MacPro i MacBook - pomoc

jaki komputer, karta, procesor, itp...

MacPro i MacBook - pomoc

Postprzez fr3x » 15 Sty 2012, 13:37

Witam. Mam niespełna 4500 zł, które mogę przeznaczyć na zakup Mac Pro.
http://allegro.pl/apple-powermac-g5-quad-2-5-ghz-16gb-1tb-fv-gw-i1960455840.html Myślałem o czymś takim, ale musiałbym dopłacić.
Co sądzicie? W macach niestety jestem zielony, dlatego proszę o pomoc. W czasie rozwoju i odpowiedzi na pewno pytań będzie z mojej strony coraz więcej.
Co do MacBook to znalazłem pod siebie takiego : http://allegro.pl/macbook-13-white-2-1-500gb-4gb-ram-full-zestaw-waw-i2022483040.html
Na macbooka są osobne finanse.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki.
fr3x
Just Arrived

Re: MacPro i MacBook - pomoc

Postprzez maczek » 15 Sty 2012, 21:03

Ani jeden ani drugi się nie nadają moim zdaniem. Ten Power Mac G5 to staroć z 2005 roku!!! Jeśli laptop to tylko MacBookPro a jeśli chcesz stacjonarnego to najtaniej wychodzi złożenie go sobie własnoręcznie. Ja na takim działam już rok i jestem zadowolony. Co prawda mój kosztował 6500zł bez monitora ale ceny podzespołów raczej spadły przez rok.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez mtede » 16 Sty 2012, 04:29

Najlepszym wyjściem by było kupić najnowszebo MBP z i7, parametry ma podobne co mój mac pro z 2008 roku.
Jeśli chcesz maca do montażu i będziesz miał sporo roboty (duże pliki/ciężkie projekty) to lepszym rozwiązaniem jest jakiś mac pro 2008(3.1)i w górę wtedy będziesz miał sloty na dyski i łatwy montaż.

Sam mam 2 maci w domu u nie narzekam chodź jestem zmuszony dokupić 4ty tb-owy dysk bo już nie mam gdzie zrzucać i FCP mi się wali strasznie.
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez fr3x » 16 Sty 2012, 20:05

mtede napisał(a):Najlepszym wyjściem by było kupić najnowszebo MBP z i7, parametry ma podobne co mój mac pro z 2008 roku.
Jeśli chcesz maca do montażu i będziesz miał sporo roboty (duże pliki/ciężkie projekty) to lepszym rozwiązaniem jest jakiś mac pro 2008(3.1)i w górę wtedy będziesz miał sloty na dyski i łatwy montaż.

Sam mam 2 maci w domu u nie narzekam chodź jestem zmuszony dokupić 4ty tb-owy dysk bo już nie mam gdzie zrzucać i FCP mi się wali strasznie.

Piszesz o MBP - MacBook Pro - dobrze rozumuję? Czy mówisz o Mac Pro z i7?
Jakie są ceny takich zestawów? Czym się różni 3.1 od 2.1?
fr3x
Just Arrived

Postprzez hubiii » 17 Sty 2012, 18:17

mac pro z i7 jeszcze nie ma . najnowsze 5.1 sa z xenonami najtanszy quad 2.8 kosztuje cos kolo 9,5k, plotki donoszą ze ma wyjsc nowy mac pro ale nie znam specyfikacji - ponoc czekają na technologie Ivy Bridge. ja bym czekal ( trzeba miec min 10k ) albo kupic na raty/leasing
powermaca g5 nie kupuj. swietny sprzet ale nadaje sie do SD . Nawet quad ostatni wypust 4 procki to i tak wolny, max uciegnie to 720 p ( przy raidzie ) porcesory power pc nie intel i olbrzymia prądozernosc.

koleka maczek ma na mysli hackintosha, czyli pc z systemem osx. niby taniej ale trzeba sie znac i nie masz gwarancji ze system bedzie stabilnie dzialac do pracy raczej sie nie nadaje ( przynajmniej ja bym nie ryzykował) a jak jestes zielony to doaj sobie z tym luz.

za 4,5 K mozesz co najwyzej kupic pierwsza wersje maca pro 2x2.66 one gdzies w okolicy 4 - 5 k stoją komputer juz paro letni - szkoda tyle siana na starego trupa.
jak nie masz kasy to za bardzo nie ma wyboru. dodaj pare stowek i bierz nowy komputer przy cenach sprzetu gwaracnja + rozszerzenie to "jedyna droga ;)
Nie piszesz nic o przeznaczeniu wiec trudno cos polecic. http://www.apple.com/pl
jak ccesz kupic lapka to http://store.apple.com/pl/browse/home/s ... acbook_pro
Imac http://store.apple.com/pl/browse/home/s ... mac/select - przy tym imac ma lepsza grafike, wiekszy tv i jak chesz dektopa to za ta kase spokonie da rade
mini ci nie polecam bo to taki "shit" koputer biurowy :D ale w sumie na start czemu nie

sprzet na nastepne 4 lata... ;)
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez fr3x » 17 Sty 2012, 20:34

Przeznaczenie owego komputera to głównie grafika rastrowa/wektorowa. Czasem grafika 3d i montaż filmów m2ts.
fr3x
Just Arrived

Postprzez hubiii » 17 Sty 2012, 21:16

do grafiki to wystarczyl by ci Imac, jesli mówimy o nowym sprzecie, mozna roszerzyc troche ramu, illustrator i tak nie pociagnie wszystkich rdzeni wiec mozna sobie odpuscic pogon za rdzeniami ( przydaje sie bardziej w video) Do 3d najlepiej miec dedykowaną grafike jak NV lub ATI, zintegrowana jest slaba. Nie wiem jak to teraz z imacami jest, troche szyby sie brudzą od srodka ... warto poczytac czy obecne serie nie maja jakis wad ukrytych. MBP w zasadzie tez stykinie ale przy video i 3d bedziesz musial znosic wycie wiatrakow i czesto bedziesz musial pracowac na baterii, zeby wydluzyc jej zywotnosc, ja na kablu zalatwilem baterie w pol roku w MBP ;/
oczywiscie przy zasobnym portfelu polecam maczka pro bo fajna maszyna, ale do pracy, bo do zabawy troche droga.
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez fr3x » 18 Sty 2012, 00:08

http://allegro.pl/nowosc-imac-27-i5-3-1 ... 87683.html co powiecie o tym modelu? Opłaca się? Czy spaść o półkę niżej?
fr3x
Just Arrived

Postprzez maczek » 18 Sty 2012, 17:30

Odradzam zakup iMaca, bo to marnej jakości chińszczyzna. Do domu jeszcze się nadaje, ale pod warunkiem, że będzie rzadko używany. Mój iMac 24 po roku intensywnego używania (praktycznie był włączony 24/7) pokazał pierwsze oznaki zużycia - u góry na ekranie pojawiły się ciemne plamy. Na 99% jest to wina zasilacza, który grzejąc się po prostu przyjarał mi matrycę. Żałuję, że nie oddałem tego złomu do reklamacji :/.

Wygląda to mniej więcej tak:

Image

Drugi raz iMaca bym nie kupił, bo dużo się przepłaca. Jest to sprzęt z bardzo niskiej półki. Co innego MBP albo Mac Pro.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez greg » 18 Sty 2012, 17:40

maczek napisał(a):Odradzam zakup iMaca, bo to marnej jakości chińszczyzna.

Maczek - powszechnie jest znana Twoja niechcec do iMaca ;), ale.... nie przesadzajmy.

Jesli komputer zaczyna miec pierwsze oznaki zuzycia po roku INTENSYWNEGO uzywania jak to okresliles 24/7 to nie wiem skad bierze sie Twoje zdziwienie.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości