, 18:28

kozaxx napisał(a):Merlin mniej męczy nie ze względu na wagę tylko budowę, kamera/dslr umieszczona jest nad ręką.

Dokładnie tak jak mówisz, na bodajże cinema5D albo innym forum było o tym dość sporo i w pewien sposób udowadniali przewagę tego typu konstrukcji.

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez archie » 04 Sty 2012, 18:59

Nie mowie ze glidecam mnie nie meczy , ale potrafie z nim przelatac dosc sporo i dla mega herlaka pewnie nie bedzie mialo zbytnio znaczenia , bo go rozlozy i jeden system i drugi ;)
archie
Member
Member

Postprzez kozaxx » 04 Sty 2012, 19:18

Wychodzi w takim razie na to, że za glide przemawia cena i możliwość filmowania przy ziemi, za merlinem wygoda.
W takim razie pozostaje jedynie kwestia rozważenia jak wiele wysiłku jestem w stanie znieść za 1500zł które bym musiał dołożyć do merlina.
Wnioskuję też, że nie ma większych różnic miedzy tymi dwoma w tym co najważniejsze - czyli stabilizacji? pod kontem spełniania swojej funkcji są obydwa na tym samym poziomie.

Oglądałem kilka testów wykonywanych przez mniej lub bardziej znanych na stronach zagranicznych i w ostatecznym rozrachunku zawsze wybierano merlina

A może na koniec takie trochę podchwytliwe pytanie, bez wyjaśnień i popierania logiką swoich tez:
-dla użytkowników glide - czy chodzi Wam po głowie, że może jednak lepszy byłby merlin?
-dla użytkowników merlina - czy chodzi Wam po głowie, że zmarnowaliście pieniądze i wystarczyłby glide?
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości