MacBookPro

jaki komputer, karta, procesor, itp...

MacBookPro

Postprzez sanfrancisco1 » 25 Paź 2011, 18:36

witam serdecznie użytkowników lustrzanek.
Pisze do Was ponieważ potrzebuje porady i opinii na temat sprzętu do postprodukcj. Maksymalny koszt inwestycji to 6 000zł.
Mam na oku Maca o takowych parametrach (zakup ten będzie moim pierwszym z Jabłek) :

http://www.currys.co.uk/gbuk/apple-macb ... 6-pdt.html

Processor Intel® Core™ i5-520M Processor
- 2.4 GHz
- 4.8 GT/s DMI
- 3 MB Smart Cache
Operating System Mac OS X 10.6 Snow Leopard
RAM - 4GB installed DDR3 RAM (1066 MHz)
- Up to 8GB maximum RAM capacity
Graphics card Intel HD Graphics and NVIDIA GeForce GT 330M with automatic graphics switching
- 256MB GDDR3 dedicated graphics memory
Screen type Widescreen LCD
Screen resolution 1440 x 900 pixels
Screen size 15.4"
Screen features Mercury-free LED-backlit display
Glossy surface
Arsenic-free display glass
Hard drive 320GB Serial ATA 5400 rpm
Optical disk drive 8x slot-loading SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Memory card reader SD card slot
USB 2 x USB 2.0 ports
FireWire 1 x FireWire 800 port
Modem/Ethernet 10/100/1000BASE-T (Gigabit) Ethernet
WiFi AirPort Extreme Wi-Fi (based on IEEE 802.11n specification)
Bluetooth Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate) wireless technology
Video interface Mini DisplayPort
DVI, VGA, Dual-link DVI and HDMI output available with optional adapters (sold separately)
Audio interface Audio line in minijack (digital/analogue), audio line out/headphone minijack (digital/analogue)
TV output No
Expansion card slot No
Sound Stereo speakers with subwoofers
Omnidirectional microphone
Webcam iSightiSight web camera
Keyboard & Mouse - Full-size backlit keyboard with 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)
- Multi-Touch trackpad for precise cursor control; supports inertial scrolling, pinch, rotate, swipe, three-finger swipe, four-finger swipe, tap, double-tap and drag capabilities
Battery - Built-in 77.5-watt-hour lithium-polymer battery
- Up to 8-9 hours battery life
- 85W MagSafe Power Adapter with cable management system
- MagSafe power port
Additional features Kensington lock slot
Highly recyclable aluminium and glass enclosure
Meets ENERGY STAR Version 5.0 requirements
Accessories included Display cleaning cloth
85W MagSafe Power Adapter, AC wall plug and power cord
Software DVDs
Printed and electronic documentation
Software included - Mac OS X v10.6 Snow Leopard (includes iTunes, Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools)
- iLife (includes iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand)
Size 364 x 249 x 24.1 mm (W x D x H)
Weight 2.54 kg

Będę naprawde wdzięczny za merytoryczne uwagi na temat konstrukcji laptopa i w jakie parametry warto zainwestować więcej dla lepszego komfortu pracy.

Pozdrawiam!
sanfrancisco1
Just Arrived

Re: MacBookPro

Postprzez xdcam » 25 Paź 2011, 19:16

Od kilku lat pracuję na Macach, zarówno stacjonarnych, jak i laptopach i moje spostrzeżenia są następujące.
Po pierwsze: MacOs jest dużo mniej zasobożerny, niż Windows, a więc nawet komputer o niezbyt wyśrubowanych parametrach zapewnia dość płynną pracę. Na przykład montowałem materiały w formatach IMX50 i DVCPro na Final Cut postawionym na Macbooku White 2,4 Ghz Core 2 duo z 1 GB RAM i wszystko szło sprawnie i bez problemów. Jedynie rendering trwał dość dlugo. :D
Obecnie używam czasem Macbooka Pro o parametrach zbliżonych do podanych przez Ciebie (z tym że procek i7) i pod Final Cut X natywne pliki z lustrzanek chodzą jak burza. Próbowałem tego samego na paroletnim Macbooku Pro 2,8 Ghz Core 2 duo z 4 GB RAM i też dawał rady, mimo, że mniej płynnie niż na i7. Podejrzewam, że zaproponowany przez Ciebie i5 zapewni bezproblemową pracę z plikami HD z lustrzanek.
Po drugie: nie nazywałbym Macbooka "sprzętem do postprodukcji". Znakomicie spisuje się on jako urządzenie dodatkowe, do pracy w warunkach mobilnych, nie jako główny i jedyny komputer do pracy. Przede wszystkim ze względu na niewielki ekran i grzanie się podczas pracy. Poza tym sensowna praca na laptopie jest możliwa raczej na dysku zewnętrznym, najlepiej jakiś raid podłączony przez Firewire 800. O Thunderbolt nie wspomnę. :D
Nie jestem przekonany do rozbudowy laptopa o zewnętrzny dysk, drugi monitor, klawiaturę i myszkę. Jest to tylko namiastka sprzętu stacjonarnego i trochę przypomina tuning Malucha do startu w rajdzie. :D
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez michal » 25 Paź 2011, 21:51

to ja tylko dodam, że na i5 jest tylko niecałe 10% wolniej a się znacznie mniej grzeje...
michal
Just Arrived

Postprzez hubiii » 26 Paź 2011, 01:08

ja tylko dodam ze jezeli to mozliwe ( nie wiem czy te gpu maja swoja pamiec czy dzielona ) kupic maka z min 512 Vram
jesli bedziesz dzialal na Afterze lub MOtion bedzie potrzbena grafika co uciagnie efekty np 3d, z doswiadczenia wiem ze majac malo ramu na gpu przy renderze w motion rozne rzeczy sie dzieją i material wyjezdza poszatkowany w jakies czarne pasy ( dla tego kupowanie najslabszego konfiga predzej czy pozniej sie zemsci )

xdcam : wiesz czasami jedyna opcją na obczyznie jest laptop; male mieszkania, male biurka, itp zestaw maczek + gryifina mstand + klawa i jakis hd zewn ulatwi prace, bedzie bardziej ergonomiczny, maczek bedzie mial chlodniej i spokojnie bedzie sie mozna zajac pracą a nie walka z touczpadem i odparzeniami na rekach ;))))
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez maczek » 26 Paź 2011, 07:19

Zgadzam się z przedmówcami - MacBook Pro jako sprzęt dodatkowy. A te 6000zł możesz w powodzeniem wydać na dobrego iMaca 21,5" lub naprawdę mocnego hackintosha z i7 i 12GB ramu (porównywalny z Mac Pro), tylko, że z tym drugim będzie trochę zabawy żeby go poskładać i zainstalować OSX.

hubiii napisał(a):[...] maczek bedzie mial chlodniej i spokojnie bedzie sie mozna zajac pracą [...]

Chłodniej nie potrzebuję, wolałbym żeby wróciło lato ;)
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez VLF » 26 Paź 2011, 08:11

"Once you try MAC there's no going back" :D
Dobry wybor ale nic nie mowisz jakie software bedziesz uzywal.
Generalnie to polecal bym 8GB RAM - za wyjatkiem FCP7 (32 bit), robi ogroma roznice. Zobacz tez ile kosztuje wiekszy HD 7200RPM, znowu komputer bedzie szybszy.
Pamietaj ze RAM i HD moga byc zmienione przez uzytkownika bez naruszenia gwarancji i bardziej sie oplaca kupic RAM i dysk w sklepie (nie musi byc od Apple) i samemu wlozyc.
Ja wszdzilem 1333RAM i 750GB 7200RPM HD do mojego 2010 Macbook Pro i wszystko hula.
A teraz pytanie: czy naprawde MUSISZ miec laptop? Jak juz ktos napisal, za te kwote kupisz szybszy iMac.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez sanfrancisco1 » 27 Paź 2011, 11:26

co do dysku zewnetrznego to mam na oku taki promocyjny pakiecik wlasnie z brytyjskiej stronki:
http://www.currys.co.uk/gbuk/apple-macb ... 0-pdt.html

co do pytania o stacjonarny/laptop. odowiedz jest w moim przypadku prosta, chodzi o moblinosc i w gre wchodzi tylko przenosna skrzyneczka.

software - narazie szukam czegos na rozkrecenie, nie wiem moze zaczne od final cata X, chociaz nie jestem przekonany co wybrac na poczatek drogi z jablkiem, jaka wersje, starsza/nowsza? i mysle zeby na poczatek znalezc jakiegos pirata, a jak juz rozkrece sie w postprodukcji domowej zainwestuje w legalne oprogramowanie ;)

a jesli chodzi o RAM i HD dokupie w trakcie uzytkowania, za jakis czas kiedy poczuje ze z perspektywy czasu zaczynam zwalniac w wyscigu technologicznym ;)
sanfrancisco1
Just Arrived

Postprzez VLF » 27 Paź 2011, 12:50

"a jesli chodzi o RAM i HD dokupie w trakcie uzytkowania"
Albo mozesz posluchac dobrej rady i kupic od razu.
4Gb i FCPX to nie najlepsza para. FCP7 - OK.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez sanfrancisco1 » 27 Paź 2011, 14:05

Masz moze jakis link pod reka z dodatkowym osprzetem ktory ewentualnie bys proponowal?

tak naprawde wiele problemow generuje budzet studencki, ale chetnie zobacze i poglowie sie nad elastycznoscia skarbonki :)
sanfrancisco1
Just Arrived

Postprzez greg » 27 Paź 2011, 14:18

sanfrancisco1 napisał(a): Mam na oku Maca o takowych parametrach (zakup ten będzie moim pierwszym z Jabłek) :

http://www.currys.co.uk/gbuk/apple-macb ... 6-pdt.html

Akurat ten egzemplarz nie jest dostepny w sprzedazy wysylkowej i tylko odbior osobisty w sklepie wchodzi w gre. (currysow pod nosem mam 3)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości