Magic Lantern beta dla 2.0.8

Re: Magic Lantern beta dla 2.0.8

Postprzez Koyot » 18 Paź 2011, 17:28

1. czy trzeba każdorazowo po włączeniu aparatu "włączać" ML?-> Tak i nie, możesz ustawić autoboot ( nie polecam automatycznego startowania)
2. Czy instalacja jest jednorazowa, czy tak jak w pytaniu 1, że soft jest uruchamiany każdorazowo i jeśli nie zostanie uruchomiony, to tak, jakby go nigdy nie było? -> Tak, instalacja jest jednorazowa na karcie CF, i możesz to usunąć przez usunięcie z karty lub format karty CF, jeśli nie uruchomisz go ręcznie to nie funkcjonuje.
3. Czy jeśli jest to jednorazowe, to czy można to usunąć? -> Tak
4. Czy w 5dmk2 działa ten tryb dwóch ustawień focusa i przejście pomiędzy nimi w określonym, konfigurowalnym czasie? -> Nie w AJ 5.9, w starszej wersji ML, tak.
5. Co oznacza skrót AJ? :P -> Jet to nowa wersja ML już całkiem innego autora, o nazwie AJ, dostępna tutaj: http://groups.google.com/group/ml-devel ... 938b92acd1

Jest to wersja na firmware 2.0.9 a wiec najnowsze.

Pozdrawiam Koyot
Koyot
Just Arrived

Postprzez maviozo » 18 Paź 2011, 21:11

Ok, grałem firmware 2.0.8, instaluję ml 0.1.9 i to nie działa :/ teoretycznie robię wg instrukcji ale po prostu zwyczajnie nic się nie dzieje. Czy muszą to być konkretne obiektywy? Proszę o jakieś naprowadzenie. W instrukcji piszą, że trzeba "zapisać" daną ostrość wciskając set, ale to nic nie ustawia, tak samo jak zoom+. Co robię nie tak? Trzeba coś jeszcze gdzieś ustawić?
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Koyot » 19 Paź 2011, 15:19

maviozo napisał(a):Ok, grałem firmware 2.0.8, instaluję ml 0.1.9 i to nie działa :/ teoretycznie robię wg instrukcji ale po prostu zwyczajnie nic się nie dzieje. Czy muszą to być konkretne obiektywy? Proszę o jakieś naprowadzenie. W instrukcji piszą, że trzeba "zapisać" daną ostrość wciskając set, ale to nic nie ustawia, tak samo jak zoom+. Co robię nie tak? Trzeba coś jeszcze gdzieś ustawić?

Jest to instrukcja do 0.1.6, ale to prawie to samo:
http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magi ... ser_Manual

Pozdrawiam Koyot
Koyot
Just Arrived

Postprzez maviozo » 19 Paź 2011, 15:28

Czytałem tego helpa i nawet próbowałem się stosować, ale to nie pomaga. Zupełnie nic się nie dzieje. Albo ja to źle rozumiem, albo mam pecha, albo mój sprzęt jest dziwny i nie chce współpracować.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Koyot » 20 Paź 2011, 09:41

Koyot
Just Arrived

Postprzez maviozo » 20 Paź 2011, 19:19

Wychodzę teraz na totalnego idiotę, ale po prostu to nic nie daje. Strony, które wklejasz przeczytałem niejednokrotnie. Oczywiście istnieje szansa, że nie robię tego tak, jak powinienem, bo zawodzi mój angielski. Może też kwestia obiektywu? Gdy wchodzę w menu focus jedynie wartość hyperfocal jest inna od zera. Focus A ma zawsze wartość 0, chociaż klikam 'set'. Klikając set na rack focus nic się nei dzieje. W ogóle nic się nie dzieje i przyznam szczerze, że mnie to irytuje :/

Może jednak jest to kwestia obiektywu? Póki co rewelacji nie mam 50mm 1.8, ale i tak pewnie akurat tej ogniskowej prędko nie zmienię, obrazek mnie zadowala, głębia też ok, mniejszej pewnie nie ujarzmię tak szybko..
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Koyot » 22 Paź 2011, 17:58

Hmmm, w języku niemieckim na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=AQhVbd2Axmk

od 04:56 minuty - Set taste drucken tzn. wcisnij klawisz :D powodzenia.

Pozdrawiam Koyot
Koyot
Just Arrived

Postprzez maviozo » 25 Paź 2011, 13:15

Zatem wygląda na to, że moja puszka nie widzi obiektywów, bo nie da się zmieniać focusa wciskając zoom+.
W AJ 5.9 dla 2.0.9 w instrukcji jest jakaś zakładka focus, ale nigdzie nikt o tym nie wspomina, tutaj też jest info, że na 2.0.9 nie działa. Czy faktycznie jest to potwierdzone? Jest jakaś szansa, że ten nowszy soft będzie widział te obiektywy? I ostatecznie można zrobić downgrade z 209 na 208? W jaki sposób?
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Koyot » 25 Paź 2011, 15:53

AJ w wersji 5.9 jest w dalszym ciągu wersją beta !, zakładka z focusem jest na wyrost i jeszcze nic nie działa ( przynajmniej u mnie, albo ja nie umiem, jak jest inaczej, proszę mnie wyprostować ), tak samo jak zakładka z bitrate, mnie nie udało się zrobić nic, chyba że to już stetryczenie starcze i uwiąd mózgu :), co niestety powoli staje się faktem. Funkcja focusa nigdy nie była mi potrzebna, i nie testowałem jej w ML, ze źródeł zbliżonych do AJ wiem, że nad projektem nie pracuje tylko Antony Newman, ale też kilku ochotników, problemem jest złożenie napisanych części kodu do kupy że tak powiem :), a efekty mogą okazać się ciekawe, skoro sam Canon zaczął robić koło pióra twórcom oprogramowania alternatywnego, właśnie w związku z opcją focusa, może być ciekawie. Zrobienie downgrade jest tak samo proste, jak upgrade :) wgrać potrzebna wersję na CF, uruchomić i po sprawie.

Pozdrawiam Koyot
Koyot
Just Arrived

Postprzez Fafniak » 11 Gru 2011, 21:32

Chciałbym upewnic ze dobrze rozumiem.
5D ma dwa etapy wzmacniania sygnału.
Pierwszy to wzmocnienie analogowe - drugi cyfrowe.
W normalnym firmware - mamy dostęp tylko do regulacji cyfrowej - analogowej nie możemy ruszyć?
W ML mamy możliwość regulacji wzmocnienia analogowego?

Czyli krok po kroku :
Ściągam sobie ML przeznaczony dla firmware 2.0.9 z linka który tutaj ktoś podał.
RozpakowujÄ™ i pliki z archiwum:
autoexec
magiclantern.fir
wgrywam do głównego katalogu na karcie
kartę wkładam i uruchamiam aparat i przy pomocy opcji kryjącej sie pod numerem firmware-u wgrywam ML do pamięci.
Żeby pozbyć sie tego trzeba wyjąć baterię....

I teraz w torze audio mam dostep do regulacji analogowego i cyfrowego wzmocnienia. Tak ?
Czy jest też gdzieś dodatkowa opcja żeby pozbyć się tego cholernego szumu ?
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

PoprzedniaNastępna

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości