Mac i dyski

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Mac i dyski

Postprzez nevoX » 30 Sie 2011, 18:19

Wiem, że temat dysków był już wałkowany, ale jakoś nie mogę tych wszystkich informacji połączyć w całość i wybrać dla siebie najlepszej opcji. Z góry przepraszam. Zakup podzespołów do komputera zbliża się wielkimi krokami. Prawie wszystko już wybrane... oprócz dysków.

System: Mac OS X + Windows na Boot Camp (głównie gry)

SSD. Wiadomo, że dyski te są dużo szybsze, mają mniejszy czas dostępu itp. Mam jednak bardziej praktyczne pytanie. Co na tym dysku trzymać? Tylko system? Co nam to daje poza szybszym startem, jeśli i tak Maca raczej rzadko się wyłącza, a wyjście z Uśpienia trwa ułamek sekundy? Aplikacje? Włączą się szybciej, jednak na Macu wszystkie potrzebne programy są włączone prawie cały czas. Zapas RAM-u rzędu 12-16GB będzie pozwalał na takie coś. No to może materiał do montażu? Tutaj widzę już sens. Praca powinna być dużo szybsza i przyjemniejsza. Jednak nie mogę sobie pozwolić na super-pojemny SSD ze względu na cenę. Podsumowując: Jest sens kupowania SSD? Jeśli tak, to co powinno się na nim znajdować? Jakiej pojemności dysk byłby do tego potrzebny (zależy od stylu pracy, jednak ciężko mi ślepo określić dlatego pytam)?

HDD. Tutaj sprawa jest dużo prostsza. Lepiej dwa 500GB czy jeden 1TB (przykład), czy może nie ma to znaczenia? Jeśli już odpowiedzieliśmy na pytanie co trzymać na SSD to co w takim razie na HDD?

Kończąc wypowiedź. Jaki zestaw dysków będzie najlepszy wydajnościowo i nie nadszarpnie okrutnie kieszeni? Jakie pliki gdzie powinny mieć swoje miejsce (Mac OS X, Aplikacje z niego, materiał montażowy, reszta multimediów, Windows, gry z Windowsa)? Co z wynalazkiem zwanym RAID?

Mam nadzieję, że nie zanudziłem Was moimi pytaniami, ale po prostu wszelkie informacje jakie zebrałem nie są pełne i nie kleją mi się w całość. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Re: Mac i dyski

Postprzez rav27 » 31 Sie 2011, 18:23

Ponieważ nie poruszam się na Macu mogę trochę pomóc tylko w sprawie dysków.

Sytuacja wyglÄ…da tak:
Wydajniej pracuje się, na większej ilości dysków. Wygląda to tak:
Dysk 1: Program + pluginy do niego itd.
Dysk 2: Materiał źródłowy
Dysk 3: Render

W ten sposób maksymalizuje się wydajność dysków bo nie muszą naraz odczytywać danych i zapisywać na tym samym dysku. Ja tak pracuję i jest wydajnie, bezproblemowo.

Dlatego lepiej kupić np. 2 dyski po 500GB, niż jeden 1TB, który podzielisz na partycje po 500GB. Ogólnie rzecz biorąc odradzam robienie partycji.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Mac i dyski

Postprzez nevoX » 31 Sie 2011, 21:41

Dzieki bardzo za odpowiedz ;)

Ok, czyli na razie wchodzi w gre opcja 3-dyskowa. Teraz pytania: co z SSD? Przyda sie w tej konfiguracji? Jesli tak to do ktorego zastosowania? Czy moze dyski sa juz na tyle odciazone, ze nie potrzeba SSD? Podpiecie je w RAID cos da?
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Re: Mac i dyski

Postprzez rav27 » 31 Sie 2011, 22:15

Ew. może być opcja dwu dyskowa:
1. System, program, pliki źródłwoe
2. Render
Jeśli koszta gonią.
Natomiast lepiej powinno się sprawdzić rozwiązanie z trzema dyskami.
Co do SSD - ja mam i jestem zadowolony, inni mówią że kasa w błoto i przyrost wydajności nie jest porównywalny z ceną. Jest w tym trochę prawdy. IMO jednak lepiej dołożyć te 400 (lub więcej) złotych do np. nowego obiektywu, ale kupując SSD krzywdy sobie na pewno nie zrobisz :)
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Mac i dyski

Postprzez nevoX » 02 Wrz 2011, 07:18

Dobra. Dzieki bardzo za pomoc. Z SSD dam sobie na razie spokoj, a potem sie zobaczy :)
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości