Magic Lantern dla 600d

Magic Lantern dla 600d

Postprzez riddimowy » 14 Gru 2011, 17:43

witam , nie wiedzialem gdzie zalozyc ten temat wiec postanowilem go tutaj dac :D
od niedawno posiadam canona 600D mam pytanie do was czy ML jest w pelni sprawny dla tego modelu? nie tak dawno czytalem ze posiada wiele bugów, czy to sie moze zmienilo? z góry dziekuje za uwage :)

PS. przydala by sie jeszcze jedna zakladka na forum Canon 600D , zauwazylem ze duzo osob posiada juz ten model i znacznie by to ulatwilo wyszukiwanie :)

Pozdrawiam
riddimowy
New Member
New Member

Miejscowość: Kraków

Re: Magic Lantern dla 600d

Postprzez rysiul » 15 Gru 2011, 11:20

Mi działa. Jeszcze nie przetestowałem najnowszej wersji z grudnia.
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez Mafox__ » 12 Sty 2012, 22:58

tez postuje o post ;) A RACZEJ dział 600d :!:
www.mafoxvision.pl film-sztuki walki-reklama
Awatar użytkownika
Mafox__
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków

Postprzez sloik » 18 Mar 2012, 19:38

Także podłączam się do prośby o dział:)
sloik
Just Arrived

Postprzez Debocik » 18 Mar 2012, 20:11

Mafox__ napisał(a):tez postuje o post ;) A RACZEJ dział 600d :!:

Dobrze mówi, polać mu
Debocik
VIP Member
VIP Member

Postprzez Amadi » 18 Mar 2012, 20:55

A ja uważam że wszystkie działy o korpusach canona powinno się złączyć w jeden i już.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez RAVCAM » 18 Mar 2012, 23:27

Amadi napisał(a):A ja uważam że wszystkie działy o korpusach canona powinno się złączyć w jeden i już.

Może nie aż tak radykalnie, ale na pewno nie ma sensu tworzyć kolejnych wraz z wyjściem nowej puszki C.

Mozna by pozostawić dwa działy, tych bardziej Pro - jedno cyfrowych i plastykowej reszty.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez matney » 09 Kwi 2012, 10:24

Witam! ładnie wszystkich.

Mam dość poważny problem aby wrzucić Magic Lantern na 600D.
Aparat jest całkowicie NOWY i tu właśnie może być problem :/ made in Taiwan (pewnie ogólna jakość nieco gorsza). :twisted:

Instalowałem już ML na model 550D i nie było z tym żadnych problemów.
Oczywiście robię to według instrukcji z Forum.
Wydaję mi się że jest cały czas problem z FLAGĘ BOOT W FIRMWARE.

Firmware posiadałem wersję 1.0.1 bo nie udanym wgraniu BOOT-a, nagrałem jeszcze raz firmware 1.0.1 oryginalny - ponieważ wyczytałem że czasem to pomagało ale w moim wypadku też to nic nie dało. :shock: Na samym koncu wgrałem pewnie nie potrzebnie najnowszy firmware 1.0.2 i też NIC :evil:

Karta oczywiście z formatowana w aparacie, skopiowałem z najnowszej wersji plik ml-600d-101.fir wrzucam na kartę, wkładam ją i robię aktualizację przez chwilę pokazuję że aktualizuję ok. 2 sek. później już tylko miga cały czas zapis na karcie tak mniej więcej co 2 sekundy, wyłączenie aparatu tylko przez wyciągnięcie baterii. (nie pokazuje mi kompletnie nic w czasie wgrywania firmware)
Później tworzę EOS_DEVELOP i BOOTDISK na karcie wrzucam wszystkie pliki tak jak według instrukcji. No i NIC startuję oryginalnie. Mam wrażenie że mam wersję Nową może zablokowali możliwość wgrywania Flagę Boot ?

Aparat na szczęście wstaję ale bez możliwości włączenia ML.
Chyba że gdzieś błąd popełniam, zły plik ****.fir do tworzenia flagę boot.

Z góry dziękuję za jakieś informację
Maciek
matney
Just Arrived

Postprzez RyanCam » 09 Kwi 2012, 10:44

Zrób aktualizację do najnowszego softu canona wpierw (link w instrukcji instalacji ML). Mimo, że już taką fabrycznie niby miałem to aktualizacja okazała się niezbędna. Dodatkowo na kartę wgrywamy wszystkie pliki jakie są w paczce ML. Przynajmniej za pierwszym razem. Później możemy się paru plików pozbyć, jednak w celu przywrócenia oryginalnego softu wymagane jest ponowne wgranie wszystkiego na kartę.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez matney » 09 Kwi 2012, 17:30

RyanCam Wielkie dzięki :)

Na spokojnie sobie teraz to sprawdzę. Tylko nie powinno się zrobić od razu karty boot i wgrać te wszystkie pliki ?

Sprawdziłem według twoich wytycznych. Wgrałem nowy soft (firmware) jeszcze raz. Później wgrałem wszystkie te pliki z katalogu ML. i dokładnie to samo się dzieje co opisywałem wcześniej. Widocznie jakiś dziwny egzemplarz mi się trawił, ale na szczęście mam możliwość go zwrócić lub wymienić na inny model. poszukam wersję Japan :) najczęściej są to wersję starsze "w sensie czas produkcji"

A takie pytanie z innej beczki :) Czy nie lepiej dołożyć kilka stówek i zakupić Pentax K-5. (posiadam kilka starszych obiektywów z analogu z pentaxa)
Ogólnie zaczynam budować cały system i wydawało mi się że najlepszym wyborem na początek był by Canon 600D model 60D jest już dużo droższa ok. 3500zł, tyle samo co Pentax K-5
matney
Just Arrived

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości