merlin vs glidecam 2000 co wybrać?

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: merlin vs glidecam 2000 co wybrać?

Postprzez archie » 04 Sty 2012, 19:31

kozaxx napisał(a):A może na koniec takie trochę podchwytliwe pytanie, bez wyjaśnień i popierania logiką swoich tez:
-dla użytkowników glide - czy chodzi Wam po głowie, że może jednak lepszy byłby merlin?
-dla użytkowników merlina - czy chodzi Wam po głowie, że zmarnowaliście pieniądze i wystarczyłby glide?

Na to moga odpowiedziec tylko ci ktorzy uzywali/ja oba systemy do bolu .
Mi nigdy do glowy nie przychodzila zamiana , aczkolwiek wzialbym takiego marlina na testy .
Zastanawia mnie jedno . Jak szybko ktos jest w stanie wywazyc merlina po uprzednim calkowitym zlozeniu .
archie
Member
Member

Postprzez Invertstudio » 04 Sty 2012, 21:07

Ja korzystałem z Glidecama 2000PRO i teraz pracuje na HD4000, trzymałem w rękach (nie pracowałem) Merlina, jakość od Glidecama na pierwszy rzut oka troszkę lepsza, ale konstrukcja tego drugiego wydaje się być delikatna - do lższejszego sprzętu. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, bo efekt przy pracy z jednym i z drugim będzie identyczny.

PS. Nie mam kamizelki ... do HD4000 i mimo wszystko daje radÄ™ ;]
Jeśli masz kasę, kup merlina, zawsze jak sie nei przekonasz możesz pogonić ;P
7d, 5D MK2, 14 2.8/50 1.4/85 1.8
Glidecam, Slidekamera i inny sprzęt...
Invertstudio
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Kraków

Postprzez kozaxx » 04 Sty 2012, 21:14

Invertstudio napisał(a):
PS. Nie mam kamizelki ... do HD4000 i mimo wszystko daje radÄ™ ;]
Jeśli masz kasę, kup merlina, zawsze jak sie nei przekonasz możesz pogonić ;P

No i tu pojawiają się schody. Kasy generalnie nie mam, aczkolwiek jeżeli warto dołożyć do merlina to znajdę, bardziej chodzi mi o to, że zamiast przepłacania za merlina (jeżeli nie warto) to lepiej tę dodatkową kasę wydać np. na dodatkowy obiektyw albo inne rzeczy.
Co do "pogonienia" też problem bo całość chcę wziąć w leasing, więc zestaw który wybiorę raczej będzie musiał zostać - dla tego męczę Was tymi pytaniami coby nie wtopić i nie związać się na dłuższy czas ze złym sprzętem.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez 123 » 05 Sty 2012, 01:23

Sprawa jest prosta jeśli nie zarabiasz na tym ,to odpuść sobie merlina . Zarówno kozystalem z tego i z tego . Efekt uzyskasz ten sam na jednym czy drugim ,chodź merlinowi trzeba więcej czasu poświecić na naukę . Do bardziej krótkich ujęć również nie ma różnicy .Merlina się docenia dopiero wtedy jak trzeba dłużej biegać i ot tyle . Nie mam zamiaru spuszczać się nad merlinem .Jak raz go dobrze wyważysz ,to za każdym razem po ponownym rozłożeniu jest gotowy i jedziesz...
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez kozaxx » 05 Sty 2012, 01:31

123 napisał(a):Merlina się docenia dopiero wtedy jak trzeba dłużej biegać i ot tyle . Nie mam zamiaru spuszczać się nad merlinem .Jak raz go dobrze wyważysz ,to za każdym razem po ponownym rozłożeniu jest gotowy i jedziesz...

No i właśnie - jak to jest z tym wyważaniem, w sensie ponownym wyważaniem (mam na myśli zakładanie tego samego sprzętu), czytałem właśnie że w merlinie wystarczy wyważyć raz - jak to wyglada w glide?
Często mam sytuacje gdzie muszę użyć steady potem przekładam sprzęt na statyw czy inne, a potem z powrotem na steady.

Zarabiam na tym i szukam lepszego rozwiązania, stąd pytania. Jeżeli merlin lepszy to dołożę, nie lubię tylko wydawać bez sensu jeżeli nie ma widocznej różnicy (w ergonomii użytkowania, bo w efekcie przypuszczam, że nie ma).
Znaczna większość ludzi których widuje biega z glide i ciekawiło mnie czy jest to związane tylko z ceną, czy po prostu z brakiem większych różnic.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez dzygit » 18 Sty 2012, 01:52

witam kozaxx

Sam stoję przed dylematem zakupu i po paru dniach na vimeo / youtube i google powiem ze zdania są podzielone - bo na koniec dnia i tak kończysz na steadicam pilot :p

Merlin jest chwalony ze nie gubi ustawień i jakoś wykonania
- minus cena i sceny gdzie kamera idzie do góry i na dol są dość problematyczne ze względu na budowę ale idzie przywyknąć.

Glidecam pro nie jest najlepszym wydaniem z wersja hd jest lepiej, ze względu na 2 śruby 3majace odważniki i jakieś zmiany w mocowaniu aparatu / łatwości wyważenia ( to tylko na jednym porównaniu znalazłem wiec może być ściema )
Cena glidecam jest plusem i mozliwosc filmowania z poziomu "żaby " jak ktoś wcześniej pisał.

Obojętnie co kupisz i tak będzie działać :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez adiphoto » 23 Sty 2012, 17:47

Niedawno kupiłem glide'a 2000 i polecam go jak najbardziej ! kilka godzin spędzonych na wyważaniu + kilka dni treningu i już umiem w miare stabilnie operować i robić ujęcie tak jak ja chce a nie jak glide mnie poprowadzi 8-)
adiphoto
Just Arrived

Miejscowość: Gdynia

Postprzez dzygit » 23 Sty 2012, 23:01

witam

Ja o glidecam się nie wypowiem bo nie miałem jeszcze , możne po sobocie uda mi sie wyżebrać do testów.

Mam za to od tygodnia merlina i powiem ze łatwość ustawień i balansu jest super.
Problem duzy dla mnie jest tylko z kadrem gdzie chce chce z poziomu piersi filmować coś na poziomie pasa ( ostatnia sobota stół / mixer DJ`a ) lub kadr powyżej głowy .Merlin ma wyjątkową mala powierzchnie do kontroli flycam .
Brak możliwości i miejsca na lcd u merlina , jeden i 2gi ma kamizelki do zestawu .

Darek
.......oddam sprzęt za umiejętności w edycji ................
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez draro1 » 06 Mar 2012, 13:42

Osobiście posiadam Merlina i nie mogę złego słowa powiedzieć. Używam z Canon 5dMKII (głównie z Canon 50mm f/1.4) na przemian z kamerą Panasonic AG-HMC151E gdzie masy i środki ciężkości obu różnią się znacznie. Do zmiany sprzętu stosuję zawsze ściągę przygotowaną wcześniej (ilość odważników środek, koniec, odległość między końcem ramienia a końcem podstawki, odległości śrub kalibrujących przechył, ilość obrotów gwintu pod uchwytem, miejsce przymocowania płytki na Merlinie) Na płytce mocującej oznaczono każdy otwór literowo co też stanowi ułatwienie. Przy każdej zmianie sprzętu i odczytu ustawień ze ściągi wszystko wyważone jest idealnie co świadczy o precyzji wykonania merlina. Z Canonem spokojnie można biegać godzinę bez większego zmęczenia.Do sprzętu dołączona jest poręczna walizka ok 30cm x 30cm x 15cm w której mieści się merlin z wszystkimi odważnikami- jest bardzo mobilny i lekki.Pierwszy dzień z Merlinem dał mi małą powtórkę z fizyki:-) Początkowo za nic nie mogłem wyważyć ani kamery ani aparatu- w końcu zaskoczyłem:-)Niestety nie mam porównania jeżeli chodzi o glidecama 2000. Za Merlinem przemawiały do mnie przeglądnięte w sieci testy porównujące z konkurentami. Jedynym minusem merlina jaki zauważyłem jest cena. Porównywałem go natomiast z indyjskim FLYCAM 6000 z kamizelką- masa tego sprzętu to masakra (bez kamizelki 15min maks i ręce opadają)
draro1
Just Arrived

Postprzez YaHoo » 07 Mar 2012, 10:33

Kolego mam prośbę. Mógłbyś się podzielić swoją ściągą na temat merlina podpiętego do 5d z 50 1.4?
Dokładnie tak jak opisujesz: "ilość odważników środek, koniec, odległość między końcem ramienia a końcem podstawki, odległości śrub kalibrujących przechył, ilość obrotów gwintu pod uchwytem, miejsce przymocowania płytki na Merlinie"

Z góry dzięki
YaHoo
New Member
New Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości